Η αναμόρφωση του ΕΣΥ μετά την πανδημία

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Τις προτάσεις του για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη βάση των δεδομένων που προέκυψαν από την πανδημία χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του πολίτη κατέθεσε μέσω της Realnews ο βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ Σπύρος Πνευματικός με βάση τη διασφάλιση χρηματοδότησης των νοσοκομείων με ανεξάρτητο προϋπολογισμό, τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ ανά πράξη.

Έχοντας διακονήσει την ιατρική επιστήμη από τη θέση του καθηγητή σε Ελλάδα και Η.Π.Α και τα τελευταία χρόνια ως διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ ο κ. Πνευματικός μιλά στη R για τις προτάσεις του, οι οποίες βασίζονται και στη δια ζώσης επαφή του με τις μονάδες υγείας.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε παρά την απίστευτη πίεση η πρωτοφανής κρίση του κορονοϊού . Άντεξε χάρη κυρίως στο εξαίρετο υγειονομικό δυναμικό, Είναι, όμως, προφανές και στην κοινωνία ότι έχει έρθει η ώρα να αναμορφωθεί» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πνευματικός. Καταλυτικής σημασίας για το Ε.Σ.Υ της νέας εποχής είναι κατά τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας η θέσπιση ενός μονίμου συστήματος που θα μπορεί να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση για καλύτερο ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό, την ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών αλλά και στην πρόοδο της επιστήμης. Με απλά λόγια μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτοδιοίκηση των νοσοκομείων, με αυτόνομο προϋπολογισμό, προς όφελος των ασθενών χωρίς την παραμικρή επιβάρυνσή τους. Ο καθηγητής Ιατρικής δεν παραλείπει να εξάρει τον ρόλο και την προσφορά των δωρητών στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου συστήματος υγείας εκτιμά ωστόσο ότι το Ε.Σ.Υ δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αγαθή προαίρεση των δωρητών. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίξει ο ΕΟΠΥΥ με τον κ. Πνευματικό να χαρακτηρίζει ως παράδοξο το δημόσιο νοσοκομείο να βασίζεται μόνο σε επιχορηγήσεις και ο ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος και δημόσιας ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, να πληρώνει τα ιδιωτικά νοσοκομεία ανά πράξη. «Θα πρέπει το δημόσιο νοσοκομείο να έχει καθαρά εισοδήματα, έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ ανά ιατρική πράξη που εκτελεί, να συντάσσει προϋπολογισμό και ισολογισμό και ο διοικητής του να είναι υπόλογος και να κρίνεται βάσει του έργου του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε μια εποχή ανάγκης για ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και όχι ουτοπικές προτάσεις αυτός ο δρόμος είναι κατά τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας μονόδρομος. Το επεσήμανε και σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή λέγοντας ότι η καθυστέρηση που υπάρχει έχει οδηγήσει τελικά σε αδράνεια, με θύμα τον Έλληνα ασθενή. Ο κ. Πνευματικός αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα χρηματοδότησης του δημοσίου νοσοκομείου καθώς χωρίς κονδύλια δεν μπορεί να ανασυνταχθεί το σύστημα υγείας. Τη λύση μπορεί να δώσει η αναζήτηση πόρων μέσα από συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα , με συμπληρωματική λειτουργία, στην οποία το δημόσιο δεν θα είναι παθητικός καταναλωτής αλλά απαιτητικός αγοραστής και αυστηρός ελεγκτής.

Στο ίδιο πλαίσιο καταλυτικής σημασίας είναι η σωστή κοστολόγηση και πληρωμή των υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ απευθείας στα νοσοκομεία, με βασικό εργαλείο, που ήδη προχωρά, τα λεγόμενα DRGs, δηλαδή ένα σύστημα συλλογής δεδομένων κατά την έξοδο του ασθενούς το οποίο δεν είναι μόνο μέθοδος κοστολόγησης αλλά και τρόπος αξιολόγησης της παραγωγικότητας και της απόδοσης του συστήματος.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ικανοποιηθεί και ένα ακόμα προαπαιτούμενο της αναμόρφωσης του Ε.Σ.Υ , η ανάγκη δηλαδή για νέους τρόπους σωστής και ανταποδοτικής αμοιβής των γιατρών και του λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον κ. Πνευματικό η ανασύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προϋποθέτει τη δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη, με καταγραφή όλων των δομών υγείας και του προσωπικού και κυρίως την καταγραφή των αναγκών σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένα σύστημα θεραπειών βάσει δεδομένων, με αξιολόγηση των ιατρικών πράξεων, βάσει πραγματικών επιστημονικών ενδείξεων και καταχώρηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στη βέλτιστη και ποιοτικότερη υγεία. Απαραίτητη θεωρεί ο κ. Πνευματικός και τη δημιουργία κέντρων εμπειρογνωμοσύνης, από ομάδες εξειδικευμένων γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, που τηρώντας τις παραπάνω θεραπείες θα διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ιατρική πράξη, με περιορισμό των επιπλοκών και ταυτόχρονα με εξοικονόμηση πόρων.

«Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από παρεμβάσεις όπως οι παραπάνω, θα μπορούν να επανεπεδύονται στο δημόσια σύστημα υγείας, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την αυτοχρηματοδότησή του σε μεγάλο βαθμό. Είναι προφανές ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν φτάνει. Τόνισα και τονίζω ότι δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της υγείας αλλά για αξιοποίηση συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι τα ΣΔΙΤ, για να καλυφθούν τομείς όπου το κράτος υστερεί» επισημαίνει ο κ. Πνευματικός.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ