Φωτιές σε Μάνδρα, Λουτράκι και Λαγονήσι: Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων – «Όλα κάηκαν Θεέ μου»

Τις δραματικές στιγμές που βίωσαν, την απόγνωσή τους λόγω της ελλιπής παρουσίας των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εναέριων μέσων, και την τραγική κατάληξη των καμένων σπιτιών τους που έχτιζαν μία ζωή, μοιράστηκαν οι κάτοικοι των πύρινων μετώπων σε δημοσιογράφους που κάλυψαν τις εφιαλτικές στιγμές των πυρκαγιών στην Μάνδρα, στο Λουτράκι και στο Λαγονήσι.

Φωτιά στην Μάνδρα: Βίντεο από την δραματική επιχείρηση εκκένωσης της ΕΛ.ΑΣ – «Πάμε γρήγορα, θα καούμε»

Οι κάτοικοι των περιοχών έδωσαν την δική τους άνιση μάχη με τις φλόγες στο μέτωπο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τα Δεβενοχώρια, το πρωί της Τρίτης, και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε στους οικισμούς.

Σπαρακτικές είναι οι στιγμές των κατοίκων που είδαν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη. Πολλές οικογένειες απέμειναν μόνο με τα ρούχα τους.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Μάνδρα: Καίγονται σπίτια στην Νέα Ζωή – Κινούνται προς τον οικισμό Κιάφα οι φλόγες

«Δεν προλάβαμε να πάρουμε τίποτα, δεν φανταστήκαμε ότι θα καεί».

«Όλα κάηκαν Θεέ μου» έλεγε η κυρία Ελένη όσο κρατούσε στην χούφτα της το κλειδί του σπιτιού της. Αυτό της απέμεινε από την μεγάλη καταστροφή. Στα 77 χρόνια της καθισμένη σε ένα πεζούλι έξω από το σπίτι της είδε τα υπάρχοντά της να γίνονται στάχτη. «Θα μείνουμε στο δρόμο, δεν ξέρουμε που θα πάμε. Είμαστε δύο ηλικιωμένοι. Που θα πάμε; Που θα μείνουμε; 

Φωτιά στην Μάνδρα: Αστυνομικοί προσπαθούν να πείσουν μοναχές να απομακρυνθούν από μοναστήρι -ΒΙΝΤΕΟ

Ένας 89χρονος ψάχνει μέσα στο καμένο σπίτι του τα τρόπαιά του, τα βιβλία του και οτιδήποτε είχε φυλαγμένο. Άσκοπα, όλα έγιναν σκόνη.

Άνδρας λυγίζει μπροστά στο καμένο σπίτι του

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια στον οικισμό της Νέας Ζωής Μάνδρας από τη φωτιά που κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της. Κάτοικος της περιοχής λυγίζει, όταν περιγράφει στην κάμερα του OPEN την «κόλαση» επί γης που έζησε ο ίδιος, σε μία προσπάθεια να σώσει το σπίτι του, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνει.

«Είδαμε τη φωτιά να πλησιάζει. Ήμασταν εδώ, προσπαθούσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Διώξαμε τα παιδιά όσο γινόταν πιο γρήγορα γιατί πλησίαζε η φωτιά, μέχρι που καταλήξαμε εδώ. Η φωτιά πέρασε μέσα στο σπίτι ακριβώς από απέναντι από τα πεύκα, στη σκεπή του σπιτιού και από εκεί πέρασε μέσα στο σπίτι. Βρέχαμε το σπίτι από τις 13:00 το μεσημέρι, το βρέχαμε μέχρι και τελευταία στιγμή. Είχαμε ενημερώσει την Πυροσβεστική αλλά ήταν τόσες πολλές οι φωτιές, ήταν πολύ δύσκολα».

Εμφανώς φορτισμένος, ο κάτοικος της Νέας Ζωής, σημείωσε: «Οι άνεμοι ήταν τρομερά δύσκολοι και άλλαζαν συνέχεια. Η φωτιά πέρασε μέσα στο σπίτι μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Δεν μπορούσες να αναπνεύσεις, στόχος ήταν να φύγουν τα δύο μας παιδιά και να μπορέσουμε να βρέξουμε όσο γινόταν το σπίτι, αλλά ήταν τόσο αφόρητη η ζέστη που, όσο βρέχαμε, τόσο πιο γρήγορα στέγνωνε. Η οικογένειά μου θα μείνει στον αδερφό της συζύγου μέχρι να δούμε τί θα κάνουμε αλλά κι αυτό είναι δύσκολα τώρα».

Κραυγή αγωνίας – «Μάς έχουν αφήσει στο έλεος του θεού»

«Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού» έλεγε με σπαρακτική φωνή η κυρία Αγγελική, κάτοικος Μάνδρας, την στιγμή που απλωνόταν όλο και περισσότερο το μέτωπο της φωτιάς.

Η ίδια επικοινώνησε με το OPEN, ζητώντας βοήθεια, καθώς όπως είπε, δεν υπήρχε αεροπλάνο, δεν υπήρχε πυροσβέστης και ο δρόμος ήταν κλειστός, χωρίς να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους οι κάτοικοι. «Οι άνδρες μας περάσανε κρυφά και πήγαν κάτω, και κόβουνε να ανοίξουν αντιπυρική ζώνη. Δεν υπάρχει ένας πυροσβέστης, σας ορκίζομαι στα παιδιά μου. Από χθες δεν είδαμε ούτε έναν πυροσβέστη» έλεγε η απελπισμένη γυναίκα.

«Το σπίτι μου είναι ανάμεσα σε Μάνδρα και Οινόη, στο Παλαιοχώρι. Σε μας δεν ήρθε καμία εντολή εκκένωσης. Ήρθε ένα μήνυμα του 112 να κλείσουμε τα παράθυρα. Και οι φλόγες φτάσανε 100 μέτρα από το σπίτι μας. Δεν ήρθε ούτε ένα περιπολικό να πει ‘’εκκενώστε’’».

Η κυρία Αγγελική τόνισε πως εγκατέλειψε τον οικισμό και πήγε 200 μέτρα από την απέναντι πλευρά, και απλώς… παρακολουθούσε την καταστροφή.

«Είναι πάρα πολύ κοντά στο σπίτι μας η φωτιά. Έχουμε ζωάκια. Δεν μπορέσαμε να τα μεταφέρουμε. Τα αφήσαμε πίσω» συνέχισε δακρυσμένη.

«Τόσα χρόνια φτιάχναμε το σπίτι μας και κάηκαν όλα μέσα σε μία στιγμή»

Ένας κάτοικος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του όταν είδε την φωτιά να πλησιάζει απειλητικά. Όταν επέστρεψε, δυστυχώς, βρήκε τα πάντα στάχτη.

«Είναι πολύ τραγικά τα πράγματα. Ήρθα στο σπίτι και το βρήκα καμένο, όπως και όλοι οι γείτονές μου τα δικά τους. Δεν ξέρω τι να πω. Είμαι πολύ στεναχωρημένος. Τόσα χρόνια φτιάχναμε το σπίτι μας, για να έχουμε μία στέγη να ζήσουμε. Μέσα σε μία στιγμή κάηκαν όλα. Είμαστε υγιείς, είμαστε καλά, αλλά κάηκαν τα πάντα.

«Δεν υπάρχει τίποτα, δεν ξέρω αν υπάρχει κράτος»

Την στιγμή που η πυρκαγιά στην Μάνδρα έκαιγε σπίτια και επιχειρήσεις, στην κάμερα του Alpha μίλησε ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως, «δεν υπάρχει τίποτα, μόνο εθελοντές οι οποίοι έφυγαν και αυτοί δεν ξέρω πως τους στείλανε».

«Δεν ξέρω αν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχει τίποτα, δεν ξέρω καν αν υπάρχει κράτος» είπε ο κάτοικος της περιοχής.

«Από τα χειρότερα που έχουμε περάσει αποτύχαμε σε όλους τους τομείς»

Την πύρινη κόλαση που έζησε κάτοικος στον οικισμό της Νέας Ζωής περιέγραψε στην κάμερα του ΣΚΑΙ, την στιγμή που γύρω του άλλοι κάτοικοι προσπαθούσαν με κουβάδες στα χέρια και λάστιχα να σώσουν ό,τι σώζεται.

«Το σπίτι μου είναι αυτό, έχει καεί. Από τα χειρότερα που έχουμε περάσει. Σαν οικισμός τόσα χρόνια παλεύουμε για να αποφύγουμε τέτοιες στιγμές και να σώσουμε την περιουσία μας. Δεν μπορέσαμε να καταφέρουμε ούτε αυτό. Έχουμε αποτύχει σε όλους τους τομείς. Ευτυχώς πρόλαβε και έφυγε η οικογένεια γιατί θα είχε αποκλειστεί» αναφέρει συγκλονισμένος.

Δείτε σε φωτογραφίες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων να σώσουν τις περιουσίες τους:

Φωτιά Νέα Ζωή Μάνδρας

Φωτιά Νέα Ζωή Μάνδρας

Φωτιά στην Μάνδρα

Φωτιά στην Μάνδρα
Φωτιά Νέα Ζωή Μάνδρας

Φωτιά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ