Η φύση και οι τσαπατσουλιές

Η φύση και οι τσαπατσουλιές

Η προχειρότητα στα ελληνικά έργα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει όμως όταν οι τοπικοί φορείς μίας περιοχής υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους τα «βάζουν» με την ίδια τη φύση; Με μια λέξη: εκδίκηση.

Γιατί η φύση πάντα εκδικείται. Θέλει, παραδείγματος χάριν, ένας δήμαρχος να φτιάξει έναν παραλιακό δρόμο κα τον χτίζει πάνω σε μία ακτή; Τα κύματα επιτίθεται στην κυριολεξία στο τσιμέντο και ξεκινούν τη διάβρωση. Ξεκινούν να επανακτούν κάτι που ανέκαθεν ήταν δικό τους.

Μιλώντας στο «Ποντίκι» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης, παρατήρησε πως χιλιόμετρα ελληνικών ακτών κινδυνεύουν ακόμα και με εξαφάνιση.

Όπως είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στον Κορινθιακό Κόλπο, «ο οποίος έχει μία ακτογραμμή μήκους περίπου 45 χιλιομέτρων. Υφίσταται τεράστια διάβρωση από τον θαλάσσιο κυματισμό. Αυτό σημαίνει αποχώρηση της ακτής, απώλεια περιουσιών και οικοπέδων.

Το πρόβλημα συνέβη εκεί γιατί έγινε η παραλιακή εθνική οδός δίπλα στη θάλασσα. Έγιναν δηλαδή τοίχοι μέσα στη θάλασσα για να «πατήσει» πάνω ο δρόμος, με αποτέλεσμα η φύση να εκδικηθεί.

 

Πηγή: Το Ποντίκι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ