Εμβολιασμοί: Νέες οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει – Τι πρέπει να κάνουν, πότε θα πάρουν πιστοποιητικό

Για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, εξηγώντας τι πρέπει να κάνουν. Σημειώνεται ότι πολίτες που είχαν νοσήσει δεν έλαβαν ποτέ το ακυρωτικό sms για τον εμβολιασμό τους όπως ανέμεναν, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί.

“Για όσους έχουν νοσήσει και έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου, η σύσταση της Επιτροπής είναι αυτό να γίνεται έξι μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης και αν έχουν ραντεβού πιο πριν τότε θα πρέπει οι ίδιοι – δεν θα γίνει αυτόματα από το σύστημα μέχρι να τελειοποιηθεί η τεχνική λύση – να ακυρώσουν το ραντεβού τους και να ορίσουν το ραντεβού στους έξι μήνες μετά. Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση εμβολίου και εκκρεμεί η δεύτερη δόση, τότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους να ακυρώσουν τη δεύτερη δόση, με βάση και την απόφαση της επιτροπής ότι αποκτάται ισχυρή ανοσία με την πρώτη δόση” τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

“Για ασθενείς με νοσήματα υψηλού κινδύνου, δηλαδή την ομάδα Α, η σύσταση από την επιτροπή είναι ότι απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου. Τα άτομα που έχουν νοσήσει και θα κάνουν μια δόση θα μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στην ενημέρωση της επόμενης Δευτέρας” τόνισε.

Επίσης, τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα πιστοποιητικά για την πρώτη δόση. “Θα περαστεί η πρώτη δόση στο σύστημα και θα μπορούν να προγραμματίσουν τη δεύτερη δόση είτε στο ΚΕΠ εκείνη τη στιγμή, είτε μέσω της πλατφόρμας ή με τους άλλους διαθέσιμους τρόπους” ανέφερε.  Αυτό, διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ισχύει για Έλληνες πολίτες με ΑΜΚΑ. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ