Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη – Η Frontex “έρχεται” και οι κάτοικοι αντιδρούν

Παραμένει το αδιέξοδο στην Ειδομένη στα σύνορα Ελλαδας Σκοπίων όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες.

Την ίδια ώρα, η ροή προσφύγων συνεχίζεται χωρίς τις εντάσεις και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ενώ στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχουν μεταφερθεί  διμοιρίες των ΜΑΤ, με πρώτο στόχο την άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Η ισορροπία ωστόσο κρέμεται από μια κλωστή, καθώς οι τοπικές Αρχές φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν νέα επεισόδια και συμπλοκές από τους μετανάστες στους οποίους δεν επιτρέπεται η είσοδος στα Σκόπια.

Η προθεσμία τριών ημερών που είχε δοθεί στους μετανάστες την περασμένη Πέμπτη εξέπνευσε την Κυριακή και μόλις μερικές εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την πρωτεύουσα.

Ο ρόλος της Frontex

Εντός της εβδομάδας  αναμένεται να φτάσει στην Ειδομένη το κλιμάκιο των ανθρώπων της Frontex που έχουν ήδη εγκαταστήσει εκεί δύο κοντέινερ με τον εξοπλισμό τους, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν την καταγραφή των προσφύγων στους οποίους θα χορηγείται άσυλο.  

«Ο ακριβής αριθμός των συνοριοφυλάκων που θα αποσταλούν εκεί θα αποφασιστεί από τη Frontex» σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Με κινητοποιήσεις  απειλούν οι κάτοικοι

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού, διαμηνύοντας πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.

“Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.

 “Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση” τονίζει η κ. Σουπλή και προσθέτει πως “δεν υπάρχει άλλη υπομονή”.

“Αρχικά, οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων” επισημαίνει η κ. Σουπλή.

 Μουζάλας: Θα δοθεί λύση

«Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να μην πέσει ξύλο. Ωστόσο μέσα σ’ ένα κράτος μια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους. Πιθανώς με λεπτότητα, πιθανώς με τρυφερότητα αλλά δεν μπορεί να έχεις τη σιδηροδρομική γραμμή κατειλημμένη 10 ημέρες, οφείλεις σαν κράτος να αντιδράσει» σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ειδομένη “θα έχει καθαρίσει”. Όσον αφορά τους μετανάστες που θα γυρίσουν πίσω, τόνισε ότι «όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου. Δεν κάνουν όμως γιατί δεν θέλουν. Πάρα πολλοί θέλουν να γυρίσουν πίσω μόνοι τους».

«Έχουμε συνεννοηθεί με τον Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής. Κατά την άποψή μου αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν λύση, είναι ευεργεσία το να γυρίσουν στον τόπο τους. Ακούγεται πολύ άσχημο, εγώ έχω δουλέψει χρόνια στην άλλη πλευρά και πονάω με αυτό που λέω τώρα» ανέφερε ο κ.Μουζάλας ενώ πρόσθεσε ότι θα «γίνουν και αναγκαστικές επιστροφές, απελάσεις».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ