Ουκρανία: “Αντάρτικο” στη ρωσική τηλεόραση – Αυστηρή κριτική για τον πόλεμο

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 16η ημέρα, η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρές απώλειες αλλά και σκληρές κυρώσεις από τη Δύση.

Αντιδράσεις για τον πόλεμο όμως δεν εκφράζονται μόνο στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Μάλιστα, οι καλεσμένοι της κρατικής τηλεόρασης αψήφησαν τη Μόσχα και άσκησαν ανοιχτά κριτική στη σύρραξη στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την εισβολή “ακόμη χειρότερη και από το Αφγανιστάν”.

Ένας από τους καλεσμένους σε δημοφιλές talk show του Russia 1 έκανε “αντάρτικο” αναφερόμενος στην καταστροφική εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν το 1979, η οποία κατέληξε σε απόσυρση δέκα χρόνια μετά.

Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η αποτυχία της Μόσχας σ’ αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο σκοτώθηκαν χιλιάδες στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, τροφοδότησε την απογοήτευση εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σοβιετική Ένωση και τελικά βοήθησε στην κατάρρευσή της το 1991.

“Πρέπει να εμπλακούμε σε άλλο ένα Αφγανιστάν, αλλά ακόμη χειρότερο!” αναρωτήθηκε ο ακαδημαϊκός Semyond Bagdasarov και πρόσθεσε ότι στην Ουκρανία “υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωπο και είναι πιο έμπειροι στον χειρισμό όπλων. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Αρκετά πια!”

Μιλώντας στη διάρκεια της εκπομπής στο Russia 1 ο Karen Shakhnazarov, σκηνοθέτης και κρατικός παράγοντας, είπε ότι ενδέχεται η σύγκρουση στην Ουκρανία να απομονώσει τη Ρωσία.

“Δυσκολεύομαι να φανταστώ την κατάληψη πόλεων όπως του Κιέβου. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν αυτό!” είπε ενώ απαίτησε το τέλος του πολέμου τονίζοντας: “Αν αυτή η εικόνα αρχίσει να μετατρέπεται σε μία απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή, ακόμη και οι στενοί σύμμαχοί μας όπως η Κίνα και η Ινδία θα αναγκαστούν να αποστασιοποιηθούν από εμάς”. Παράλληλα πρόσθεσε: “Ο τερματισμός αυτής της επιχείρησης θα σταθεροποιήσει τα πράγματα στη χώρα”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ