Φωτιά στη Ρόδο: Πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί – Τιτάνια επιχείρηση σε εξέλιξη

Δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται στη Ρόδο από την πυρκαγιά που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και μαίνεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Τιτάνια επιχείρηση απεγκλωβισμού και απομάκρυνσης, κυρίως τουριστών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την τελευταία ώρα στο νησί, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, των Ένοπλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχών.

Φωτιά στην Ρόδο: Οκτώ διακομιδές από το EKAB – Σε πάνω από 60 άτομα δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Χιλιάδες τουρίστες που είχαν επισκεφθεί το νησί, εγκαταλείπουν την περιοχή με λεωφορεία και πλωτά σκάφη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν απεγκλωβιστεί πάνω από 2.000 άτομα υπό τον συντονισμό του Λιμενικούμ, από το Κιοτάρι και Λάρδο, και έχουν μεταφερθεί στην περιοχή Καλάθου.

Η κατάσταση είναι δραματική, με πλήθος κόσμου να εκκενώνει δια θαλάσσης, ενώ στις φλόγες έχουν παραδοθεί και 3 ξενοδοχεία.

Ρόδος – Κραυγή αγωνίας από Βρετανούς τουρίστες: Έχουμε κολλήσει στην παραλία – Ο γιος μου λέει ότι δεν θέλει να πεθάνει

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί όπου στεγάζονται περίπου 15.000 κάτοικοι του νησιού.

Ρόδος φωτιά

Ρόδος – Δραματική μαρτυρία: Πέρασα μέσα από τις φλόγες για να σωθώ – Ελικόπτερο έριχνε νερό στα αυτοκίνητα

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα και Κιοτάρι επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 4 πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σωμάτος, ένα ναυαγοσωστικό, πάνω από 30 ιδιωτικά σκάφη που έχουν επιταχθεί, καθώς και 2 φουσκωτά του Ελληνικού Στρατού με στελέχη του Λιμενικού που γνωρίζουν την περιοχή. Ακόμη στην περιοχή σπεύδει πλοίο του πολεμικού ναυτικού, ενώ απογειώθηκε από τον Μαραθώνα και ελικόπτερο του Λιμενικού για να βοηθήσει στους απεγκλωβισμούς.

Κατόπιν αιτήματος των αρμοδίων αρχών το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει την Τορπιλάκατο Ντεγιάννης στο Κιοτάρι της Ρόδου καθώς και φουσκωτά σκάφη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ για τη μεταφορά ανθρώπων αν παραστεί ανάγκη, επίσης στην περιοχή κινούνται 6 λεωφορεία (5 του ΓΕΣ και 1 του ΓΕΑ), 3 πλωτά σκάφη του 6ου ΕΤΕΘ, ενώ ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού συμμετέχουν στην κατάσβεση, αλλά αν χρειαστεί θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο.

Ρόδος

Το χρονικό του εφιάλτη

Η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη και η τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Εστάλη μάλιστα νέο μήνυμα για εκκένωση οικισμών από το 112. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η εκκένωση των περιοχών Ασκληπιείο και Κιοτάρι στη Ρόδο, με κατεύθυνση προς Γεννάδι, ενώ νωρίτερα ζητήθηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα. Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση στην περιοχή Απόλλωνας.

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Οι χώροι συγκέντρωσης του κόσμου από την περιοχή Κιοταρίου, Πεύκων και Ασκληπειού είναι:

  • Το δημοτικό σχολείο Γενναδίου
  • Το γυμνάσιο Γενναδίου
  • Το λύκειο Γενναδίου
  • Το δημοτικό κατάστημα Γενναδίου

Οι πολίτες και επισκέπτες Γενναδίου μπορούν να προμηθεύονται νερά και τροφή από τα καταστήματα του Γενναδίου χωρίς καμία χρέωση. Τα λεωφορεία μετακινούν κόσμο από το Κιοτάρι στο Γεννάδι.

Δείτε φωτογραφίες

Ρόδος εκκένωση

Φωτιά Ρόδος
ΦΩΤΟ Julien georgiadis

Ρόδος εκκένωση

Φωτιά Ρόδος

Ρόδος εκκένωση στρατός

Ρόδος εκκένωση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ