Εκδηλώσεις μνήμης και πολιτική αντιπαράθεση για την τραγωδία στα Τέμπη

Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, η Ελλάδα θρηνούσε 57 θύματα μετά από την τραγική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Οι συγγενείς των θυμάτων θα τελέσουν μνημόσυνο στο σημείο της τραγωδίας, τιμώντας τη μνήμη τους και ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Παράλληλα, σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη ευθυνών.

Σε μια συγκινητική κίνηση μνήμης, ο μαραθωνοδρόμος Νίκος Κόντης έτρεξε 400 χιλιόμετρα από την Αθήνα έως τα Τέμπη, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Δεν ξεχνώ. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση».

«Μετά από μέρες, από το Σάββατο συγκεκριμένα το πρωί, ο σκοπός ήτανε να υπενθυμίσουμε ότι αυτές οι ψυχές ζούνε ακόμα και περιμένουν δικαίωση. Κάτι που δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς το έχουν αμελήσει, το έχουν ξεχάσει», δήλωσε ο κ. Κόντης.

Η διαδρομή του, που ξεκίνησε από τον Σταθμό Λαρίσης, ακολούθησε την πορεία του μοιραίου τρένου. Σε κάθε σταθμό, ο κ. Κόντης διάβαζε τα ονόματα των άτυχων επιβατών.

Η προσπάθεια του κ. Κόντη πραγματοποιήθηκε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ περιπολικό της Αστυνομίας τον συνόδευε για την ασφάλειά του.

Η θλιβερή επέτειος

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την τραγωδία των Τεμπών και στην ολομέλεια της Βουλής όλα τα κόμματα αναφέρθηκαν στη θλιβερή επέτειο. Να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους είχαν ευθύνη, είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να κάνει την δουλειά της.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Είναι δεδομένη η στήριξη στους ανθρώπους αυτούς, η επιθυμία όλων μας, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση να έχουμε την ταχύτερη και δικαιότερη κρίση της δικαιοσύνης και να αποδοθούν προφανώς ευθύνες σε όσους είχαν την οποιαδήποτε ευθύνη σε οποιοδήποτε βαθμό.
Η δικαιοσύνη απάντησε και στην πράξη με αυτό το οποίο έκανε και για τη συγκεκριμένη υπόθεση και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση, Αλλά δεν περιμένει υποδείξεις από οποιοδήποτε κόμμα ή από οποιοδήποτε ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου. Το τελευταίο πράγμα που μπορεί να κατηγορήσει κανείς και μάλιστα ειδικά άνευ στοιχείων και να πετάει τη λάσπη στα ανεμιστήρα, είναι για συγκάλυψη».

Την πρόσβαση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη στη δικογραφία και την παράταση τουλάχιστον για μια εβδομάδα στην κατάθεση των πορισμάτων, ζήτησε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη να αναφέρει πως: «Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το μεγάλο αυτό έγκλημα και ένα αμελήσουμε τις ευθύνες που έχει ο πολιτικός κόσμος απέναντι στην απονομή της Δικαιοσύνης που είναι αναγκαία για τις ψυχές που χάθηκαν και όλες τις ψυχές που τραυματίστηκαν».

Για συγκάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, δήλωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναζητούν αλήθεια και δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση όπως σε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες προκύπτουν ευθύνες για την ίδια την κάνει; Υιοθετεί την λογική της συγκάλυψης με κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο».

«Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών ένας χρόνος συγκάλυψης από το αστικό κράτος και την κυβέρνηση όπως αποδείχτηκε και από την άρον άρον λήξη της εξεταστικής επιτροπής χωρίς την εξέταση βασικών μαρτύρων», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης βουλευτής του ΚΚΕ.

«Όταν μιλήσαμε για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έκαναν πως δεν άκουγαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, επισημαίνει πως: «Ψέματα πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν ανθρώπους. Ένα πράγμα να ξέρετε, ότι και να κάνετε τίποτα δεν θα σας ξεπλύνει με τον τρόπο που το χειριστήκατε».

«Η Νέα Δημοκρατία στο θέμα των Τεμπών όχι απλώς δεν έκανε το καθήκον της αλλά συστηματικά συγκάλυψε κάθε ίχνος και κάλυψε και τους συνεργάτες της», είπε ο βουλευτής του κόμματος «Νίκη», Νικόλαος Βρεττός.

«Τα Τέμπη δεν θα μπορέσετε να τα κουκουλώσετε», σχολίασε η Πλεύση Ελευθερίας.

Ο Θάνος Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε: «είναι απολύτως λογικό οι οικογένειες, να είναι καχύποπτοι και να θέλουν και στο κομμάτι της δικαιοσύνης και στο κομμάτι της πολιτικής διερεύνησης να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό. Αυτό όμως το δικαίωμα με συγχωρείτε δεν θα το δώσω στην αντιπολίτευση η οποία πάει να καπηλευτεί σε μεγάλο βαθμό μία τραγωδία ανθρώπων».

Η εξεταστική επιτροπή

Η αποστολή του ανακριτικού υλικού στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Μετά την αποστολή του ανακριτικού υλικού υλικού από την εισαγγελία της Λάρισας στην επιτροπή που ερευνά τα αίτια και τις ευθύνες προσώπων σχετικά με το δυστύχημα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν παράταση των εργασιών.

Από πήγες της πλειοψηφίας γίνεται λόγος για αποστολή του ανακριτικού υλικού το οποίο όμως δεν έχει φθάσει ακόμη στο προεδρείο της εξεταστικής.

Όταν παραλάβει το υλικό η επιτροπή, τα μέλη της εξεταστικής θα έχουν όλο τον χρόνο να μελετήσουν τα στοιχεία, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ