Κέρκυρα: Εμπρησμό «βλέπει» ο δήμαρχος – Η φωτιά εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία

Για εμπρησμό κάνει λόγο, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Ο ίδιος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο, πήγε σε όλες τις επίμαχες περιοχές και διατύπωσε την εκτίμηση του εμπρησμού.

Μαίνεται η φωτιά στην Κέρκυρα – Μεταφέρθηκαν οι πρώτοι τουρίστες σε ασφαλή σημεία – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες ενισχύθηκαν με οχήματα και άνδρες που έφτασαν τα μεσάνυχτα από την Ήπειρο, η Πολιτική Προστασία, κάτοικοι και εθελοντές, μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κατάφεραν να μην καεί ούτε ένα σπίτι.

Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL. Η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000στρέματα, ενώ σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι καλύτερη.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Στην συνέχεια τόνισε ότι με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας , της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες», ενώ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν, περιοδικά, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Δύσκολη νύχτα

Στις Σινιές, οι φλόγες έφτασαν το βράδυ της Κυριακής στις αυλές εξοχικών κατοικιών. Τα τρία μέτωπα μαίνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά δεν μπήκε σε κάποιο οικισμό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα.

Για λόγους ασφαλείας απομακρύνθηκαν κάτοικοι και τουρίστες από τις περιοχές που βρέθηκαν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς και μεταφέρθηκαν στο γήπεδο Αγίου Μάρκου και στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν σήμερα η πυρκαγιά τεθεί υπό έλεγχο, κάτοικοι και τουρίστες θα επιστρέψουν στα σπίτια και τα ξενοδοχεία.

Μεταξύ άλλων, πλωτά του λιμενικού σώματος και ιδιωτικά σκάφη προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας . Στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πλωτά του λιμενικού σώματος, 9 ιδιωτικά σκάφη και ένα ρυμουλκό. Οι απεγκλωβισμένοι με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα μεταβούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ