Δούρου στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: «Καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή»

Προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία «έδειξε» η Ρένα Δούρου κατά την απολογία της ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ενώ έκανε λόγο για «στοχοποίησή» της από τους πολιτικούς της αντιπάλους, που, μετά την τραγωδία στο Μάτι, την κατέστησαν «εξιλαστήριο θύμα».

Της Άννας Κανδύλη

Η Ρένα Δούρου επισήμανε δε, ότι με βάση το θεσμικό πλαίσιο, οι υποχρεώσεις της Περιφέρειας ήταν συγκεκριμένες και όλες έγιναν.

«Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες και να φέρει πίσω τις ζωές και να απαλείψει το γεγονός που σημάδεψε και την δική μου ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας. Η συγγνώμη οφείλεται σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν τα αίτια είναι για κάποιους λόγω αντικειμενικών συνθηκών. Η συγγνώμη αυτή είναι ανεξάρτητη και από οποιοδήποτε αίσθημα πικρίας για μία άδικη κατηγορία. Εκείνο που προέχει είναι η αδικία που υφίστανται άλλοι και όχι εμείς». Με αυτά τα λόγια η Ρένα Δούρου ξεκίνησε την απολογία της στο δικαστήριο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Δούρου: «Λοιδορήθηκα, κατασυκοφαντήθηκα, απειλήθηκα»

Συνεχίζοντας την απολογία της, εξήγησε γιατί κατέστη «εξιλαστήριο θύμα» και πώς έφτασε να είναι κατηγορούμενη. «Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο κλίμα πού είχε δημιουργηθεί εκείνη την εποχή. Νομίζω πως θα πρέπει να ειπωθεί γιατί εξηγεί πώς φθάσαμε στην δίωξη μου. Ξεκίνησε με ένα γνωστό πολιτικό παιχνίδι που με δεδομένο πως για την φωτιά στην Ηλεία είχε καταδικαστεί ο Νομάρχης, βρήκε ένοχο για το Μάτι… Λοιδορήθηκα, κατασυκοφαντήθηκα, απειλήθηκα», τόνισε η Ρένα Δούρου.

Όπως υποστήριξε, η Πυροσβεστική είναι αυτή που βάσει του θεσμικού πλαισίου έχει την ευθύνηά της οργάνωσης και της διαχείρισης τέτοιων συμβάντων και είναι αυτή που δίνει και το γενικό πλαίσιο στην Περιφέρεια. «Δια των επιτελικών στελεχών της, που δικάζονται, ομολόγησε στο δικαστήριο πως είχε αδυναμία να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα συμβάντα. Έχουμε ομολογία από τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής ότι δεν είχε τα μέσα για να ανταποκριθεί στα δύο συμβάντα. Φανταστείτε να είχαμε και τρίτο στα διυλιστήρια… Αυτήν την αδυναμία την μάθαμε με ένα τραγικό τρόπο και μάλιστα την μάθαμε αυτόν τον τελευταίο μήνα» είπε η Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στις απολογίες που έχουν προηγηθεί.

Καπάκης: «Κατά τις 11 μάθαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι έχουν αναφέρει»

Νωρίτερα, απολογήθηκε στο δικαστήριο ο τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος είπε πως στις 21:30 εκείνο το βράδυ κάλεσε το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

«Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος τι διαμείβεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, μας μίλησε η αστυνομία και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Εκεί έμαθα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί. Αργότερα βγαίνοντας από τη συνεδρίαση κατά τις 11 μάθαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό, τι έχουν αναφέρει», τόνισε.

Ο Γιάννης Καπάκης, όπως και άλλοι συγκατηγορούμενοί του κατά την απολογία τους, αφού σημείωσε ότι δεν είχε αρμοδιότητα για οργανωμένη απομάκρυνση, ισχυρίστηκε πως «εάν γινόταν, ενδεχομένως να είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων. Αυτό το λέω και από την εμπειρία μου στα 30 χρόνια στο πυροσβεστικό σώμα. Ούτε ενημέρωση μπορούσε να γίνει, ούτε οργανωμένη απομάκρυνση. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ και το εφιαλτικό σενάριο πως θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μία ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι».

Άφησε, δε, αιχμές κατά της Ρένας Δούρου, για την μη κήρυξη εγκαίρως, της δυτικής και ανατολικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως είπε στην απολογία του, «μίλησα με την κυρία Δούρου στις 20:40 το βράδυ και της είπα ότι θα τεθούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις 20:49 έκανε ένα tweet λέγοντας πως τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δυτική και ανατολική αττική. Πώς έγινε αυτό αφού δεν είχε τη δικιά μου συγκατάθεση;».

«Ακολουθούσαν πάρα πολλά δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν την κήρυξη, την οποία τελικά δεν την κήρυξε αλλά κατά τα άλλα εγώ ήμουν αυτός που δεν το έκανα. Αν είναι τόση σημαντική η κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί στις 20:40; Στην Κινέτα γιατί δεν έγινε; δεν υπήρχε ανάγκη; Όλο αυτό είχε αξία για να καταστεί σαφές το όργανο που θα αποφάσιζε την οργανωμένη απομάκρυνση», είπε απολογούμενος ο τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ