Γιατί παραιτήθηκε η πρόεδρος των Εφετών από την υπόθεση του ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Η πρόεδρος του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία Μυλωνοπούλου, η οποία έχει ανακαλέσει προσωρινά τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις των 11 τέως προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, εξαιρέθηκε αφενός από την εκκρεμή υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αφετέρου από την Επιτροπή Ασύλου.

Κατά συνέπεια, στην έδρα του Διοικητικού Εφετείου, στις 15 Φεβρουαρίου 2018, που θα συζητηθεί η υπόθεση του ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών για το ζήτημα της χορήγησης ασύλου, θα είναι η πρόεδρος Εφετών Μαρία Γκότση, η οποία υπηρετεί σε άλλο Τμήμα.

Επίσης, στις 15 Φεβρουαρίου 2018, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών θα κάνει παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα παρασταθούν ως συνήγοροι του Τούρκου ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Αναλυτικά, η 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου χορήγησε άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim. Στη συνέχεια κατατέθηκε αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, ενώ κατέθηκε και αίτηση ακύρωσης.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ’ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου, πρόεδρος του οποίου είναι η κ. Μυλωνοπούλου, η οποία ανέλαβε να χειριστεί την υπόθεση, ενώ παράλληλα ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.

Ωστόσο, η κ. Μυλωνοπούλου υπέβαλε την παραίτησή της από πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου και ως δικαστής, με προσωρινή διαταγή της, ανέστειλε την απόφαση χορήγησης ασύλου του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου και ο στρατιωτικός οδηγείται εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Όμως, η παραίτηση της κ. Μυλωνοπούλου από την Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου λόγω κωλύματος δεν έγινε δεκτή.

Εν τω μεταξύ, οι 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (στη συνέχεια διευρύνθηκαν στους 16) εξέδωσαν ανακοίνωση για τους χειρισμούς της κ. Μυλωνοπούλου, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας, Δημήτρης Παξινός, άσκησε εντονότατη κριτική.

Κατόπιν αυτών, η εν λόγω πρόεδρος Εφετών υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση του Τούρκου στρατιωτικού στο Εφετείο Αθηνών, αλλά και δεύτερο αίτημα αυτοεξαίρεσης από την Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου.

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση εξαίρεσης, όπως δεκτό έκανε το αίτημα αυτοεξαίρεσής της και η 7η Επιτροπή Ασύλου Προσφυγών.Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ