Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Βραχυκύκλωμα η αιτία – Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Αττική – Πελοπόννησο

Στο σκοτάδι “βυθίστηκαν” πολλές περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου το βράδυ της Κυριακής. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στα νεόκτιστα Ασπροπύργου είχε ως αποτέλεσμα το γενικό μπλακ άουτ που… έπληξε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, του Πειραιά, των Δυτικών προαστίων καθώς και περιοχές των νομών Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναγνώστες του enikos.gr χωρίς ρεύμα έμειναν το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Παλαιό Φάληρο, το Ίλιον, η Πετρούπολη, η Καλλιθέα, η Νίκαια, το Αιγάλεω, το Κερατσίνι, το Χαϊδάρι, η Νέα Σμύρνη, η Σαλαμίνα, τα Μέγαρα, το Θησείο. Επίσης, σύμφωνα με αναφορές στο σκοτάδι έμειναν για αρκετές ώρες Σπέτσες και Πόρος.

Αμέσως στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα και 25 πυροσβέστες, ενώ στελέχη του ΑΔΜΗΕ αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση τα ξημερώματα της Δευτέρας. Επίσης, συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με 4 υδροφόρες ενώ δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή αν και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΑΔΜΗΕ, η φωτιά προκλήθηκε έπειτα από έκρηξη σε μετασχηματιστές από βραχυκύκλωμα.

Εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες στις περιοχές: Καλλιθέα, Καισαριανή, Κεραμικός, Πετράλωνα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός.

Στο σημείο της έκρηξης μετέβησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας και ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, συνοδεία αρμοδίων στελεχών της Διοίκησης του Διαχειριστή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η επιχείρηση κατάσβεσης εξελίχθηκε ομαλά κατά τη διάρκεια της νυχτας. Ωστόσο, στο σημείο θα παραμείνουν δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε αναζωπύρωση. Κλιμάκιο του Δημόκριτου μετέβη άμεσα στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει την τοξικότητα του νέφους, ενώ λόγω της έκρηξης σήμανε συναγερμός και στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11.05 μ.μ. στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Από τη βλάβη επηρεάστηκε το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και της Πελοποννήσου. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες απότα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με την ηλεκτροδότηση να έχει ήδη αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και στο σύνολο του δικτύου υψηλής τάσης στην Πελοπόννησο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ