Ελ. Βενιζέλος: Ο κορονοϊός “έκλεισε” τα καταστήματα του αεροδρομίου – Ερημιά στους διαδρόμους – ΦΩΤΟ

Μία εντελώς διαφορετική εικόνα αντικρίζουν όσοι έχουν βρεθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τους τελευταίους μήνες είτε για να ταξιδέψουν είτε ως συνοδοί. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε τα πάνω κάτω στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τους διαδρόμους να ερημώνουν και τα καταστήματα που άλλοτε λειτουργούσαν ακόμη και 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, τώρα να είναι κλειστά. Η μειωμένη κίνηση αφενός και οι απαγορεύσεις πτήσεων στις χώρες εκτός Σένγκεν αφετέρου, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης και το “σφράγισμα” των καταστημάτων. Επιπλέον, οι επιβάτες είναι προσεκτικοί και υπό τον φόβο του κορονοϊού, αποφεύγουν τα ψώνια στο αεροδρόμιο. Όσοι αναχωρούν, προτιμούν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο λίγο πριν από την πτήση τους χωρίς να αφιερώνουν χρόνο για φαγητό ή για αγορές, όπως έκαναν στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του enikos.gr στις οποίες φαίνονται οι έρημοι διάδρομοι και τα κλειστά καταστήματα τόσο στην περιοχή ελεύθερης πρόσβασης (πριν από το check-in) όσο και στη ζώνη των αφορολόγητων ειδών και μάλιστα σε ημέρες και ώρες αιχμής.

Πηγές από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τους οποίους επικοινώνησε το enikos.gr, αποδίδουν το γεγονός στη μειωμένη κίνηση λόγω κορονοϊού, υποστηρίζοντας ωστόσο πως τα καταστήματα στην περιοχή ελεύθερης πρόσβασης δεν έχουν αναστείλει εντελώς τη λειτουργία τους αλλά κάθε εβδομάδα αναπροσασμόζουν το ωράριό τους ώστε να ανοίγουν συγκεκριμένες ώρες που υπάρχουν πολλές πτήσεις. Όπως τονίζουν, από τα εμπορικά καταστήματα μόνο δύο είναι κλειστά μόνιμα, τα υπόλοιπα λειτουργούν με μειωμένο ωράριο.

Όσο για εστιατόρια στην περιοχή Food Village, ο λόγος που είναι μόνο δύο ανοιχτά είναι γιατί υπάρχει αυστηρή σύσταση στο χώρο του αεροδρομίου να εισέρχονται μόνο οι κατέχοντες εισιτήριο. Αυτό σημαίνει πως πλέον δεν υπάρχουν συνοδοί με τους οποίους θα κάτσουν μαζί για καφέ ή για φαγητό κι έτσι έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση σε αυτόν τον χώρο.

Σχετικά με την αφορολόγητη ζώνη, στην περιοχή extra Schengen κλειστά είναι όλα τα καταστήματα εκτός από τρία με φαγητό και τρία εμπορικά. Στην περιοχή Intra Schengen τα καταστήματα είναι ανοιχτά με εξαίρεση ένα last minute shop με προϊόντα τα οποία οι επιβάτες σπεύδουν να αγοράσουν συνήθως την τελευταία στιγμή.

Σε επικοινωνία που είχε το enikos.gr με τη Διευθύντρια Επικοινωνίας των Hellenic Duty Free Shops κ. Εύα Μπρούζου, διευκρίνισε πως κλειστά είναι κατά κύριο λόγο όλα τα μεγάλα brands ειδών μόδας. Όπως είπε αυτά απευθύνονται κυρίως σε ταξιδιώτες χωρών εκτός Σένγκεν, όπως για παράδειγμα Ρωσία και Κίνα. Χώρες δηλαδή των οποίων οι πτήσεις δεν γίνονται παρά μόνο με κάποιες εξαιρέσεις. Σύμφωνα με την ίδια τα καταστήματα που πωλούν αρώματα, καλλυντικά, ποτά και είδη καπνού είναι στην πλειοψηφία τους ανοιχτά. “Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι δύσκολες” αναφέρει, “πάμε για τοποθετήσεις τη νύχτα τηρώντας όλα τα μέτρα και κάνοντας συνεχώς απολύμανση στα χέρια μας”.

Στην αβεβαιότητα οι εργαζόμενοι

Στην αβεβαιότητα ζουν οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που είναι εκτός λειτουργίας. Μιλώντας στο enikos.gr εξηγούν πως βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και κάθε τέλος του μήνα ενημερώνονται μέσω email σχετικά με την παράτασή τους σε αυτό το καθεστώς. Όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε, εκτός του αεροδρομίου, έτσι και αυτοί καλούνται να ζήσουν με το επίδομα των 534 ευρώ, χωρίς να γνωρίζουν μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

“Βουτιά” της επιβατικής κίνησης τον μήνα Σεπτέμβριο

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η τεράστια “βουτιά” της επιβατικής κίνησης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η κίνηση του Σεπτεμβρίου επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία του κορονοϊού. “Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στις 861 χιλιάδες επιβάτες περίπου, μειωμένη κατά 68% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019.Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 58% και 72,3% αντίστοιχα. Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 6,9 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 65,7% σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 68,9%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 58,2%”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ