Γρηγόρης Λέων για Πάτρα: Θα ερευνηθούν τυχόν ευθύνες συναδέλφων – Γιατί αποσύρεται από την υπόθεση

Για την υπόθεση της Πάτρας μίλησε ο Γρηγόρης Λέων, ενώ αναφέρθηκε στους δύο ιατροδικαστές που αναλαμβάνουν τη διενέργεια νέας ιατροδικαστικής εξέτασης για την Μαλένα και την Ίριδα, τα άλλα δύο νεκρά παιδιά του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Σημειώνεται ότι  τη Δευτέρα, υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για τη διενέργεια νέας ιατροδικαστικής εξέτασης για την Μαλένα και την Ίριδα και ανατέθηκε στους δύο ιατροδικαστές της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Yπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα, να πραγματοποιήσουν νέες εξετάσεις σε δείγματα από τα δύο κοριτσάκια. Η Μαλένα πέθανε τον Απρίλιο του 2019 και η μόλις 6 μηνών Ίριδα, τον Μάρτιο του 2020.

Μιλώντας στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» ο Γρηγόρης Λέων, είπε: “Είναι δύο συνάδελφοι που ανέλαβαν, εμπειρότατοι, το πλεονέκτημα που υπάρχει είναι ότι συμμετείχαν στην άτυπη επιτροπή και έχουν πλήρη γνώση του περιστατικού της Μαλένας. Αυτό σημαίνει ότι θα επιταχυνθούν και οι διαδικασίες. Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να αναλύσουν και την υπόθεση και της Ίριδας, που εκεί είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα, και νομίζω ότι δεν θα  υπάρχει αμφιβολία ούτε για την αιτία θανάτου ούτε για τον μηχανισμό θανάτου του βρέφους. Και στην Μαλένα, επειδή έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά έως τώρα, νομίζω ότι δεν θα αργήσουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι πραγματογνώμονες έχουν δικαίωμα και να διερευνήσουν προς πάσα κατεύθυνση και να στηριχθούν σε υπάρχοντα δείγματα και ευρήματα, δηλαδή να μην μπουν στην διαδικασία νέων εξετάσεων, αλλά ουσιαστικά βάσει των ευρημάτων που έχουν, να δώσουν τη δική τους επιστημονική κρίση”.

“Η άτυπη επιτροπή ήταν μία θαρραλέα κίνηση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών και του κ. Καρακούκη που αντιλήφθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με την αιτία θανάτου περί ηπατικής ανεπάρκειας. Νομικά πρέπει να σας πω ότι μία πραγματογνωμοσύνη που επίσημα υπήρχε δεν μπορεί να ανατραπεί με ένα πόρισμα μίας επιτροπής. Στο νομικό μας σύστημα υπάρχουν οι πραγματογνωμοσύνες, υπάρχουν οι εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων ωστόσο δεν προβλέπονται πορίσματα επιτροπών, ή τουλάχιστον δεν έχουν την ίδια νομική αξία με μια πραγματογνωμοσύνη. Θα υπάρχει μια πραγματογνωμοσύνη, ένα ισχυρό έγγραφο να ανατρέψει μία άστοχη αιτία θανάτου που υπήρχε στο πρώτο παιδί. Και στο δεύτερο φυσικά” πρόσθεσε ο κ. Λέων, ενώ ερωτηθείς για την απουσία της κ. Τσάκωνα από την επιτροπή (ήταν τριμελής και πλέον αποτελείται μόνο από τους κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα)

“Δεν θα μπορούσε να οριστεί η κ. Τσάκωνα, η οποία έχει εκφέρει την επιστημονική της κρίση. Ένας πραγματογνώμονας που έχει συντάξει ήδη μία έκθεση για το συγκεκριμένο θέμα, δεν μπορεί να συντάξει νέα έκθεση για το ίδιο θέμα”, ανέφερε ο κ. Λέων.

“Όλα θα αποκαλυφθούν στον χρόνο που πρέπει και αφού πρώτα διαλευκανθούν οι θάνατοι και των τριών παιδιών. Είχαμε προβληματικές εκθέσεις στα δύο πρώτα παιδιά, και άρα ορθώς γίνεται πλέον αυτή η διαδικασία. Η διαφορά τώρα είναι ότι πλέον εξετάζεται και η περίπτωση της Ίριδας. Εάν δούμε ότι αυτά τα συμπεράσματα δείχνουν ευθύνη σε κάποιους συναδέλφους, προφανώς αυτό θα είναι μια διαδικασία που θα προχωρήσει αλλά στον χρόνο της”, σημείωσε, ενώ μίλησε και για την ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Η ηπατική ανεπάρκεια με εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση του ήπατος, δεν έχει σχέση με την έννοια του όρου της ηπατικής ανεπάρκειας. Η κενοτοπιώδης εκφύλιση μπορεί να υπάρχει από ένα μεταβολικό σύνδρομο που εδώ δεν υπάρχει, από μία τοξική αντίδραση που εδώ δεν προκύπτει γιατί έχουμε καθαρές τοξικολογικές και τρίτον από έναν ασφυκτικό θάνατο”.

Τέλος, σχετικά με την απόσυρσή του από την υπόθεση ο κ. Λέων σημείωσε: “Υπερέβαλα εαυτόν. Έχω μια έντονη δραστηριότητα και πραγματικά όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε και εγώ και οι συνάδελφοί μου να παίξουμε τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου σε αυτά τα παιδιά. Η μητέρα τώρα σκέφτηκε να βάλει τεχνικό σύμβουλο προς υπεράσπισή της, ενώ προηγουμένως δεν το είχε κάνει για τα τρία παιδιά. Ήταν ένα ηθικό χρέος που είχαμε. Νομίζω ότι ο στόχος επετεύχθη, με την έννοια ότι έχουμε μια επίσημη διαδικασία που τρέχει με δύο ανθρώπους στους οποίους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ