Φάκελος Greek mafia: Η δομή και ο τρόπος δράσης των οργανώσεων – Οι “συγχωνεύσεις” λόγω… πανδημίας

Τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα επισκέφθηκε, το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέδωσε στον εισαγγελέα έναν φάκελο που περιλαμβάνει δέκα δικογραφίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 500 ονοματεπώνυμα. Αυτά τα 500 άτομα φαίνεται πως συγκροτούν τις εγκληματικές ομάδες που υπάρχουν αυτήν την ώρα στην Αττική.

Οι εγκληματικές οργανώσεις και η δομή τους

Σύμφωνα με αυτό το υπόμνημα, φαίνεται πως στην Αθήνα υπήρχαν δέκα εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες για να καταφέρουν να επιβιώσουν, λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, έπειτα από συνεννόηση στην οποία είχαν έρθει τα “κεφάλια” όλων των εγκληματικών οργανώσεων, είχαν συγχωνευτεί από δέκα σε πέντε, σε ένα δείγμα για τον τρόπο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος.

Σαράντα φαίνεται πως ήταν ο σκληρός πυρήνας της κάθε ομάδας σ’ αυτές τις πέντε οργανώσεις. Τα υπόλοιπα άτομα που συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα, φαίνεται πως ανήκουν σε υποομάδες που υπήρχαν γύρω από αυτές τις πέντε βασικές ομάδες και τροφοδοτούσαν τις οργανώσεις με όπλα, αυτοκίνητα και ό,τι χρειαζόταν η κάθε ομάδα, όπως ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης του Realfm 97,8, Μαρίνος Αλειφέρης.

Τι περιλαμβάνει το οργανωμένο έγκλημα

Το οργανωμένο έγκλημα περιλαμβάνει στην Ελλάδα, αρχικά, συμβόλαια θανάτου, απαγωγές επιχειρηματιών που είχαμε στο παρελθόν, μαστροπεία και διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης, μεγάλο μέρος πλουτισμού των οικογενειών που δρουν στο οργανωμένο έγκλημα φαίνεται πως προέρχεται από το λαθρεμπόριο καυσίμων και το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Σύμφωνα με πηγές, το συγκεκριμένο υπόμνημα είναι σε βάθος 12ετίας, από το 2009 έως το 2021. Αυτό που επιθυμούν οι πηγές, όπως αναφέρουν από την Κατεχάκη και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, είναι να κινηθούν οι διαδικασίες, αφού πλέον υπάρχουν όλα αυτά τα ονόματα και τα στοιχεία, και σε συνεργασία οι δικαστικές Αρχές με την Αστυνομία να τελειώσουν με το οργανωμένο έγκλημα όσο αυτό είναι δυνατόν στην Ελλάδα, ή έστω στην Αττική.

Πάντως, αυτό που αφήνουν να εννοηθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι αυτό που λένε συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ότι οι ομάδες αυτές έρχονται μπροστά κάθε φορά με άτομα που και στο παρελθόν έχουν απασχολήσει ξανά για τα ίδια πράγματα και μέσα σ’ αυτούς τους 500 είναι άτομα από το παρελθόν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ