Γηροκομείο στα Χανιά: Σοκάρουν οι νέες καταγγελίες – “Προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα” – BINTEO

Συγκλονίζουν οι νέες μαρτυρίες σχετικά με το γηροκομείο στα Χανιά όπου μέσα σε αυτό άφησαν την τελευταία πνοή τους από ανακοπή καρδιάς μόλις σε έναν χρόνο τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι. Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εισαγγελικές έρευνες για την υπόθεση. Τα στόματα ανοίγουν όσο περνούν οι ημέρες, με τις εξελίξεις να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Την ίδια ώρα, η ιδιοκτήτρια χαρακτηρίζει τα όσα ακούγονται ανυπόστατα, ενώ οι δικηγόροι της δομής ζήτησαν από την εισαγγελία πλήρη μυστικότητα για τις έρευνες.

«Να αρχίσει να μιλάει ο κόσμος»

Μιλώντας στο MEGA πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει». Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».

«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή», τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους. Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι «επικρατούσε σιωπή», με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι. «Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς» τόνισε η ίδια.

«Τους έδεναν χειροπόδαρα»

Η ίδια η καταγγέλλουσα έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο» είπε χαρακτηριστικά. Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, 7 στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων.

«Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια». Σοκ προκαλεί η πρώην εργαζόμενη όταν περιγράφει την κατάσταση στην οποία διαβίωναν οι ηλικιωμένοι. «Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια. «Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια». Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση «φυτού», καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι.

«Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ»

Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά». Οι άτυχοι ηλικιωμένοι δέχονταν και λεκτική βία. «Τους έβριζαν, τους έλεγαν ‘τα χούφταλα, τα σάψαλα’». Η καταγγέλλουσα σημειώνει ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί απορρήτου για όσα γίνονταν μέσα στο γηροκομείο, ενώ σημειώνει ότι «ήταν όλοι ανειδίκευτοι. Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία».

Ντροπιαστική για τα Χανιά χαρακτηρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη την υπόθεση του γηροκομείου της πόλης στο φόντο των επικείμενων διώξεων κατά των υπευθύνων για κακοποίηση των τροφίμων του γηροκομείου αλλά και του ανεξήγητα μεγάλου αριθμού θανάτων μέσα σε τουλάχιστον ένα χρόνο.

Δείτε το βίντεο του MEGA:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ