Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση πέντε οικισμών – Έκλεισε η Εγνατία

Πέντε οικισμοί εκκενώνονται λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, που μαίνεται από το Σάββατο ανεξέλεγκτη. Με νέο μήνυμα του 112 ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του οικισμού Άβαντας να απομακρυνθούν από την περιοχή με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους των οικισμών, Μοναστηράκι, Δορίσκο, Αμφιτρίτη και Μαΐστρος.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μοναστηράκι και Δορίσκο απομακρυνθείτε προς Φέρες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώτο μήνυμα που εστάλη.

Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα στο οποίο αναφερόταν το εξής: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Αμφιτρίτη και Μαΐστρος απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Έκλεισε ξανά η Εγνατία Οδός

Έκλεισε ξανά από τις 12 το μεσημέρι η Εγνατία Οδός από τα διόδια Αρδανίου μέχρι το ύψος της ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης, λόγω της φωτιάς που έπιασε σε διάφορα σημεία πλησίον του δρόμου.

Όπως αναφέρεται στη νέα ανακοίνωση:

«Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασική έκταση πλησίον Πυλαίας – Φερών Έβρου, ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, της Εγνατίας Οδού Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών».

Μάχη με τις φλόγες και με τις αναζωπυρώσεις

Σε δύο μέτωπα εξελίσσεται η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη με τους πυροσβέστες να δίνουν «μάχη» με τις φλόγες. Αυτό που ανησυχεί αυτή τη στιγμή τους πυροσβέστες είναι οι διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Από το πρωί οι προσπάθειες εντοπίζονται σε ένα μεγάλο μέτωπο που εξακολουθεί να υπάρχει ανατολικά του οικισμού Λουτρός, ενώ υπάρχει και εκείνο στην Αγνάντια, το οποίο όμως, είναι διαχειρίσιμο.

Πριν από λίγη ώρα εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης. «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα στο Αετοχώρι και στα Πεύκα, αλλά και η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Αετοχώρι. Η συνολική αποτίμηση των καταστροφών όμως θα γίνει αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Αλεξανδρούπολη φωτιά enikos

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν από αέρος 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Κέντρο Επιχειρήσεων, θα επιχειρήσουν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Από επίγειες δυνάμεις συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα και ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς χτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα αρκετοί πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων νομού Έβρου, πύραρχος Σπυρίδων Κούτρας.

Αυξάνονται οι δυνάμεις του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας

Αυξάνονται τα επίγεια κι εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην μεγάλη πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικά, με εντολή του ΓΕΕΘΑ και σε απόλυτο συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, το έργο της πυροσβεστικής συνδράμουν:

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ
– 5 αεροπλάνα Canadair CL-415
– 2 αεροπλάνα PZL
– 2 ελικόπτερα Chinook CH-47

ΠΕΖΟΠΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
– 2 ομάδες των 20 ατόμων (σύνολο 40) ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ
– 2 ομάδες των 10 ατόμων (σύνολο 20) ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ
– 3 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών
– Υδροφόρα Οχήματα
– Βυτιοφόρα Οχήματα
– Οχήματα γενικής χρήσεως

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ