Δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια ΙΕΚ

Δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια ΙΕΚ

«Για πρώτη φορά φέτος οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί να φοιτήσει εντελώς δωρεάν στα ΙΕΚ χωρίς καμία διάκριση» τονίζει ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Προχωράμε στην επανίδρυση ουσιαστικά των δημοσίων ΙΕΚ, αλλά και στη δημιουργία του νέου θεσμού – των νέων σχολών επαγγελματικής κατάρτισης που για πρώτη φορά από φέτος δίνονται στην υπηρεσία των Ελλήνων πολιτών» σημειώνει ο υφυπουργός και προσθέτει: «Φέτος τα προγράμματα και οι ειδικότητες, που προσφέρονται, απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και μάλιστα εντελώς δωρεάν, χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Ο σταθερός προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης».

Ο κ. Γκιουλέκας τονίζει ακόμη ότι για πρώτη φορά οι υποψήφιοι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους σε αυτές τις δομές της Παιδείας, μέσω του διαδικτύου, από το σπίτι τους, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Ερωτηθείς για τους 2.000 καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι 1.200 θα επιστρέψουν σε δομές της Παιδείας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και οι υπόλοιποι, που απασχολούνταν κυρίως σε ειδικότητες της Υγείας, θα πάνε στο υπουργείο Υγείας. «Στο σύνολό τους οι άνθρωποι αυτοί δεν θα χάσουν τη δουλειά τους και αυτό είναι κάτι που είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις – δικαιολογημένες σε μεγάλο βαθμό, καθώς όλοι ανησυχούσαν για τη δουλειά τους. Είχαμε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και χαιρόμαστε που το κάνουμε πράξη» σημειώνει ο κ. Γκιουλέκας και προσθέτει: «Δεν έχουμε περιθώριο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που μαστίζεται από το μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα, να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας».

«Σύνθημά μας στον τομέα της αρμοδιότητάς μου, όπως είναι τα κέντρα Διά Βίου Μάθησης που είναι συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από εκείνα που διατίθενται για την Ελλάδα και να φτάσουν με την μορφή υπηρεσιών στον Έλληνα πολίτη. Σε μια τέτοια εποχή, που οι Έλληνες υποβάλλονται σε θυσίες πολύ περισσότερες από ό,τι μπορούν να αντέξουν, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια και να παραμένουν αδιάθετα στα κοινοτικά ταμεία και να μην μπορούν να απορροφηθούν. Αυτό είναι ένα χρέος τιμής για εμάς» σημειώνει ο κ. Γκουλέκας.

«Τα δημόσια ΙΕΚ, αλλά και ο νέος θεσμός, οι νέες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης που για πρώτη φορά από φέτος δίνονται στην υπηρεσία των Ελλήνων πολιτών, αφορούν όλη την Ελλάδα. Είναι σε όλη τη χώρα. Από 93 δημόσια ΙΕΚ, που είχαμε ιδρύσει, σήμερα λειτουργούν 109. Έχουμε δημόσια ΙΕΚ σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, αλλά και σε άλλα μέρη, και εκεί θα λειτουργήσει φέτος και η νέα δομή -η σχολή επαγγελματικής κατάρτισης – που είναι τριετής σχολή μετά το γυμνάσιο σε συνδυασμό με τα ΙΕΚ, που είναι μετά το λύκειο. Φέτος, για πρώτη φορά οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να φοιτήσει εντελώς δωρεάν στα ΙΕΚ, χωρίς καμία διάκριση, όπως γινόταν παλιότερα, που έπρεπε να γίνει μια επιλογή των σπουδαστών. Φέτος, τα προγράμματα και οι ειδικότητες, που προσφέρονται, απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και μάλιστα εντελώς δωρεάν, χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Αυτό πρέπει να το μάθει ο κόσμος επειδή ζούμε σε μια εποχή μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και είναι φανερό ότι στρέφονται στη Δημόσια Παιδεία πολλοί περισσότεροι από ό,τι στο παρελθόν. Σταθερός προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης».

Δημόσια ΙΕΚ και σε φυλακές

«Ιδρύσαμε, επίσης, και κάποια ΙΕΚ μέσα σε φυλακές, όπως στις φυλακές Κορυδαλλού, Αυλώνα, Διαβατών Θεσσαλονίκης. Σε επτά φυλακές της χώρας υπάρχουν και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας -στην Πάτρα, τον Δομοκό, τη Θήβα, την Κασσάνδρα κ.λπ.- γιατί θέλουμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους και να πάρουν κατάρτιση. Φέτος μάλιστα έχουμε περισσότερες ειδικότητες, αναβαθμισμένες και αγωνιζόμαστε, ώστε από την άλλη εβδομάδα, που ξεκινά η λειτουργία των ΙΕΚ και των ΣΕΚ, να είναι όσο το δυνατόν πιο αναβαθμισμένα για να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη» λέει ο υφυπουργός Παιδείας και προσθέτει: «Επιπλέον ο πολίτης για να κάνει την εγγραφή του σε αυτές τις δομές της Παιδείας δεν χρειάζεται, όπως πέρυσι, να πηγαίνει στα ΙΕΚ της χώρας για να κάνει την αίτηση, αλλά μπορεί μέσω του Ίντερνετ, από το σπίτι του. Μπαίνει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, επιλέγει το ΙΕΚ που θέλει να σπουδάσει, δύο ειδικότητες, βάζει τα στοιχεία του και κάνει αυτόματα την εγγραφή του, απ΄ όπου κι αν βρίσκεται».

Επιστρέφουν σε δομές Παιδείας και Υγείας οι 2.000 2.000 καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

ΕΡ: Κύριε υπουργέ, τι θα γίνει με τους 2.000 καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα;

 «Από τον Ιούλιο, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, είχαμε τονίσει όλοι μας στο υπουργείο Παιδείας ότι η προσπάθεια που κάνουμε είναι να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, να βρουν όλοι μια θέση εργασίας, μέσω της κινητικότητας. Ήδη, με τον νέο νόμο και με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου, προβλέπεται ότι οι 1.200 θα επιστρέψουν σε δομές της Παιδείας και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Δηλαδή, από τις 23 Ιουλίου ολοκληρώθηκε μέσα σε δυόμισι μήνες η κινητικότητα και οι άνθρωποι αυτοί θα ξαναγυρίσουν σε δομές της Παιδείας. Οι υπόλοιποι, που απασχολούνταν κυρίως σε ειδικότητες της Υγείας, θα πάνε στο υπουργείο Υγείας μετά από συμφωνία του κ. Αρβανιτόπουλου με τον κ. Γεωργιάδη. Στο σύνολό τους, λοιπόν, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα χάσουν τη δουλειά τους και αυτό είναι κάτι που είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις -δικαιολογημένες σε μεγάλο βαθμό, καθώς όλοι ανησυχούσαν για τη δουλειά τους. Είχαμε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και χαιρόμαστε, που το κάνουμε πράξη. Δεν έχουμε περιθώριο αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα που μαστίζεται από το μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα, να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας».

Δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ

ΕΡ: Πρόσφατα είχατε συσκέψεις με δημάρχους για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον τομέα της εκπαίδευσης των ενηλίκων και των κέντρων Δια Βίου Μάθησης. Τι μπορούμε να περιμένουμε;

«Αυτό που έχουμε ως σύνθημα στον τομέα της αρμοδιότητάς μου, όπως είναι τα κέντρα Διά Βίου Μάθησης που είναι συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, είναι “δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από εκείνα που διατίθενται για την Ελλάδα και να φτάσουν με την μορφή υπηρεσιών στον Έλληνα πολίτη”. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν, λοιπόν, δύο συσκέψεις – η μία με δημάρχους της νότιας Ελλάδας στην Αθήνα και η άλλη στη Θεσσαλονίκη με δημάρχους της βόρειας Ελλάδας – και συζητήσαμε την ενίσχυση της συνεργασίας με τους δήμους, την παροχή τεχνογνωσίας σε δήμους που θέλουν να απορροφήσουν κι άλλα κοινοτικά χρήματα και να εφαρμόσουν κι άλλα προγράμματα για τους δημότες τους. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ως το τέλος του χρόνου να κάνουμε μια υπερπροσπάθεια μαζί με τους δήμους, ώστε να μην αφήσουμε να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ, που είναι διαθέσιμο για την Ελλάδα. Σε μια τέτοια εποχή που οι Ελληνες υποβάλλονται σε θυσίες πολύ περισσότερες από ό,τι μπορούν να αντέξουν δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια και να παραμένουν αδιάθετα στα κοινοτικά ταμεία και να μην μπορούν να απορροφηθούν. Αυτό είναι ένα χρέος τιμής για εμάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ