Ημαθία-Κινητοποιήσεις για την δωρεάν μεταφορά μαθητών

Ημαθία-Κινητοποιήσεις για την δωρεάν μεταφορά μαθητών

Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη από τον νόμο όσον αφορά τη μεταφορά των μαθητών από χωριό σε χωριό στα σχολεία της Περιφέρειας, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποστάσεις που διανύουν καθημερινά οι μαθητές μπορεί να μην ξεπερνούν τα 3 με 4 χιλιόμετρα, όμως είναι σε δρόμους επικίνδυνους για την ασφάλειά τους (αγροτικούς, σκοτεινούς, με κανάλια, ταχείας κυκλοφορίας κ.λπ.), ζητάει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ημαθίας, η οποία διοργανώνει σήμερα κινητοποιήσεις στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού, που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, οι Ενώσεις ζητούν να καταργηθεί η ΚΥΑ του 2013 που, όπως υποστηρίζουν, στην πράξη καταργεί τις μεταφορές των μαθητών, καθώς και να μειωθούν τα χιλιομετρικά όρια που προβλέπονται για τη δωρεάν μεταφορά, ώστε να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Αξιώνουν, δε, να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών, με βάση τα δρομολόγια που υπήρχαν μέχρι και πρόπερσι.

“Στο Νομό μας έχουμε θρηνήσει στο παρελθόν πολλά παιδιά, δεν θέλουμε να θρηνήσουμε και άλλα” δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αρβανίτης, εξηγώντας ότι “στην ουσία η ΚΥΑ του 2013 καταργεί τις σχολικές μεταφορές, τις επωμίζεται ο γονιός, που σαφώς δεν θα αφήσει το παιδί του να περιμένει 90 λεπτά στον δρόμο σε διπλανό ή παραδιπλανό χωριό, ή να έλθει με τα πόδια, όμως θα πρέπει να αφήσει τη δουλειά του για να το κάνει αυτό, ενώ με την κατάσταση που δημιουργείται σπάει η αλυσίδα της ασφάλειας”.

Στις 13.30, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας θα αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη διασταύρωση της Νάουσας, όπως και στους δρόμους γύρω από το σχολείο στο Πλατύ και έξω από το δημοτικό σχολείο Βεργίνας. 

Αποχή από τις δύο τελευταίες ώρες των μαθημάτων θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές των σχολείων της Ξεχασμένης, της Επισκοπής και της Ραψομανίκης.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, απόρροια των συγχωνεύσεων των σχολείων αλλά και της ΚΥΑ για τις χιλιομετρικές αποστάσεις, που καταρτίστηκε, όπως σημειώνει, με βάση τις ανάγκες και δυνατότητες μετακίνησης στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Αττικής. 

“Σε κάθε περιοχή πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά το θέμα. Εδώ οι μετακινήσεις δεν γίνονται μέσα σε αστικό ιστό και επιπλέον, όταν πιάσουν τα κρύα του χειμώνα, το πρόβλημα θα είναι πολύ πιο έντονο” ανέφερε ο κ.Αρβανίτης, διευκρινίζοντας ότι προβλήματα υπάρχουν ακόμη και σε σχολεία όπου υπάρχει δρομολόγιο του ΚΤΕΛ, ειδικά για τη μεταφορά μαθητών.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, σε αρκετά δημοτικά σχολεία τα δρομολόγια των λεωφορείων δεν εξυπηρετούν τους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, που κάποιες ημέρες τελειώνουν το μάθημα αργότερα και αναγκάζονται να επιστρέφουν μόνοι τους και κυρίως δεν ενδείκνυνται για την ασφαλή μεταφορά μαθητών των πρώτων τάξεων του δημοτικού, που είναι ασυνόδευτοι και τελειώνοντας τα μαθήματα αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και 90 λεπτά στη στάση του λεωφορείου μόνοι τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Ομοσπονδία προτίθεται να διοργανώσει Πανημαθιώτικο Συλλαλητήριο, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το πρόβλημα και να πιέσει για την εξεύρεση λύσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ