Φωτιά στη Βοιωτία: Καίγεται η ιστορική μονή του Οσίου Λουκά – Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βοιωτία. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Στείρι Διστόμου στη Βοιωτία. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα για την κατάσβεση επιχειρούν 24 πυροσβέστες, με 9 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία αεροσκάφη.

Η φωτιά κύκλωσε την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία που αυτή την ώρα έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια.

Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Τη δική του μάχη δίνει ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος που παλεύει με τις φλόγες κλαίγοντας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Βοιωτία φωτιά Στείρι

Βοιωτία φωτιά Στείρι

Βοιωτία φωτιά Στείρι

Βοιωτία φωτιά Στείρι

 

Ιστορική μονή

Χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα κοντά στην αρχαία Στείριδα, το μοναστήρι του Οσίου Λουκά αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της μεσοβυζαντινής εποχής στον ελλαδικό χώρο. Στη διάρκεια των δέκα περίπου αιώνων από την ίδρυσή του, έπαιξε πρωταγωνιστικο ρολο στις ιστορικές περιπέτειες του τόπου, κερδίζοντας την εύνοια αυτοκρατόρων και αξιωματούχων στα βυζαντινά χρόνια. Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας περιήλθε στην κατοχή τάγματος καθολικών μοναχών και γνώρισε την καταστρεπτική μανία και λεηλασία των κατακτητών, Καταλανών και Τούρκων. Στον αγώνα του 1821 αποτέλεσε το ορμητήριο αρματολών και κλεφτών.

Η Μονή ανακαινίστηκε πρόσφατα και διαθέτει ξενώνα. Ο επισκέπτης εκτός από τους Ναούς, μπορεί να θαυμάσει την υπέροχη θέα, να απολαύσει την διαδρομή μέσα στο καταπράσινο τοπίο και να αναζωογονηθεί από το υπέροχο κλίμα.

Από το 1990 το μνημείο είναι εγγεγραμμένο στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. (IAEG C16 – UNESCO World Heritage – Greece)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ