Η τραγική ιστορία του 8χρονου που πέθανε από διφθερίτιδα – Τι λέει στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Ανησυχία επικρατεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού μετά τον θάνατο ενός 8χρονου από διφθερίτιδα.

Όπως δήλωσε στο enikos.gr o κ. Γιαννάκος, ο 8χρονος εισήχθη στις 22 Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με βαριά λαρυγγίτιδα, που είναι σύμπτωμα της νόσου. Το παιδί άμεσα μπήκε στη ΜΕΘ όπου και κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου, ενώ στις 27 Νοεμβρίου βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί και διαπιστώθηκε ότι το παιδί έπασχε από διφθερίτιδα.Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, από το βιβλιάριο του παιδιού διαπιστώνεται ότι ο εμβολιασμός του ήταν ελλιπής καθώς το άτυχο αγόρι είχε κάνει ατελώς το εμβόλιο της διφθερίτιδας. Συγκεκριμένα, στην ηλικία του ενός έτους είχε εμβολιαστεί την πρώτη δόση αλλά δεν είχαν γίνει οι υπόλοιπες δόσεις του εμβολίου όπως προβλέπεται μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννακός επισήμανε ότι το παιδί είχε γεννηθεί με σύνδρομο Down ζούσε σε ίδρυμα από την ηλικία των δύο ετών έως τα πέντε του που υιοθετήθηκε από οικογένεια.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννάκος, είναι μεγάλη η ανησυχία στους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με το αγοράκι καθώς η διάρκεια του εμβολίου είναι δέκα έτη. «Πήραν αντιβίωση, έκαναν εμβόλιο αλλά η επώαση της νόσου γίνεται σε δύο έως επτά μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο, τόνισε ότι «είναι δυστυχώς το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα διφθερίτιδας που σημειώνεται στη χώρα μας μετά από δεκαετίες, κατ΄άλλους 28 χρόνια, κατ’ άλλους 42. Αν ρωτήσουμε τη γιαγιά μας ή τον παππού μας, θα μας θυμίσει ότι είναι μία δραματική νόσος που πάρα πολλοί άνθρωποι της προ- προηγούμενης γενιάς έζησαν αυτή τη φρίκη: να πεθαίνει στην αγκαλιά σου το παιδί από δύσπνοια και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να το σώσεις. Υπάρχει αντιβίωση αλλά δεν καλύπτει τα βαριά περιστατικά και ξεριζώθηκε από τον εμβολιασμό».

«Συνεχίζεται το κύμα αντιεμβολιασμού, υπάρχει ένα παγκόσμιο κύμα βλακείας. Στην Ελλάδα, γιατί κάθε υπουργός Παιδείας αφήνει παραθυράκια έτσι ώστε να μην είναι εξασφαλισμένο ότι δεν θα γίνεται κανένα παιδί δεκτό στην α’ δημοτικού αν δεν είναι εμβολιασμένο;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανικολάου.

«Αν επιβεβαιωθεί ότι μία νόσος που θεωρείτο εξαφανισμένη λόγω του εμβολιασμού ανασταίνεται, σε λίγο καιρό θα δούμε την ευλογιά. Γιατί και η ευλογιά, με τους εμβολιασμούς ξεριζώθηκε», πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ