Φωτιά στην Ρόδο – Αυτοψία του enikos.gr: «Κρανίου τόπος» σε Κιοτάρι και Λάερμα – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ανυπολόγιστες καταστροφές αφήνει πίσω της η πυρκαγιά που κατακαίει για έκτη συνεχόμενη ημέρα το νησί της Ρόδου, με την κατάσταση σε πολλούς οικισμούς να είναι καταστροφική. Οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι δίνουν ακόμη την δική τους μάχη για να σωθούν τα σπίτια, αλλά και να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου

Αποστολή στην Ρόδο: Μίλτος Σακελλάρης

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες του enikos.gr, αρκετά αυτοκίνητα που ήταν δίπλα από το δάσος, παραδόθηκαν στις φλόγες, στους οικισμούς Κιοτάρι και Λάερμα. Την ίδια στιγμή, δασικές εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη και αποκαΐδια, με την πύρινη λαίλαπα να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη με τις φλόγες σε Απόλλωνα και Λάερμα – Το μέτωπο κινείται προς το Θάρρι

Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Φωτιά Ρόδος Λάερμα-Κιοτάρι

Φωτιά στη Ρόδο: Σπαρακτικές εικόνες με νεκρά ελάφια από την πυρκαγιά -ΒΙΝΤΕΟ

Φωτιά Ρόδος Λάερμα-Κιοτάρι

Φωτιά Ρόδος Λάερμα-Κιοτάρι

Στήριξη στο πεδίο της μάχης με τις φλόγες, δίνει στις δυνάμεις πυρόσβεσης ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, όπου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Λαέρμων, μοιράζονται νερά στους κατοίκους της περιοχής.

Φωτιά Ρόδος Λάερμα-Κιοτάρι

Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα – Απομακρύνθηκαν 19.000 άτομα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το Λιμενικό Σώμα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Φωτιά Ρόδος Λάερμα-Κιοτάρι

Πόσες δυνάμεις επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα 

Όπως είπε στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός στην περιοχή επιχειρούν διαδοχικά 10 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο συντονιστικά. Από στεριάς επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 υδροφόρα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Στο πεδίο βρίσκονται επίσης 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και από αέρος δύο γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και 1 κροατικό.

«Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούμε με όλες τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις μας με πρωταρχικό μας στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής την διαφύλαξη των περιουσιών των συμπολιτών μας , καθώς και τον μετριασμό των επιπτώσεων στο δασικό μας πλούτο», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

Φωτιά Ρόδος Λάερμα-Κιοτάρι

Φωτιά Ρόδος Λάερμα-Κιοτάρι

Στο νοσοκομείο 9 άτομα για τις πρώτες βοήθειες 

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά.

Έως τώρα έχουν καταγράφει δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ