Εμμονές: Μήπως ανησυχείς υπερβολικά για τα πάντα;

Εμμονές: Μήπως ανησυχείς υπερβολικά για τα πάντα;

Η ιδεοληψία αποτελεί, στις μέρες μας, ένα δημοφιλή όρο. Εκφράζει τη γοητεία για ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο. Είναι το όνομα ενός πολύ γνωστού αρώματος για άντρες και γυναίκες. Όλα αυτά φαίνεται να δείχνουν ότι η εμμονή είναι μια αποδεκτή, ακόμη και επιθυμητή αίσθηση. Για τα άτομα, όμως, με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η εμμονή δημιουργεί έναν λαβύρινθο από επίμονες και ανεπιθύμητες σκέψεις. Οι σκέψεις αυτές, τα οδηγεί σε ενέργειες όπως η τελετουργίες (ψυχαναγκασμοί) που διαρκούν μερικές φορές πολλές ώρες της ημέρας.

Από την επιστημονική ομάδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα.

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) είναι μια αγχώδης διαταραχή — μια από την ομάδα των ιατρικών παθήσεων οι οποίες επηρεάζουν τις σκέψεις, τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις. Όλες αυτές οι διαταραχές βρίσκονται μεταξύ των πιο συνηθισμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Εκτιμάται ότι 1 στους 10 πάσχει από αγχώδη διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή του.

Ενώ μια ολοκληρωμένη θεραπεία για την ΙΨΔ είναι σπάνια, εξειδικευμένες θεραπείες μπορούν να οδηγήσουν πολλούς ασθενείς σε μακροχρόνια ανακούφιση από τα συμπτώματα τους.

Η εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την άρση του κοινωνικού στίγματος και την έλλειψη γνώσης που κρατάει τους ανθρώπους μακριά από την αναζήτηση ιατρικής και άλλης εξειδικευμένης βοήθειας.

Όταν η ανησυχία γίνεται εμμονή

Οι ανησυχίες, οι αμφιβολίες, οι δεισιδαιμονίες και οι τελετουργίες είναι λίγο πολύ κοινά στους περισσότερους από μας. Η ΙΨΔ εμφανίζεται όταν οι ανησυχίες γίνονται εμμονές και οι καταναγκαστικές τελετουργίες τόσο υπερβολικές, ώστε να εξουσιάζουν τη ζωή ενός ατόμου. Ο εγκέφαλος είναι όπως ένας φθαρμένος δίσκος βινυλίου, που κολλάει πάντα στο ίδιο σημείο και επαναλαμβάνει συνέχεια ένα κομμάτι του τραγουδιού.

Οι εμμονές είναι επίμονες ιδέες, σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες. Είναι ενοχλητικές και παράλογες. Οι συνηθέστερες εμμονές της ΙΨΔ περιστρέφονται γύρω από μολύνσεις, αμφιβολίες (όπως να μην είσαι σίγουρος ότι έσβησες τα φώτα ή ότι κλείδωσες τη πόρτα του σπιτιού σου) και ενοχλητικές σεξουαλικές ή θρησκευτικές σκέψεις. Οι άνθρωποι με ΙΨΔ μπορεί να έχουν ακραίες ανησυχίες για τα μικρόβια, μπορεί να φοβούνται υπερβολικά ότι έχουν βλάψει κάποιον. Οι σκέψεις αυτές δεν μπορούν να εμποδιστούν ή να αγνοηθούν, ακόμη και αν ο ασθενής συνήθως γνωρίζει ότι δεν είναι ρεαλιστικές. Συχνά, οι εμμονές συνοδεύονται από συναισθήματα φόβου, αηδίας και αμφιβολίας ή την πεποίθηση ότι ορισμένες ενέργειες πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Όσοι πάσχουν από ΙΨΔ προσπαθούν να ανακουφιστούν από τις εμμονές τους επαναλαμβάνοντας συνεχώς καταναγκαστικές τελετουργίες και συνήθως σύμφωνα με ορισμένους “κανόνες”. Τυπικοί ψυχαναγκασμοί είναι το πλύσιμο, ο έλεγχος, η οργάνωση των πραγμάτων και το μέτρημα. Αυτές οι δραστηριότητες ανακουφίζουν μόνο προσωρινά από το άγχος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ