Δήμος Κηφισιάς: Καινοτομίες με το βλέμμα στο μέλλον

Ο Δήμος Κηφισιάς επί δημαρχίας Γιώργου Θωμάκου έχει δείξει μεγάλη εξωστρέφεια με στόχο να παρέχει σε όλους τους δημότες τα τελευταία εργαλεία που επιβάλει η εποχή μας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Έτσι, η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη με το «βλέμμα» στο μέλλον καθημερινά γίνονται πιο σύγχρονες και παράλληλα πιο φιλικές για τους πολίτες.

Έξυπνη πόλη για χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Εξαιρετικά αποτελέσματα έχει να επιδείξει η συμμετοχή του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SPARCS», του οποίου την ευθύνη έχει ο αντιδήμαρχος Υποδομών και Τεχνικής Υπηρεσίας Σταύρος Ζαπάντης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποτελεί μια πρωτοβουλία έξυπνων πόλεων, με τον κοινό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου αειφόρων θετικών και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Μέσω του προγράμματος έχουν προωθηθεί:

SMART Μετακινήσεις (σημεία με φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων- ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα)

SMART Ενέργεια (ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και σχολείων, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγκριθεί η πρώτη Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα στην Ελλάδα)

SMART Συγκοινωνίες (μέσα στον μήνα θα εγκατασταθούν  έξυπνες στάσεις λεωφορείων)

SMART Άρδευση (τοποθετούνται αισθητήρες εδάφους)

SMART  Έλεγχος αέρα (τρεις σταθμοί ελέγχου αέρα και μετεωρολογικών δεδομένων στο Δημαρχείο Κηφισιάς,  και στα Δημοτικά Καταστήματα Νέας Ερυθραίας Εκάλης).

SMART Διαβάσεις (μέσα στον μήνα θα αρχίσει η εγκατάσταση των Έξυπνων Διαβάσεων.

SMART Πυροπροστασία (ειδικοί αισθητήρες- ανιχνευτές καπνού από φωτιά σε σημεία στο δάσος Φασίδερι).

SMART Κέντρο ελέγχου (Smart City Control είναι έτοιμο και γίνεται στο claud.).

Θωμάκος

Ψηφιακό ημερολόγια κτηρίου

Παράλληλα ο Δήμος Κηφισιάς συμμετέχει και στο πρόγραμμα OPEN DBLHORIZON.

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως ένα ψηφιακό ημερολόγιο κτηρίου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.060.800 ευρώ με 100% συγχρηματοδότηση από την ΕΕ από τα οποία ο Δήμος Κηφισιάς έχει εξασφαλίσει 356.250 ευρώ.

Ψηφιακά «βήματα» για έξυπνο Δήμο

Στον Δήμο Κηφισιάς, μετά την ψηφιοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας, με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και η ψηφιοποίηση αρχείωντων Οικονομικών Υπηρεσιών που αφορούν στην έκδοση του ΤέλουςΑκίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος μαζί με τους συνεργάτεςτου και τις υπηρεσίες για την νέα ψηφιακή εποχή συμμετέχουν στην μεγάληεθνική προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία Smartcities.

Δήμος Κηφισιάς

Μεταξύ άλλων στον Δήμο Κηφισιάς λειτουργούν πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Πληρωμών και Συνοικιακών Συνελεύσεων με δυνατότητα διεξαγωγής Δημοψηφισμάτων, πρόγραμμα καταγραφής καυσίμων για την ορθολογική διαχείρισή τους, πληροφοριακό σύστημα για τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, ειδικές εφαρμογές για την ηλεκτρονική επικοινωνία και εξυπηρέτηση των πολιτών ενώ παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και 53 ψηφιακές εφαρμογές.

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι έτοιμος να απορροφήσει στα πλαίσια του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού 2.000.000 €, για ψηφιακά έργα όπως έξυπνες διαβάσεις, προσβασιμότητα, έξυπνη άρδευση, εξοικονόμηση ενέργειας. τηλε-ιατρική κ.α.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Στήριξη στη Νεανική Επιχειρηματικότητα  

Ο Δήμος Κηφισιάς όμως πρωτοπορεί και στον τομέα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με πρόγραμμα το οποίο συντονίζει ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας Βαγγέλης Αυλήτης. Το πρόγραμμα έχει «αγκαλιαστεί» από τους νέους της πόλης ενώ ο 6ος κύκλος του ξεκινά το Σεπτέμβριο.

Στους 5 κύκλους που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια βοηθήθηκαν στα πρώτα τους βήματα 175 καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κατάφεραν να δημιουργήσουν 15 νέες βιώσιμες επιχειρήσεις, προσφέροντας άνω των 40 θέσεων εργασίας σε νέους εργαζομένους.

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκδήλωση βράβευσης των καλύτερων νεοφυών επιχειρηματικών σχημάτων (startups)

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ