H κατάληψη του Βοτανικού – Προσαγωγές και ερωτήματα για τους «φρουρούς» με τις στολές – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Έληξε σήμερα το πρωί η κατάληψη των «φρουρών» του Βοτανικού, μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας, στον χώρο όπου αναμένεται να κατασκευαστεί το τέμενος.

Δεκαπέντε άτομα προσήχθησαν, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες και έχουν μεταφερθεί στην Κρατική Ασφάλεια για να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο και θα υπάρχει 24ωρη παρουσία της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στον χώρο του Βοτανικού, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα τσεκούρι, φωτοβολίδες, ναυτικές φωτοβολίδες και ασυρμάτους.

Νωρίτερα, στον χώρο που εκκενώθηκε, πήγαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος.

Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα των πολιτών, τα μέλη της οποίας φορούσαν στολές παραλλαγής, είχε προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου από τα μέσα Ιουλίου, ενώ ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι στην κατοχή τους βρέθηκαν ασύρματοι με τους οποίους επικοινωνούσαν με τον “αρχηγό” τους, καθώς και επίσης ότι κλείδωναν με λουκέτα και έκαναν οι ίδιοι έλεγχο για το ποιος θα μπει ή θα βγει από τον χώρο του Βοτανικού.

Ο συγκεκριμένος χώρος στην Ιερά Οδό 114 στο Βοτανικό, έκτασης 16 στρεμμάτων, που ανήκε στο Πολεμικό Μουσείο και πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο, από τις 11 Ιουλίου 2016, βρισκόταν υπό κατάληψη.

Οι «φρουροί» του Βοτανικού, φορώντας στολές παραλλαγής, τους τελευταίους πέντε μήνες εκτελούσαν… σκοπιές μέσα στον συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο κοιμούνταν ανά βάρδιες σε σκηνές και άλλα καταλύματα που είχαν εγκαταστήσει.

Στην είσοδο μάλιστα είχαν τοποθετήσει λάστιχα αυτοκινήτων για να εμπόδιζαν τη διέλευση ή να τα πυρπολούσαν σε περίπτωση… εφόδου.

Η κατάληψη του Βοτανικού είχε εγείρει πολλά ερωτήματα και έντονες αντιδράσεις αναφορικά με το πώς τα άτομα αυτά προχώρησαν στην κατάληψη και με ποιο σκεπτικό θεωρούν ότι ο χώρος τους ανήκει.

Ο «αρχηγός» των «φρουρών του Βοτανικού»: Δεν κάνουμε κατάληψη. Ο χώρος μας ανήκει. Αν χρειαστεί, θα τον υπερασπιστούμε ακόμα και με τα όπλα

Ως “αρχηγός” της ομάδας που είναι υπεύθυνος για την «φύλαξη» του χώρου αυτοπροσδιορίζεται ο 74χρονος Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι από τις 4 Ιουλίου στο έκτασης 16 στρεμμάτων οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό στον Δήμο Αθηναίων λειτουργεί Στέγη Αστέγων για την περίθαλψη αναξιοπαθούντων.

«Η έκταση είναι τεράστια. Είναι λογικό να χρησιμοποιούμε συρματοπλέγματα και συστήματα ενδοεπικοινωνίας, αλλά και να έχουμε εγκατεστημένες σκοπιές και περιπόλους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», υποστηρίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Υποστηρίζει ότι ο χώρος διατίθεται για την φιλοξενία, τη σίτιση και την ιατρική φροντίδα δεκάδων πολιτών, η Στέγη Αστέγων δεν διαθέτει καν παροχή ρεύματος.

«Καταρχήν δεν κάνουμε κατάληψη. Ο χώρος μας ανήκει», λέει και συμπληρώνει ότι «αν χρειαστεί, θα τον υπερασπιστούμε ακόμα και με τα όπλα», ενώ δεν παρέλειψε να προτρέψει όλους τους Έλληνες να πάρουν τα όπλα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάληψη παραπέμπει ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης

«Η κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό είναι ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, που έχει ως  μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της ειλημμένης από την Πολιτεία απόφασης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πρωταγωνιστές της κίνησης αυτής, άλλωστε, δεν κρύβουν ούτε τα κίνητρά τους, ούτε τους σκοπούς τους. Η απόπειρα δημιουργίας “χώρου φιλοξενίας μόνο για Έλληνες” συνιστά κίνηση με προφανές ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ η περίφραξη του χώρου με συρματοπλέγματα, αλλά και η στρατιωτική περιβολή αυτών που προχώρησαν στην κατάληψη αυτή, παραπέμπουν ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Η κίνηση αυτή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Οι ακροδεξιές κραυγές δεν θα εμποδίσουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας.»

Μαρτυρία φωτογράφου: Ζήτησαν τα στοιχεία μου

«Ζήτησαν τα στοιχεία μου και μου είπαν ότι πρέπει να πάρω άδεια από τους ίδιους για να φωτογραφίσω τον χώρο αναφέρει ο Ορέστης Παναγιώτου φωτογράφος του ΑΜΠΕ ο οποίος προσέγγισε τον χώρο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

Σε σχετική ερώτηση, δεν αρνήθηκαν ότι η κατάληψη του χώρου σχετίζεται και με την ανέγερση του τεμένους στο σημείο.

Καμίνης: Εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια

«Οι απόψεις μου για τις καταλήψεις είναι συγκεκριμένες και γνωστές» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο ΑΜΠΕ.

«Η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, ενώ σημειώνει ότι ο «προφανής σκοπός» της ενέργειας είναι να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».

ΠΑΣΟΚ: Παράνομη ρατσιστική κατάληψη από γνωστούς αγνώστους της ακροδεξιάς

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ όπου γίνεται λόγος για «παράνομη ρατσιστική κατάληψη από γνωστούς αγνώστους της ακροδεξιάς». 

Από το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζεται ότι από το Δεκέμβριο του 2015 αυτές οι “δράσεις” τυποποιούνται ως διακριτό ποινικό αδίκημα στο άρθρο 361Β του Ποινικού Κώδικα.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί παράλληλα την Πολιτεία ότι κάνει τα «στραβά μάτια» εδώ και μήνες, ενώ ζητά να ληφθούν μέτρα για τη λήξη της κατάληψης και την παραπομπή των υπεύθυνων στη Δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Βουλευτές της Χρυσής Αυγής στον Βοτανικό – ΦΩΤΟ

15 προσαγωγές στον Βοτανικό – Εντοπίστηκαν φωτοβολίδες, τσεκούρι και ασύρματοι – BINTEO

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ