«Η κρίση είναι πρόκληση»

«Η κρίση είναι πρόκληση»

Άγιο Όρος αποστολή: Αντώνης Τριανταφύλλου

Στο Άγιο Όρος βρίσκεται από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ενσωμάτωση της Αθωνικής μοναστικής πολιτείας στην Ελλάδα. 

Οι Αγιορείτες μοναχοί επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους τις Καρυές, ενώ πλήθος προσκυνητών βρέθηκε χθες εκεί. Ενδεικτικό την πολυπρόσωπης παρουσίας των πιστών ήταν η εντολή της Ιεράς Επιστασίας τις προηγούμενες ημέρες να μην εκδοθούν περισσότερα διαμονητήρια για την Τρίτη και την Τετάρτη. 

Παρών ο Βαρθολομαίος, απόντες Παπούλιας και Σαμαράς 

Παρά την πολυπληθή παρουσία των απλών πιστών, από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στο ελληνικό κράτος, η εκπροσώπηση των πολιτειακών και πολιτικών αρχών ήταν ηχηρή και περιορίστηκε στον πολιτικό διοικητή της μοναστικής πολιτείας, Αρίστο Κασμίρογλου. 

Αρχικά, υπήρχε η πρόθεση εκ μέρους των Αγιορειτών να προσκληθούν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να δοθεί ευρεία προβολή στους εορτασμούς. Τελικά προσκλήθηκε μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Οι Αγιορείτες φέρονται να οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση σε ένδειξη –σιωπηρής- διαμαρτυρίας για τη φορολόγηση της εκτός Αγίου Όρους περιουσίας των 20 μοναστηριών. 

Αναφορές στην οικονομική κρίση και τους διωγμούς των χριστιανών 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη ομιλία του, κατά τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Αγιορείτες στο Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως πρόκληση για τους πιστούς να συνειδητοποιήσουν τις ανθρώπινες ατέλειες και αδυναμίες, ενώ εξέφρασε την αγωνία του για τους διωγμούς που υφίστανται οι χριστιανοί στην Συρία και τη Μέση Ανατολή. 

Ο κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας εκτός κειμένου ζήτησε τις προσευχές όλων των παριστάμενων για τους δυο απαχθέντες Μητροπολίτες από τη Συρία, τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο του Πατριαρχείου Αντιοχείας και του Συροϊακωβίτη Μητροπολίτη στην ίδια πόλη Ιωάννη. Οι δυο Αρχιερείς απήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο και από τότε η τύχη τους παραμένει άγνωστη. 

«Ήλθα στην Ελληνική Μακεδονία» 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, όπου οι τοπικές αρχές του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε με νόημα ότι «αισθάνομαι πολλή χαρά που βρίσκομαι και πάλι στην Ελλάδα, που επισκέπτομαι την ελληνική Μακεδονία», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη στοργή και το ενδιαφέρον του Πατριαρχείου, για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που διέρχεται αυτή την περίοδο ο ελληνικός λαός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ερχόμενος από την Μητέρα Εκκλησία κομίζω στους Θεσσαλονικείς και όλο τον ευσεβή ελληνικό λαό την ευλογία της, τη στοργή της και το προσωπικό της ενδιαφέρον για τα σημερινά προβλήματα των Ελλήνων». 

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ