Πυρκαγιά στην Εύβοια: Τιτάνια “μάχη” με τις φλόγες στις Καματριάδες – Aγωνία για την Ιστιαία – BINTEO

Εφιαλτικό παραμένει το σκηνικό στη βόρεια Εύβοια, που πλήττεται σφοδρά από τις μεγάλες πυρκαγιές, τα τελευταία 24ωρα. Η φωτιά κατευθύνεται πλέον από τα Αβγαριά στα Καμάρια, όπου σχηματίζεται ανθρώπινη αλυσίδα για να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου.

Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριά και παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους.

Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές, εθελοντές δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη στο χωριό Καμάρια. Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Στους Καματριάδες έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, ούτως ώστε μέχρι το πρωί, όποτε θα πετάξουν τα εναέρια μέσα, να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.

Την ίδια ώρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι κάτοικοι στην Αβγαριά έλαβαν μήνυμα μέσω του “112” ώστε να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στο μέτωπο της φωτιάς

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις Καματριάδες της Εύβοιας, που δοκιμάζεται για έβδομη ημέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, που έχουν κατακάψει σπίτια, περιουσίες και τεράστιες δασικές εκτάσεις. Στην περιοχή αυτή, δίνεται μία μεγάλη μάχη, ώστε η φωτιά να μην φύγει προς τα δυτικά και “κινηθεί” προς τα περίχωρα της Ιστιαίας.

Οι εικόνες που μετέδωσε σε ζωντανή μετάδοση η ΕΡΤ από την περιοχή, προκαλούν ρίγος. Κάτοικοι και εθελοντές σχηματίζουν μία ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στο μέτωπο της φωτιάς. Τη στιγμή που οι πύρινες φλόγες καίνε ένα “τείχος” από πεύκα, οι κάτοικοι παίρνουν θέση σε έναν ελαιώνα και οργανώνονται, προκειμένου να δώσουν μάχη, ώστε να ανακόψουν την πορεία του πύρινου μετώπου. Αυτά συνέβησαν λίγο πριν πέσει το σκοτάδι και σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Ο δήμαρχος Ιστιαίας, Ιωάννης Κοντζιάς τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι έχει τεθεί μία “γραμμή άμυνας” στις Καματριάδες. Αν η φωτιά περάσει από εκεί, τότε κινδυνεύει να φύγει προς τα δυτικά και να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και στα περίχωρα της Ιστιαίας, όπως είπε, και έκανε λόγο για ένα πύρινο μέτωπο πέντε χιλιομέτρων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι άνεμοι που πνέουν δεν είναι ισχυροί, αυτό όμως προκαλεί αποπνικτική ατμόσφαιρα και πρόβλημα στα πτητικά μέσα.

Αναφερόμενος στην καταστροφή είπε ότι πρόχειρες εκτιμήσεις του δασαρχείου έκαναν λόγο για 100.000 στρέμματα καμένα στο βόρειο τμήμα δυο μέρες πριν, μόνο στο δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού. “Μέσα σε αυτές τις μέρες ίσως έχουν καεί άλλα τόσα”, είπε.

Από τις πύρινες φλόγες απειλούνται τα χωριά Γαλατσώνα, Αβγαριά, και Ασμίνι. Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς τα σπίτια του χωριού, ενώ οι φλόγες προχωρούν και στις Καματριάδες.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΟΡΕΝ με τις ρίψεις νερού που έκανε πυροσβεστικό ελικόπτερο στην εστία της φωτιάς που απειλεί το χωριό Καματριάδες:

Πιο ήρεμη η κατάσταση στο νότιο μέτωπο

Περισσότερο ήρεμη είναι η κατάσταση στο νότιο μέτωπο στην βόρεια Εύβοια. Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό, Ρουμανία και Ουγγαρία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.

Μπορεί στον Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».

Μάλιστα βλέποντας να μεταφέρεται στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο πιο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών τους «πριονάδες», που είναι αυτοί που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος που ήταν μέσα στις φλόγες από τις πρώτες ώρες υπενθύμισε πως «οι “πριονάδες” έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά και έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και χθες το βράδυ ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυψε πληροφορία για κάποια αναζωπύρωση έτρεχαν παρά την κούραση τόσων ημερών».

Η βιβλική καταστροφή από ψηλά

Σοκ και δέος προκαλεί η εικόνα της καταστροφής που έχει προκληθεί στην Εύβοια από τη μεγάλη πυρκαγιά. Όπως φαίνεται στο βίντεο της ομάδας Up Stories, στάχτη και αποκαΐδια είναι όλα όσα διακρίνονται από ψηλά. Απέραντες εκτάσεις δάσους που παραδόθηκαν στις φλόγες και πλέον έχουν απομείνει μόνο “κουφάρια” δέντρων, ενώ και πολλά σπίτια κάηκαν ή έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Το άλλοτε καταπράσινο μέρος έχει δώσει τη θέση του σε ένα γκρίζο τοπίο που προκαλεί θλίψη. Σε πολλές περιπτώσεις η φωτιά έχει σταματήσει το καταστροφικό έργο της στην παραλία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ