Εστίαση: Ένταση και αποδοκιμασίες κατά Γεωργιάδη στην απεργιακή κινητοποίηση στο Σύνταγμα

Ένταση επικράτησε το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης.

Στην πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές, βρέθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους αποδοκίμασαν τον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος συνομίλησε με εκπροσώπους της εστίασης και στη συνέχεια αποχώρησε από το σημείο.

“Σήμερα κατέβηκα και έκανα διάλογο με τους συγκεντρωθέντες εκπροσώπους της εστίασης στο Σύνταγμα. Όταν υπάρχει καλή διάθεση και καλοπιστία όλα λύνονται”, έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Faceboook, δημοσιεύοντας και σχετικό βίντεο.

διαμαρτυρία εργαζόμενοι στην εστίαση

 


Τα αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης

Τα καταστήματα εστίασης κατεβάζουν ρολά σήμερα μετά το κάλεσμα φορέων του κλάδου.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) τα αιτήματα του είναι τα εξής:

– Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

– Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

– Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

– Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

– Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

– Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

– Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

– Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

– Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

διαμαρτυρία εργαζόμενοι στην εστίαση

Διαρθρωτικά μέτρα

1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Επίσης ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.

“Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων”, υποστηρίζει.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.