Νέα δεδομένα ισχύουν πλέον στη χώρα μας σε σχέση με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που έχει αναπτύξει η AstraZeneca, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε ότι συστήνει αυτό να μην χορηγείται σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, συνεπεία του χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου, όπως διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 472 νέα κρούσματα κορονοϊού, ακόμη 18 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ 353 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Προχωρώντας στη σχετική ανακοίνωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είπε χαρακτηριστικά ότι “στην παρούσα φάση, που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία”.
Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση
Σε ό,τι αφορά στους πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, θα κάνουν κανονικά και τη δεύτερη δόση. Όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση , “δεδομένου ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση”. Όπως είπε, “εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ιατρικά προβλήματα, για τα οποία μπορεί ο θεράπων γιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση” και διευκρίνισε ότι οι συστάσεις της Επιτροπής μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις από τους θεράποντες γιατρούς για την αλλαγή της δεύτερης δόσης, θα μπορούν να γίνονται από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου.
Με βάση αυτά, όπως είπε, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης με το σκεύασμα της AstraZeneca, ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Υπογράμμισε, δε, ότι πρόκειται για σύσταση και όχι για απαγόρευση.
Σημειώνεται ότι σε σύνολο 6.858.907 εμβολιασμών, οι 4.943.682 εμβολιασμοί είναι με το εμβόλιο της Pfizer, 1.067.533 με της AstraZeneca, 685.416 από την εταιρεία Moderna και 162.276 με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
“Οι συστάσεις στηρίζονται σε επιστημονικά κριτήρια”
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι “όλες οι συστάσεις στηρίζονται σε επιστημονικά κριτήρια. Η σύσταση στηρίζεται στην ευνοϊκή μεταβολή της διασποράς του ιού στην κοινότητά μας. Πάντα οι αποφάσεις μας συνέκριναν τον κίνδυνο από τη φυσική νόσο του Covid σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Και η απόφαση για τον εμβολιασμό των άνω των 30 ετών στηρίχθηκε πάνω σε αυτό, όταν είχαμε υψηλή προς μέτρια διασπορά του ιού στην κοινότητα” είπε και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών όλων των εμβολίων. Ερωτηθείσα γιατί υπάρχει σύσταση και όχι απαγόρευση, εξήγησε ότι “εμείς συστάσεις κάνουμε, για να γίνει μία απαγόρευση θα πρέπει – και απεύχομαι- να έχουμε κάποια γεγονότα πολύ δυσάρεστα. Πιστεύω ότι αυτή την εποχή την έχουμε αφήσει πίσω μας” για να προσθέσει ότι η απαγόρευση “είναι και θέμα πολιτικής απόφασης”.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε από την πλευρά του ότι “η απόφαση αυτή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο, από τη στιγμή που έχουμε ένα χαμηλό ιικό φορτίο αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Εάν αυξηθούν τα κρούσματα, κάτι που δεν θέλουμε, τα όρια αυτά μπορεί να διακυμανθούν. Είναι μία τακτική που έχουμε δει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως στη Γερμανία”.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε να μην χρησιμοποιείται το εμβόλιο τηςAstraZeneca κατά του κορονοϊού σε ανθρώπους με ιστορικό σπάνιο αιμορραγικού προβλήματος, αναφέροντας παράλληλα ότι εξετάζει περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής μετά τον εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε στην αξιολόγησή της πως το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής πρέπει να προστεθεί ως μία νέα παρενέργεια στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου της AstraZeneca. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία το αίμα διαρρέει από τα τριχοειδή αγγεία στους μυς και στις κοιλότητες του σώματος και χαρακτηρίζεται από οίδημα και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο EMA άρχισε να εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις τον Απρίλιο και η νέα σύσταση προστίθεται στα άλλα προβλήματα με το εμβόλιο της AstraZeneca, περιλαμβανομένης μιας πιθανής σχέσης με σπάνια θέματα θρόμβων αίματος. Τον περασμένο μήνα ο EMA συνέστησε να μην γίνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για ανθρώπους με προβλήματα θρομβώσεων. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διευρύνει επίσης την έρευνά της για περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έπειτα από τον εμβολιασμό με το AstraZeneca και άλλα εμβόλια από την Pfizer, τη Moderna και την J&J.
Εντός του καλοκαιριού το “τείχος ανοσίας”
Εντός του καλοκαιριού θα έχει χτιστεί το πολυπόθητο “τείχος ανοσίας” στη χώρα μας, με δεδομένη την πορεία των εμβολιασμών και τις παραδόσεις των εμβολίων, όπως εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο στόχος είναι πραγματοποιήσιμος, διαβεβαίωσε ο ίδιος κατά την ενημέρωση της Δευτέρας και γνωστοποίησε πως μέχρι στιγμής, στη χώρα μας έχουν γίνει 6.858.907 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.269.000 πολίτες -ποσοστό 40,5%- και 2.810.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 27%, ενώ μόνο το τελευταίο 10ημερο έχουν κλειστεί 275.000 νέα ραντεβού.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 18-24 ετών
Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 18-24 ετών για τα τρία διαθέσιμα εμβόλια. “Με βάση αυτό σηματοδοτείται και η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό” ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Την Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 25-29 ετών και μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 93.000 πολίτες. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ήδη έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση τουλάχιστον το 11% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, και αν συνυπολογιστούν τα ραντεβού αυτό ανέρχεται στο 28%.
Το σχέδιο για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους κατ’οίκον εμβολιασμούς. Σχετικά με τους πολίτες με σοβαρή κινητική αναπηρία που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι “είμαστε στην τελική φάση της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού. Απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες και με βάση τις παραλαβές της Johnson & Johnson, αναμένεται να ξεκινήσουμε στο τέλος του μήνα ή αρχές Ιουλίου”.
“Το γενικότερο σκεπτικό του προγράμματος για τους κατ’οίκον εμβολιασμούς είναι ότι θα συμμετέχουν ιδιώτες γιατροί. Όσοι θέλουν θα δηλώσουν συμμετοχή και θα τους εφοδιάσουμε- τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας και διασφάλισης ποιότητας με εμβόλια. Η λίστα με τους γιατρούς θα αναρτηθεί και σε αυτούς θα απευθύνονται οι πολίτες έτσι ώστε να εμβολιαστούν” τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Ο γγ του υπουργείου Υγείας είπε ότι η αμοιβή των γιατρών θα καλύπτεται από την Πολιτεία και δεν θα υπάρχει κάποια υποχρέωση από τους πολίτες, δηλαδή ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν.
Νέες οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει – Τι πρέπει να κάνουν, πότε θα πάρουν πιστοποιητικό
Μιλώντας για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξήγησε τι πρέπει να κάνουν. Σημειώνεται ότι πολίτες που είχαν νοσήσει δεν έλαβαν ποτέ το ακυρωτικό sms για τον εμβολιασμό τους όπως ανέμεναν, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί.
“Για όσους έχουν νοσήσει και έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου, η σύσταση της Επιτροπής είναι αυτό να γίνεται έξι μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης και αν έχουν ραντεβού πιο πριν τότε θα πρέπει οι ίδιοι – δεν θα γίνει αυτόματα από το σύστημα μέχρι να τελειοποιηθεί η τεχνική λύση – να ακυρώσουν το ραντεβού τους και να ορίσουν το ραντεβού στους έξι μήνες μετά. Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση εμβολίου και εκκρεμεί η δεύτερη δόση, τότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους να ακυρώσουν τη δεύτερη δόση, με βάση και την απόφαση της επιτροπής ότι αποκτάται ισχυρή ανοσία με την πρώτη δόση” τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
“Για ασθενείς με νοσήματα υψηλού κινδύνου, δηλαδή την ομάδα Α, η σύσταση από την επιτροπή είναι ότι απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου. Τα άτομα που έχουν νοσήσει και θα κάνουν μια δόση θα μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στην ενημέρωση της επόμενης Δευτέρας” τόνισε.
Επίσης, σημείωσε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα πιστοποιητικά για την πρώτη δόση. “Θα περαστεί η πρώτη δόση στο σύστημα και θα μπορούν να προγραμματίσουν τη δεύτερη δόση είτε στο ΚΕΠ εκείνη τη στιγμή, είτε μέσω της πλατφόρμας ή με τους άλλους διαθέσιμους τρόπους” ανέφερε. Αυτό, διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ισχύει για Έλληνες πολίτες με ΑΜΚΑ.