Δρ. Ζακ Κοέν: Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τα δεδομένα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Για τις νέες τεχνολογίες που θα «πρωταγωνιστήσουν» στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης τα επόμενα χρόνια, τον ρόλο των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης και τη συμβολή τους στον περιορισμό της υπογονιμότητας μίλησε, με συνέντευξή του στη Realnews, o παγκοσμίου φήμης κλινικός εμβρυολόγος, δρ. Ζακ Κοέν.

ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΝΟΥ

Ο διάσημος επιστήμονας, που συμμετείχε στην ομάδα που έφερε στον κόσμο το πρώτο παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, βρέθηκε στη χώρα μας με αφορμή τη συμπλήρωση των 6 χρόνων λειτουργίας του Institute of Life – ΙΑΣΩ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ευρώπη που εφαρμόζει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, σε συνεργασία με την ομάδα του δόκτoρος Κοέν.

Η μονάδα, εξοπλισμένη με τον πλέον προηγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να επιτυγχάνονται υψηλότατα αποτελέσματα κυήσεων, ακόμα και σε σύγκριση με κέντρα αναφοράς του εξωτερικού.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ERICA (Embryo Ranking Intelligent Classification Algorithm), που πρώτο στην Ελλάδα έφερε το Institute of Life – ΙΑΣΩ, μέσω της συλλογής μεγάλου όγκου δεδομένων, ανάλυσης εικόνας και έξυπνου λογισμικού, βοηθά στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας των ζευγαριών.

Τα επιτυχημένα αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί, με τη γέννηση των πρώτων δύο παιδιών στην Ελλάδα μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Σε ερώτηση για το πώς διαβλέπει το μέλλον της εξωσωματικής γονιμοποίησης και ποιες νέες τεχνολογίες θα «πρωταγωνιστήσουν» τα επόμενα χρόνια, ο κ. Κοέν απάντησε τα εξής:

«Αναμένω μεγάλη πρόοδο της νέας τεχνολογίας σε πέντε τομείς ενδιαφέροντος. Πρώτον, θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στον τρόπο καλλιέργειας των αναπαραγωγικών κυττάρων και των εμβρύων, που ονομάζουμε «σύστημα πολιτισμού». Είναι το χημικό και φυσικό περιβάλλον που έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες και οι εμβρυολόγοι που στηρίζουν τη γονιμοποίηση και την ανάπτυξη του εμβρύου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά το σύστημα καλλιέργειας. Δεύτερον, θα συνεχίσουμε στον δρόμο ελέγχου τυχόν γενετικών καταστάσεων που κληρονομούνται και άλλων που έχουν συμβεί αυθόρμητα. Ο τρίτος τομέας της νέας τεχνολογίας είναι αυτός που αναφέρεται ως «μηχανική γαμετών», η οποία παρέχει την ευκαιρία ανάπτυξης κυττάρων, όπως σπερματοζωαρίων και ωαρίων, από σωματικά κύτταρα.

Είναι μια προσομοίωση των συνθηκών στις ωοθήκες και στους όρχεις, που επιτρέπει στα σωματικά κύτταρα να γίνουν αναπαραγωγικά κύτταρα, μειώνοντας κατά το ήμισυ και ανασχηματίζοντας τα χρωμοσώματα.

Τα σωματικά κύτταρα διαιρούνται μιτωτικά, διπλασιάζοντας και μειώνοντας κατά το ήμισυ το γενετικό υλικό σε κάθε κυτταρικό κύκλο. Τα ανώριμα αναπαραγωγικά κύτταρα διαιρούν το γενετικό τους υλικό χωρίς να διπλασιάζονται, σε μια διαδικασία που ονομάζεται μείωση. Η μίμηση αυτής της διαδικασίας (όχι ένα μικρό κατόρθωμα) θα επέτρεπε σε έναν μελλοντικό κλινικό γιατρό και εμβρυολόγο να αποφύγει τη χειρουργική λήψη ωαρίων και τη χρήση φαρμάκων για την ανάπτυξη ωοθυλακίων.

Θα μείωνε τις διαδικασίες και θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει επανάσταση στον τομέα. Ο τέταρτος και ο πέμπτος τομέας της μελλοντικής τεχνολογίας είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική.

Υπάρχουν πολλές διαδικασίες που βασίζονται στη λήψη αποφάσεων στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως εργαλείο ή βοηθός σε πολλά από αυτά τα βήματα.

Η ρομποτική είναι απαραίτητη, επειδή επί του παρόντος εκτελούνται διαδικασίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους χρήστες και εξαρτώνται από την εμπειρία. Τα ρομπότ είναι καλά στην επανάληψη εργασιών και δεν κουράζονται.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της RealnewsΖακ Κοέν

Ζακ Κόεν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ