Εύοσμος: ΒΙΝΤΕΟ από την επίθεση κατά μαθητή και φοιτητή έξω από τα ΕΠΑΛ – Τι αναφέρουν οι καταγγελίες

Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης σε βάρος μαθητών, που συνέβη χθες, έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό εντείνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενο νέο κύκλο έντασης, καθώς η καταγγελία κάνει λόγο για επίθεση από φασιστικές ομάδες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκληθεί και πάλι ένταση στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, μετά τα επεισόδια της Σταυρούπολης, που είχαν σοκάρει το πανελλήνιο.

Όπως αναφέρει η Voria.gr, που δημοσιεύει το σχετικό βίντεο, ομάδα περίπου 15 ατόμων εξαπολύει επίθεση σε βάρος ενός μαθητή και ενός φοιτητή σε δρόμο παρακείμενο του ΕΠΑΛ Ευόσμου. Στη συνέχεια, οι δράστες τους κυνηγούν.

Τα δύο άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν στο σχολικό συγκρότημα προκειμένου να καλέσουν σε συμμετοχή στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Σημειώνεται πως το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη και βρισκόταν σε εξέλιξη η γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασιστεί αν αυτή θα συνεχιστεί ή όχι.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι δράστες της επίθεσης ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Άλλωστε, νωρίτερα, σήμερα, άγνωστοι πέταξαν τρικάκια με εθνικιστικό περιεχόμενο, στα οποία αναγράφεται το όνομα της οργάνωσης «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης». Στα τρικάκια περιλαμβάνονταν συνθήματα κατά της χρήσης της προστατευτικής μάσκας στα σχολεία, ενώ άλλα είχαν πολιτικό περιερχόμενο. Λίγο αργότερα υπήρξαν αναφορές για αναταραχή και ρίψη κροτίδων στους διαδρόμους του σχολείου, ενώ το μάθημα βρισκόταν σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καταδίκασε το περιστατικό, ενώ τα μέλη της κάλεσαν εκ νέου στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης στο άγαλμα Βενιζέλου στις 12:00.

Όπως σημείωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κοκονάς, λίγο μετά τις 8:30 οι μαθητές είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του σχολικού συγκροτήματος προκειμένου να καλέσουν σε γενική συνέλευση για συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, το οποίο γίνεται με αίτημα τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, μια ομάδα περίπου 10 ατόμων τους πλησίασε, τους προπηλάκισε αρχικά και στη συνέχεια τους γρονθοκόπησε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, «τη στιγμή που μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου προσπαθούσαν να οργανώσουν τον αγώνα τους και να καλέσουν τους συμμαθητές τους σε μαζική γενική συνέλευση για να “κλείσουν” με κατάληψη το σχολείο τους μετά από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, με δίκαια αιτήματα για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία, για να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα αντι-εκπαιδευτικά μέτρα όπως η Τράπεζα Θεμάτων και οι περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό, φασιστικές ομάδες, οι οποίες δεν προερχόντουσαν μόνο μέσα από το σχολείο, πραγματοποίησαν επίθεση σε συμμαθητές μας προσπαθώντας να κατεβάσουν το πανό τους και να τους εμποδίσουν να γίνει γενική συνέλευση!».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «είναι οι ίδιοι γνωστοί “μαθητές” που με τραμπούκικες και φασιστικές κινήσεις θέλουν να εμποδίσουν τους μαθητές να διεκδικούν οργανωμένα με γενικές συνελεύσεις με αιτήματα μέσα στα σχολεία». «Δεν θα ανεχτούμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα! Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία», επισημαίνεται.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ