Αυτή είναι η βόμβα που βρέθηκε μέσα σε τάπερ, κοντά στην έδρα των ΜΑΤ

Φωτογραφίες από την βόμβα που εξουδετερώθηκε κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, στου Γουδή, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε ένα τάπερ, το οποίο με την σειρά του ήταν τοποθετημένο εντός μίας σακούλας σκουπιδιών, έξω από τον μαντρότοιχο του στρατοπέδου Μύτικα, όπου βρίσκεται η έδρα των ΜΑΤ, στην οδό Κοκκινοπούλου.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα απέχει μόλις 50 μέτρα από μία σκοπιά των ΜΑΤ και 300 μέτρα από την κεντρική είσοδο της υπηρεσίας.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε ρολόι, δύο πυροκροτητές και διακόπτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περιείχε C4 υψηλό εκρηκτικό και ζελατοδυναμίτιδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικοί βλέπουν έναν τέτοιου είδους συνδυασμό εκρηκτικών υλών.

Ο συναγερμός σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ. λίγα λεπτά πριν από τις 12.30, ύστερα από προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Ο άγνωστος προειδοποιούσε για τοποθέτηση βόμβας στο εν λόγω σημείο, δίνοντας χρονικό περιθώριο 45 λεπτών μέχρι την έκρηξη της.

Άμεσα έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας και κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ., που πράγματι εντόπισε τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε μια σακούλα και τον εξουδετέρωσε.

Λόγω του συμβάντος, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Κοκκινοπούλου από το ύψος της συμβολής με την οδό Αλ.Παναγούλη έως το ύψος της συμβολής της με την Λεωφόρο Αλίμου και την Κατεχάκη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική, ενώ από το σημείο συλλέγονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών. Ο εκρηκτικός μηχανισμός αναμένεται να αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Ο συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. σήμανε στις 12:29, όταν η Άμεση Δράση έλαβε ενημέρωση ότι υπάρχει προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την τοποθέτηση της βόμβας, δίνοντας χρονικό περιθώριο 45 λεπτών μέχρι την έκρηξή της.

Προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τον εκρηκτικό μηχανισμό έγιναν, επίσης, στη «Ζούγκλα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», στο τηλεφώνημα αναπαρήχθη ηχητικό μήνυμα, στο οποίο αναφερόταν πως ο εκρηκτικός μηχανισμός έχει τοποθετηθεί μέσα σε μια μαύρη σακούλα 220 μέτρα από την πύλη του στρατοπέδου, στην κατεύθυνση προς Ζωγράφου. Ο άγνωστος ζήτησε εκκενωθεί άμεσα η Κοκκινοπούλου, να απομακρυνθούν οι φοιτητές από τα κάγκελα του Μετσόβιου  Πολυτεχνείου και από τα παράθυρα της φοιτητικής εστίας. «Αν κατάλαβες, πες ok» ακούστηκε να λέει κι όταν δεν απάντησε η εργαζόμενη της «Εφ.Συν.» η γραμμή έκλεισε.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την βόμβα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνονται τα εξής:

«Σήμερα και ώρα 12:29 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι έλαβαν ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο ανέφερε για ενεργοποίηση βόμβας σε στρατόπεδο κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε 45 λεπτά.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπου διαπιστώθηκε σε σημείο με δέντρα η ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού και η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα, καθώς σε περίπτωση έκρηξης θα απειλούνταν η σωματική ακεραιότητα φοιτητών από τις εγκαταστάσεις του παρακείμενου πανεπιστημίου, αστυνομικών και διερχόμενων πολιτών.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών πραγματοποιήθηκε η διαδικασία εξουδετέρωσης του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα περαιτέρω.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ