Η απάντηση του Νίκου Κουρή στην Μαργαρίτα Θεοδωράκη μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων

Με ένα τραγούδι απάντησε ο Νίκος Κουρής στη “σιωπή”, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, της Μαργαρίτας Θεοδωράκη. Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη και ο τίτλος του είναι «Μίκης Αρχιέλληνας Πατέρας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα λεπτά έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ως απαράδεκτη λόγω αοριστίας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει Μαργαρίτα Θεοδωράκη κατά του Νίκου Κουρή.

“Μπορεί τις ημέρες θανάτου του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη να δημιουργήθηκε μείζον ζήτημα για το αν πρέπει ο Νίκος να φέρει και το όνομα «Θεοδωράκης», ωστόσο η πλευρά της κόρης του Μίκη δεν βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες για την εκδίκαση της απόφασης, μιας και επήλθε πλήρης ανατροπή στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Μαργαρίτα, καθώς απορρίφθηκε τελικά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών” σημειώνεται από την μεριά του Νίκου Κουρή.

Ερμήνευσε το ποίημα του ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλου μελοποιημένο από τη συνθέτιδα Ζωή Τηγανούρια και γεννήθηκε η μελωδική μπαλάντα «Μίκης Αρχιέλληνας Πατέρας» στο οποίο συμμετέχει η γνωστή Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής των συμμετεχόντων, αφιερωμένο στον Οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είναι ο Αρχιέλληνας και «Πατέρας» όλων μας, τονίζεται.

Αφορμή για το τραγούδι στάθηκε η καλλιτεχνική ανάγκη να τιμηθεί ο κορυφαίος δημιουργός που έφυγε από κοντά μας, περνώντας πλέον στην αθανασία..

Οι στίχοι του τραγουδιού του Νίκου Κουρή

Έβαλες φωτιά στα όνειρά μας

Κι άναψες στο μέλλον πυρκαγιά

Άνοιξες λαχτάρα στην καρδιά μας

Για να στήσουμε και πάλι απ’ τα παλιά

Μια πατρίδα ιδανική για τα παιδιά μας

Μιαν Ελλάδα πιο καινούργια, πιο γλυκιά..

(Χορωδία..)

Ναι, πατρίδα ιδανική για τα παιδιά μας

Μια Ελλάδα απ των Αρχαίων τη μαγιά..

Ο πλανήτης όλος τώρα γονατίζει

Κι ορφανεύει στη βαθιά σου τη σιωπή

Τρυφερά με σεβασμό σε χαιρετίζει

Σ’ αγαπήσαν όλοι οι άλλοι οι λαοί

Μα εσένα η ψυχή σου τριγυρίζει

Σε μια Ελλάδα με ανθισμένη προκοπή..

(Χορωδία..)

Ναι, εσένα η ψυχή σου τριγυρίζει

Σε μια Ελλάδα των Αρχαίων δοξαστική..

Ψάχνω λέξη για να βρω, που να χαράζει

Τη ζωή σου την πανάξια κι ακριβή..

Μόνο μια λοιπόν, για πάντα σου ταιριάζει:

ΑΡΧΙΕΛΛΗΝΑ, του μέλλοντος γιορτή..

Και μακάρι ν ακουστεί και πέρα ως πέρα,

ΑΡΧΙΕΛΛΗΝΑ μου, Μίκη μας, πατέρα..

(Χορωδία..)

Ναι, μακάρι ν ακουστεί και πέρα ως πέρα,

ΑΡΧΙΕΛΛΗΝΑ μου, Μίκη μας, πατέρα..

Συμμετέχουν: Ζωή Τηγανούρια – ακορντεόν, Θεοδόσης Συκιώτης – κιθάρα, Νίκος Τσαχτσίρης – κόντρα μπάσο, Στέλιος Γενεράλης – τεχνική επεξεργασία

Ηχογράφηση χορωδίας: Βαγγέλης Σαπουνάς/Subwaystudio,

Μίξη/Mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης/Artracks Recording Studios.

Το εξώφυλλο είναι δημιουργία της Σοφίας Στουραΐτου.

Ο Νίκος Κουρής εξηγεί πως ο βασικός λόγος για τον οποίο αποδέχτηκε την πρόταση να ερμηνεύσει το τραγούδι, είναι το γεγονός ότι ανταποκρίνεται σε μία διαχρονική επιθυμία του ίδιου του Μίκη να στηρίζει τους νέους δημιουργούς:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης πολύ συνειδητά, είχε κοντά του νέους συνθέτες-συνεργάτες όπως οι Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Λεοντής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Σπύρος Σαμοίλης, κ.ά. δημιουργώντας την δική του σχολή. Η επαφή μου λοιπόν με τη Ζωή Τηγανούρια και το εξαιρετικό της ταλέντο στην σύνθεση, σε μία περίοδο που μόλις είχε κυκλοφορήσει ταινία του Hollywood «Tango Shalom» στην οποία υπογράφει τη μουσική, έφερε μπροστά μου όλο αυτό το σκεπτικό του Μίκη. Έτσι δεν γινόταν να αρνηθώ και δέχτηκα με χαρά το κάλεσμα της, για μια πολύμορφη και πολύπτυχη συνεργασία μιας και ήδη έχουμε βρεθεί αρκετές φορές μαζί επί σκηνής, όπως πρόσφατα στην σπουδαία εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ για τη γυναίκα αθλήτρια με αναπηρία, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας μας, ήρθε να εδραιώσει με την ποίηση του ο ευλογημένος Δημήτρης Ιατρόπουλος γράφοντας για τον ένα και μοναδικό Αρχιέλληνα πατέρα όλων μας, τον Πατέρα της Ρωμιοσύνης..»

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Νίκου Κουρή

Η ιστορία με τον Νίκο και τη Μαργαρίτα αρχίζει λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, όταν η Μαργαρίτα κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούσε να μη χρησιμοποιεί το όνομα του πατέρα της, παρόλο που ο ίδιος εμφανιζόταν ως “Νίκος Θεοδωράκης”.

Ο Νίκος Κουρής έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια το Μikis Radio μέσω του οποίου προβάλλει το παγκοσμίως γνωστό -αλλά εν πολλοίς άγνωστο στην Ελλάδα- έργο του μεγάλου μας συνθέτη.

Το Δικαστήριο, με την υπ’ αριθμ. 1555/2022 απόφαση του, έκρινε πως η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία δεν παραστάθηκε στη συζήτηση ούτε εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, δεν εξήγησε επαρκώς στο δικόγραφο με ποιον τρόπο προσβάλλονται τα κληρονομικά και πνευματικά της δικαιώματα από τον Νίκο Κουρή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου ο ισχυρισμός της Μαργαρίτας Θεοδωράκη ότι με τα ασφαλιστικά μέτρα «‘θα βραδύνει’ η τυχόν έκδοση οριστικής απόφασης επί μίας αγωγής που δεν εξειδικεύει αν έχει ασκήσει ή προτίθεται στο μέλλον να ασκήσει, δεν συνιστά λόγο για λήψη ασφαλιστικών μέτρων».

Σημειώνεται δε ότι η αιτούσα «ουδόλως εξειδικεύει πως συντελείται προσβολή των κληρονομικών ή πνευματικών της δικαιωμάτων βάση πλέον της ιδιότητας ως νόμιμου κληρονόμου του πατρός της, αφού η αναφορά και μόνο εκ μέρους του Νίκου Κουρή του ονόματος «Θεοδωράκης» δεν εξικνείται μέχρι του σημείου της παροχής σ’αυτόν οφέλους από κληρονομικά ή πνευματικά δικαιώματα, ούτε εξηγεί πως η εκδοθείσα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων θα την προστατεύσει από τις επικαλούμενες προσβολές».

Η αίτηση από την Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Στην αίτησή της προς το Μονομελές Πρωτοδικείο η Μαργαρίτα Θεοδωράκη υποστήριξε ότι ο Νίκος Κουρής, «φέρεται να εμφανίζεται σε πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μουσικού ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα αυτοαποκαλούμενος ως Νίκος Θεοδωράκης ήτοι γιος του Μίκη Θεοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί την οικογένεια του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη επιδιώκοντας να προσδώσει κύρος στο πρόσωπο του και να θεμελιώσει κληρονομικό δικαίωμα».

Η συμπεριφορά του αυτή, κατά την κ. Θεοδωράκη, προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητας της ως κληρονόμου, καθώς επίσης και το πνευματικό και ηθικό δικαίωμα της ως νόμιμου κληρονόμου επί των προϊόντων διάνοιας του αποβιώσαντος συνθέτη. Ζητούσε επίσης να παύσει ο Νίκος Κουρής να προσβάλει την προσωπικότητά της χρησιμοποιώντας παρανόμως το επίθετο «Θεοδωράκης» επικαλούμενος ότι είναι ο γιος του μουσικοσυνθέτη και να παραλείπει να επαναλάβει αυτό στο μέλλον επ’απειλή χρηματικής ποινής 50.000 € και προσωπικής κράτησης εφτά μηνών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ