Έξυπνες συμβουλές για διακοπές με παιδιά

Έξυπνες συμβουλές για διακοπές με παιδιά

 

Οι διακοπές με τα πιτσιρίκια δεν είναι εύκολη υπόθεση, μπορεί όμως να γίνει αν ψύχραιμα και πειθαρχημένα οργανώσετε το ταξίδι σας ακολουθώντας ορισμένες βασικές συμβουλές.

 

Η βασική οδηγία

Πολλές φορές όταν το ταξίδι είναι κουραστικό, το να ασχολείστε με τα παιδιά γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Άμα δείτε το ταξίδι σαν διασκέδαση και χωρίς νεύρα, τότε μπορείτε να περάσετε όμορφα. Πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά ότι στις διακοπές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να τους μιλήσετε για τους κινδύνους που διατρέχουν.

 

Η σημασία του ωραρίου

Προγραμματίστε σωστά το ωράριό σας. Αν τα παιδιά συνηθίζουν να κοιμούνται το μεσημέρι, οργανώστε το ταξίδι σας έτσι ώστε να μη χάσουν αυτόν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς είτε αυτή γίνεται με καράβι είτε με το αυτοκίνητο είτε με αεροπλάνο. Το να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα είναι το ιδανικό.

 

«Μικρές» αποσκευές

Επιλέξτε το περιεχόμενο των αποσκευών των παιδιών σας προσεκτικά. Παιχνίδια με πολλά μέρη και κάθε λογής μπιχλιμπίδια, το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξουν στο πάτωμα κάποιου δωματίου. Μην πάρετε μαζί όλα τα καινούργια τους παιχνίδια που μόλις τους αγοράσετε, γιατί είναι πολύ πιθανό να χαθούν ή να χαλάσουν και τότε θα ζήσετε σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Προτιμήστε μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόρ��υς ή την αγαπημένη τους κούκλα που αγκαλιάζουν κάθε βράδυ για να κοιμηθούν.

 

Σε τέσσερεις τροχούς

Σε ταξίδια με το αυτοκίνητο, διαλέξτε το σωστό παιδικό κάθισμα. Για μωρά μέχρι εννιά μηνών υπάρχουν καθίσματα τα οποία αντικαθιστούν το πορτ -μπεμπέ και τα οποία τοποθετούνται πάντα με φορά αντίθετη προς την πορεία κίνησης, ενώ στερεώνονται στο πίσω κάθισμα με τη βοήθεια της ζώνης ασφαλείας. Για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, θα πρέπει να αγοράσετε κάθισμα το οποίο χρησιμοποιείται για να ανασηκώσει το παιδί και να επιτρέψει τη σωστή εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση μη βάζετε ποτέ το παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού και βεβαιωθείτε ότι το έχετε δέσει σωστά με τη ζώνη του αυτοκινήτου. Επίσης, προτιμήστε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας νωρίς το πρωί και  και αποφύγετε τα ταξίδια το βράδυ. Αν πρόκειται να κάνετε μεγάλη διαδρομή, μπορείτε να στρώσετε το κάθισμα του παιδιού με ένα σεντονάκι για να μην ιδρώσει, ενώ φροντίστε να κάνετε συχνές στάσεις για να βγάζετε τα παιδιά έξω για να περπατήσουν. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να έχετε στο αυτοκίνητο μωρομάντηλα για ώρα ανάγκης.

 

Ταξίδι με αεροπλάνο

Σε ταξίδια με αεροπλάνο, επιλέξτε τις κατάλληλες θέσεις για εσάς και τα παιδιά σας ώστε να μην κουραστούν και να μην ενοχλούν και τους υπόλοιπους επιβάτες στο διάδρομο του αεροπλάνου. Αν υπάρχει η δυνατότητα, ζητήστε, πριν ακόμα πετάξετε, από την αεροπορική (όταν κάνετε την κράτηση) να ετοιμάσουν κάποιο παιδικό γεύμα, ενώ ρωτήστε τους αεροσυνοδούς τα βασικά όπως πώς πρέπει να κάτσουν για να μην κουραστούν και γκρινιάζουν και τι πρέπει να κάνετε αν ζαλίζονται. Καλό θα ήταν να έχετε μαζί τα αγαπημένα τους βιβλία ή παιχνίδια για να τα κρατήσουν απασχολημένα κατά τη διάρκεια της πτήσης, όπως επίσης και να τους εξηγήσετε τι ακριβώς είναι η απογείωση και η προσγείωση για να μην πανικοβληθούν.

 

Θα σε δω στο πλοίο

Για τα ταξίδια σας με πλοίο, προσέξτε την περιέργεια των παιδιών και την διάθεσή τους για ανακαλύψεις, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε στο κατάστρωμα. Το πιθανότερο είναι να αρχίσουν να τρέχουν από δω και από εκεί, να προσπαθήσουν να σκαρφαλώσουν στις κουπαστές, να εξερευνήσουν τις απότομες σκάλες και άλλα τέτοια ωραία. Για να αποφύγετε τα όποια παρατράγουδα ενημερωθείτε για τους κανόνες ασφαλείας του πλοίου και προσπαθήστε να μην τους επιβάλετε με το ζόρι να μείνουν «καρφωμένα» σε ένα κάθισμα δίπλα σας μέχρι να φτάσετε. Κάντε μαζί τους μια βόλτα αναγνώρισης στο πλοίο και απαντήστε σε πιθανά ερωτήματά τους για τους χώρους. Τέλος, μπορείτε να έχετε μαζί σας κάποια εφόδια όπως νερό, γάλα, μικρά σάντουιτς, μπισκότα, μια ελαφριά κουβέρτα, μερικές μικρές πετσέτες και ειδικές σακούλες για τον εμετό.

 

Τα απαραίτητα  χάπια

Μην ξεχάσετε τα φάρμακα σας. Είναι σίγουρα μια καλή ιδέα για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τρέχετε σε φαρμακεία σε μεταμεσονύκτιες αναζητήσεις. Αγοράστε λοιπόν, ένα τσαντάκι φαρμακείου το οποίο θα πάρετε μαζί σας όλα όσα χρειάζεστε για τις καλοκαιρινές διακοπές.

 

Πηγή metrogreece.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ