Επίτιμος δημότης Νοτίου Πηλίου ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον – Η δήλωση στα ελληνικά και η αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα

Επίτιμος δημότης Νοτίου Πηλίου αναγορεύτηκε ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον.  

Ο  Στάνλει Πάτρικ Τζόνσον, για περισσότερα από είκοσι χρόνια διατηρεί σπίτι στον παραθαλάσσιο οικισμό Χόρτο, που παλαιότερα επισκεπτόταν και ο σημερινός Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός χαρακτήρισε τον Στάνλεϊ Τζόνσον ως έναν σημαντικό φιλέλληνα, που στο παρελθόν κατά τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο έβαλε τις βάσεις για το ευρωπαϊκό δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του έτους το περνά στο αγαπημένο του Χόρτο και γι’ αυτό θεωρείται de facto δημότης Νοτίου Πηλίου.

Από την πλευρά του ο Στάνλει Πάτρικ Τζόνσον, μιλώντας ελληνικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση και την τιμητική ανακήρυξή του.

“Θα ήθελα να συγχαρώ τον καλό μου φίλο Μιχάλη Μιτζικό που με προσκάλεσε τόσο ευγενικά γι’ αυτή την υπέροχη περίσταση. Σήμερα το Νότιο Πήλιο έχει ένα νέο δημοτικό κτίριο, αλλά χαίρομαι που βλέπω ότι έχετε τον ίδιο δήμαρχο. Έρχομαι σε αυτό το μέρος της Ελλάδας για πάνω από 20 χρόνια. Μπορώ να πω ειλικρινά ότι είναι πραγματικά το αγαπημένο μου μέρος σε ολόκληρο τον κόσμο: ο ήλιος, η θάλασσα, η αρχιτεκτονική, η ιστορία, η άγρια ζωή και πάνω από όλα, φυσικά, οι άνθρωποι. Η Ελλάδα είναι η χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Ως μαθητής σπούδασα την αρχαία Ελλάδα και φυσικά έμαθα τότε για το Πήλιο ως το μέρος που δίδασκαν τον μεγάλο Αχιλλέα οι Κένταυροι. Όποτε πηγαίνω στον Βόλο σκέφτομαι τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες. Τώρα έχω την ευκαιρία να ζήσω εδώ και να έχω ένα σπίτι εδώ”, είπε.

Ερωτηθείς από την ΕΡΤ, τόνισε ότι μπορεί πολιτικά η Βρετανία να εξήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παραμένει πάντα μέρος αυτής της Μεγάλης Ηπείρου.

Το αν θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα αποτελεί θέμα συζητήσεων μεταξύ των διοικήσεων των δύο εθνικών Μουσείων, Ελλάδας και Μ. Βρετανίας, και “θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων”, ανέφερε ακόμη ο Στάνλει  Τζόνσον.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο γιος του και πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας να επισκεφθεί αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα και τόνισε ότι “εδώ είναι το αγαπημένο μου μέρος πραγματικά. Η θάλασσα, η αρχιτεκτονική, το περιβάλλον και φυσικά πάνω από όλα οι άνθρωποι”.

Στον κ.Τζόνσον δόθηκε ειδική πλακέτα, αλλά και το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη Νοτίου Πηλίου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων του νέου δημαρχιακού μεγάρου του Δήμου Νοτίου Πηλίου, στην Αργαλαστή της Μαγνησίας. Στην τελετή παραβρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ο οποίος χαιρέτησε ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός την προσπάθεια του Δήμου και ταυτόχρονα επισήμανε ότι «προτεραιότητα μεταξύ άλλων είναι η αγροτική οδοποιία και να πιάνουν τόπο τα χρήματα που διαθέτουμε. Να φτιάχνονται σωστά και αναγκαία έργα, εκεί που πραγματικά χρειάζονται, να υπάρχει σωστή χρήση και διοίκηση και να διασφαλίζονται τα σωστά αποτελέσματα».

Το νέο δημαρχείο του Δήμου Νοτίου Πηλίου στην Αργαλαστή είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο όπου θα στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες που ως σήμερα ήταν διεσπαρμένες σε πάνω από πέντε κτίρια και παρουσίαζαν σοβαρές δυσλειτουργίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ