Η αλήθεια για το δημοσίευμα της Sozcu και το επεισόδιο στα Ίμια – Τι λένε πηγές του Λιμενικού στο enikos.gr

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/3) στα Ίμια ανάμεσα σε σκάφος του Λιμενικού και τουρκικής ακταιωρού.

Όλα συνέβησαν όταν, μια τουρκική ακταιωρός που συνήθως κινείται κοντά στα δυτικά Ίμια, μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τότε, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο enikos.gr, εμφανίστηκε ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού από την Κάλυμνο που μετέδωσε μέσω ασυρμάτου, τυποποιημένο ηχογραφημένο μήνυμα, εγκεκριμένο από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να απομακρυνθεί η ακταιωρός.

Όμως το τουρκικό σκάφος δεν απομακρύνθηκε. Αντίθετα, πλησίασε περισσότερο προς τα Ίμια, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Για περίπου 10 λεπτά υπήρξε ένα άτυπο κυνηγητό, μέχρι που και τελικά η ακταιωρός αποχώρησε από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε το παραμικρό τηλεφώνημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε κεντρικό επίπεδο, όπως προβλέπεται από τον μηχανισμό πρόληψης κρίσεων, όπως τονίζουν πηγές του Λιμενικού στο enikos.gr.

Το τουρκικό δημοσίευμα

Βεβαίως η τουρκική ιστοσελίδα Sozcu παρουσιάζει μία τελείως διαφορετική εκδοχή για το περιστατικό, καθώς αναφέρει πως η τουρκική ακτοφυλακή καταδίωξε ελληνικό σκάφος. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, που κινήθηκε από την Κάλυμνο γύρω στις 13.52, εισήλθε στα «τουρκικά χωρικά ύδατα» και προσπάθησε να φτάσει στα Ίμια.

Στα 10 λεπτά έντασης, το ελληνικό σκάφος σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα της Sozcu,  «προσπάθησε 4-5 φορές να προσεγγίσει τα Ίμια», και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την περιοχή με την «παρέμβαση του τουρκικού σκάφους».

Το επεισόδιο έληξε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, όταν το ελληνικό σκάφος, απομακρύνθηκε με κατεύθυνση προς το νησί της Καλύμνου. Μετά το περιστατικό, δύο σκάφη της ακτοφυλακής από τα λιμάνια της Αλικαρνασσού και του Yalıkavak εστάλησαν στην περιοχή των Ιμίων, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγές του Λιμενικού τονίζουν ότι το βίντεο που δημοσιεύεται στη Sozcu είναι παλιό και δεν προέρχεται από το σημερινό περιστατικό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ