Ετοιμάζονται για προσφυγή στη Δικαιοσύνη οι φαρμακοποιοί

Να προσβάλουν άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία απελευθερώνεται το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων προτίθενται οι φαρμακοποιοί, εκτιμώντας ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν την ακύρωσή της.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το δεύτερο εδάφιο του πρώτου άρθρου, το οποίο προβλέπει πως δεν χορηγείται άδεια φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, με εξαίρεση τους συνεταιρισμούς της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος. Στο στόχαστρο των φαρμακοποιών έχουν μπει και άλλες διατάξεις, όπως εκείνη που αναφέρεται στις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει κάποιο φυσικό πρόσωπο προκειμένου να αποκτήσει άδεια φαρμακείου.

Την απόφαση «χτένισαν» χθες οι νομικοί σύμβουλοι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Ηλίας Δημητρέλλος και του Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Σοφία Αγγέλου. Στην ΚΥΑ προβλέπονται συνοπτικά τα εξής: Αδεια λειτουργίας φαρμακείου χορηγείται σε φαρμακοποιούς και μη. Δεν χορηγούνται άδειες σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες), με εξαίρεση τον συνεταιρισμό που αναφέρεται πιο πάνω (ΟΣΦΕ).

Κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα φαρμακείο. Για το τρέχον έτος επιτρέπεται η χορήγηση έως πέντε αδειών, με τον αριθμό τους να μπορεί να αυξάνεται ετησίως κατά μία άδεια έως το 2020 (δέκα άδειες συνολικά).

Τα φαρμακεία που ανήκουν σε μη φαρμακοποιούς λειτουργούν με τη μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), στις οποίες πρέπει να μετέχει υποχρεωτικά φαρμακοποιός με ελάχιστο ποσοστό 20%.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Η απόφαση για την απελευθέρωση ίδρυσης φαρμακείου

Ανοιχτά μέχρι το Σάββατο τα φαρμακεία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ