ESET: Πώς θα καταλάβετε εάν έχουν «χακάρει» το κινητό σας

Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να “χακάρουν ” το κινητό των χρηστών  παραθέτει  ο  ερευνητής  της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, Λούκας Στεφάνκο.
Αναλυτικά:

-Μία από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιούνται είναι μέσω e-mail ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και μηνυμάτων e-mail (malspam) που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία. Μόλις το θύμα κάνει κλικ στο συνημμένο ή στον σύνδεσμο, ο οποίος στη συνέχεια «κατεβάζει» το κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του, αυτό «ανοίγει την πόρτα» στους χάκερς.

-Μία άλλη στρατηγική είναι η αντιγραφή ιστοσελίδων δημοφιλών εταιρειών ή οργανισμών, οι οποίες είναι γεμάτες με κακόβουλους συνδέσμους που, μόλις κάνετε κλικ, κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας. Επιπλέον, δεν είναι ασυνήθιστο οι κυβερνοεγκληματίες να αναπτύσσουν ψεύτικες εφαρμογές που μεταμφιέζονται σε πραγματικές εφαρμογές fitness tracking ή εφαρμογές κρυπτονομισμάτων, οδηγώντας τα ανυποψίαστα θύματα στη λήψη λογισμικού τύπου keylogger, ransomware ή spyware. Αυτές οι εφαρμογές διαδίδονται, συνήθως, μέσω ανεπίσημων καταστημάτων εφαρμογών.

-Υπάρχουν αρκετά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι το smartphone  του χρήστη μπορεί να έχει παραβιαστεί: Τα πιο συνηθισμένα είναι ότι η μπαταρία αδειάζει πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως, φαίνεται να καταναλώνει ο χρήστης  πιο πολλά δεδομένα παρ’ όλο που οι συνήθειες περιήγησής του στο ίντερνετ δεν έχουν αλλάξει, η λειτουργία GPS ή η χρήση δεδομένων (είτε το Wi-Fi είτε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας) φαίνεται να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται από μόνη της, καθώς, επίσης, τυχαία αναδυόμενα διαφημιστικά παράθυρα ή άγνωστες εφαρμογές εγκαθίστανται χωρίς να το επιτρέψουν .

-Ένα άλλο σημάδι είναι ότι εφαρμογές που προηγουμένως λειτουργούσαν μια χαρά αρχίζουν να παρουσιάζουν περίεργη συμπεριφορά, όπως ξαφνική εκκίνηση, κλείσιμο ή διακοπή λειτουργίας και εμφάνιση απροσδόκητων σφαλμάτων. Άλλα σημάδια παραβίασης είναι ότι  οι χρήστες  λαμβάνουν  περίεργες κλήσεις ή περίεργα μηνύματα ή ότι το ιστορικό κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου περιλαμβάνει περίεργες και άγνωστες καταχωρήσεις λόγω ορισμένων τύπων κακόβουλου λογισμικού που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις ή να στείλουν μηνύματα σε διεθνείς αριθμούς υψηλής χρέωσης. Αν, μάλιστα, το Android τηλέφωνό έχει πληγεί από ransomware, η συσκευή σας θα κλειδωθεί και δεν θα μπορείτε να την ανοίξετε.

 Πώς  θα προστατεύσετε το κινητό σας από κακόβουλο λογισμικό

κινητά

Όσον αφορά τον περιορισμό των πιθανοτήτων να προσβληθεί η συσκευή  του χρήστη από κακόβουλο λογισμικό, δεν υπάρχουν μαγικές ή εύκολες λύσεις. Ωστόσο, ακολουθώντας έναν συνδυασμό προληπτικών βημάτων θα καταφέρουν  να είναι  ασφαλείς από απειλές εάν :

– Αναβαθμίσουν  τόσο το λειτουργικό σύστημά τους όσο και τις εφαρμογές τους μόλις είναι διαθέσιμες οι τελευταίες ενημερώσεις.

–  Κατεβάσουν  και αποθηκεύσουν  αντίγραφο των δεδομένων τους για την περίπτωση που η συσκευή τους παραβιαστεί.

– Χρησιμοποιήσουν μία αξιόπιστη λύση ασφαλείας για κινητά με αποδεδειγμένο ιστορικό για την προστασία τους από τις περισσότερες απειλές.

– Προτιμήσουν το επίσημο κατάστημα όταν κατεβάζουν εφαρμογές και φροντίσουν  πάντα να ελέγχουν τις κριτικές τόσο της εφαρμογής όσο και του προγραμματιστή της.

– Ενημερωθούν  για το ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να παραβιάσουν και να θέσουν σε κίνδυνο συσκευές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ