Ηλεία: Hi – tech απάτες με λεία χιλιάδων ευρώ – Πώς δρούσε η «συμμορία των χάκερ» – Αποκλειστικό

Τη δράση μίας συμμορίας με γνώσεις χάκερ που έκανε απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αρπάζοντάς τους μεγάλα χρηματικά ποσά, αποκαλύπτει το enikos.gr. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας  κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες σε 12 άτομα τα οποία εξαπατούσαν πολίτες και κατάφερναν να τους ληστεύουν.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Αρχικά εντόπιζαν τα θύματά τους και στη συνέχεια τα καλούσαν στο κινητό τηλέφωνό τους, προφασιζόμενοι  πως είναι συνεργάτες του λογιστή τους. Με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής επιδόματος ρεύματος έστελναν στα θύματα έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο με ανακατεύθυνση, ο οποίος τους παρέπεμπε σε fake ιστοσελίδα, η οποία προσομοίαζε με το διαδικτυακό περιβάλλον τράπεζας. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να αποσπούν τους κωδικούς ασφαλείας του e- banking και μεγάλα χρηματικά ποσά. Σε μία περίπτωση μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κατάφεραν να αρπάξουν 39.000 ευρώ από ένα θύμα τους.

Οι κακοποιοί είχαν φτάσει στο σημείο να φτιάξουν ψεύτικη ιστοσελίδα, που ήταν σχεδόν ίδια με αυτές των τραπεζών. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που ασχολήθηκαν με την πολύκροτη υπόθεση, αυτό «αποδεικνύει ότι τυγχάνουν και άριστοι γνώστες προγραμματισμού και κατασκευής ηλεκτρονικών εφαρμογών, με μοναδικό απώτερο σκοπό τη μετέπειτα χρήση τους, για την τέλεση επαναλαμβανόμενων απατών και τον πορισμό του μέγιστου δυνατού οικονομικού οφέλους».

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας, οι δράστες είχαν «μεθοδευμένη σαφώς πρόθεση και προσπάθεια για εξάλειψη των ιχνών τους και την περαιτέρω πρόκληση δυσχέρειας για τον εντοπισμό τους. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουν επ’ ακριβώς τις δυνατότητες και ηλεκτρονικές λειτουργίες των διαδικτυακών τόπων των τραπεζών και τα επιμέρους διατραπεζικά συστήματα μεταφοράς χρημάτων, χρησιμοποιώντας τον πιο άμεσο, ο οποίος τυγχάνει το σύστημα μεταφοράς IRIS ON LINE».

Επιπλέον τονίζεται πως είχαν «πακιστανικά» τηλέφωνα, τα οποία ήταν δηλωμένα σε αγνώστους. «Η χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων ταυτοποιημένες με αλλοδαπούς τυγχάνει πάγια τακτική οργανωμένων εγκληματικών ομάδων και ατόμων με παραβατική εν γένει συμπεριφορά, τις οποίες χρησιμοποιούν για μικρό χρονικό διάστημα, κατά την τέλεση κάποιας παράνομης πράξεις, προκειμένου να συγκαλύπτουν τα ίχνη τους και να μην αποκαλύπτονται τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους. Προμηθεύονται αυτές δε από αλλοδαπούς έναντι ελάχιστης αμοιβής».

Η συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των εμπλεκομένων ποινικολόγος, Θεανώ Νάκου δήλωσε στο enikos.gr: «Ο εντολέας μου αρνείται μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε σχέση του με τη συμμορία των χάκερ που παραβίαζαν το απόρρητο των τραπεζικών συναλλαγών και ήδη έχει εισφέρει στοιχεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδειξη της αθωότητάς του. Αναμένεται οι σε βάρος του κατηγορίες να εκπέσουν πριν από την παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο».

Η δικηγόρος, Θεανώ Νάκου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ