Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο – ΒΙΝΤΕΟ

Για την πιο δύσκολη ημέρα από τότε που ξεκίνησε η φωτιά στη Ρόδο κάνουν λόγο πυροσβέστες και κάτοικοι, η οποία πλέον κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της εδώ και μία εβδομάδα. Η μάχη των δυνάμεων για την κατάσβεσή της πραγματοποιείται υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί.

Αυτή την ώρα, η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα. Σπίτια και καταστήματα κάηκαν τη νύχτα στο Ασκληπίειο.

Οι κάτοικοι σε ΚάλαθοΜαλώναΜάσσαρηΓεννάδι και Βατί κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η ταχύτητα της φωτιάς ήταν τρομακτική, όπως και οι άνεμοι που χτυπούν ανελέητα το νησί. Παρ όλα αυτά, σκάφη του Λιμενικού πραγματοποίησαν διασώσεις χιλιάδων πολιτών.

Αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί, χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Μέχρι τη δύση του ήλιου τεράστια ήταν η βοήθεια από τα εναέρια μέσα προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Συγκεκριμένα επιχειρούσαν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Μια πρώτη εκτίμηση της πυροσβεστικής αναφορικά με την καμένη γη ήταν 25.000 στρέμματα.

Νέο μέτωπο στο Παλοχώρι Καρύστου

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Εύβοια, όπου ήρθαν ξανά αντιμέτωπες με ένα νέο μεγάλο πύρινο μέτωπο κοντά στον οικισμό Πλατανιστό.

Σύμφωνα με το evima.gr, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μέτωπο φωτιάς πάνω από τον Πλατανιστό προς το Παλοχώρι, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, απειλεί το χωριό.

H κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη με το μέτωπο, με σπίτια να έχουν πάρει φωτιά στον οικισμό Πλατανιστός, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Παλοχώρι.

Οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί στην περιοχή, ενώ παράλληλα υπάρχει ακόμα ένα πεδινό μέτωπο φωτιάς το οποίο απειλεί το Καστρί, το Ποτάμι και το Λιβάδι.

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στον Πλατανιστό, καθώς εκτός από τη μάχη με τις φλόγες που δίνουν με αμείωτο ρυθμό τοι πυροσβεστικές δυνάμεις, αγνοείται και ένας 41χρονος κτηνοτρόφος από την περιοχή, σύμφωνα με το evima.gr.

Ο 41χρονος έφυγε χθες το μεσημέρι από το σπίτι του την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και σύμφωνα με πληροφορίες κατευθύνθηκε προς το μαντρί του, καθώς ανησυχούσε για τα πρόβατά του.

Από χθες η οικογένειά του αναζητά τον 41χρονο άνδρα, ωστόσο δεν έχουν κάποιο νέο στοιχείο στις έρευνες εντοπισμού του συμβάλουν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία.

63 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

63 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, αναφέρεται σε ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενώ σχετικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα, και Εύβοια τονίζεται ότι έχουν εκδηλωθεί πολλαπλές αναζωπυρώσεις.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για δύο περιφέρειες της χώρας αύριο

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

•Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

•Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

•Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

•Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

•Περιφέρεια Πελοποννήσου

•Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

•Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ