Δημήτρης Κουφοντίνας: Να απορριφθεί η προσφυγή για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό προτείνει η εισαγγελέας

της Άννας Κανδύλη

Να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη η προσφυγή του Δημήτρη Κουφοντίνα για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές του Κορυδαλλού, διότι δεν έχει εκδοθεί δεύτερη απορριπτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών προτείνει η εισαγγελέας προς το δικαστικό συμβούλιο Λαμίας. Ως προς τα λοιπά αιτήματά του(περί παράδοσης εγγράφων προδικασίας, ενημερώσεις κλπ) η εισαγγελικός λειτουργός προτείνει επίσης να απορριφθούν με το σκεπτικό ότι έπρεπε να εισαχθούν προς εκδίκαση στα διοικητικά δικαστήρια.

Το Συμβούλιο πάντως δεν έχει συνεδριάσει μέχρι αυτή την ώρα και όπως όλα δείχνουν η συνεδρίαση και η απόφασή του μετατίθενται για τις επόμενες μέρες.

Τι πρότεινε νωρίτερα η εισαγγελέας

Αναρμόδιο να εξετάσει το δεύτερο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα σχετικά με την νομιμότητα της μεταγωγής του στις φυλακές του Δομοκού, θεωρεί ότι είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, όπου εισήχθη η υπόθεση. Η εισαγγελέας στην πρότασή της ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η αρμοδιότητα ανήκει στην κεντρική επιτροπή μεταγωγών.

Κούρτοβικ: Η Πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας και τον εξωθεί σε αυτό

Για την υπόθεση Κουφοντίνα μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega η συνήγορος του κρατούμενου που κάνει απεργία πείνας για να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. «Η ΚΕΜ είναι η κ. Σοφία Νικολάου. Είναι πρόεδρος και έχει διορίσει κάποια από τα μέλη της. Στις 21 Δεκεμβρίου η ΚΕΜ έβγαλε μια fake απόφαση μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό κατ’ εφαρμογή του νόμου. Η ΚΕΜ αυθημερόν, μάλλον η κ. Νικολάου, έβγαλε 2η απόφαση, ακυρώνοντας την πρώτη απόφαση, διατάσσοντας τη μεταγωγή του στο Δομοκό. Αυτό δεν είναι πολύ σύννομο. Η ΚΕΜ επικύρωσε την απόφαση στις 4 Γενάρη», δήλωσε η κα. Ιωάννα Κούρτοβικ.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε, ότι οι αιτήσεις που η υπέβαλε η ίδια με τον Θέμη Σοφό στο δικαστήριο «εισάγονται με διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που εμείς επισημάναμε. Εμείς προτείναμε διάταξη αναβολής ποινής, η εισαγγελέας την εισήγαγε ως αίτημα διακοπής ποινής. Η αίτησή μας απορρίφθηκε με σκεπτικό κυβερνητικής ρητορικής».

«Η Πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας και τον εξωθεί σ’ αυτό, Αυτόχειρας είναι, μόνος του τα κάνει, δεν ενδιαφέρει την Πολιτεία, αν κάποιος πεθαίνει γιατί διαμαρτύρεται για τη μη εφαρμογή νόμου», είπε ακόμη η κα. Κούρτοβικ. «Η απεργία πείνας είναι δικαίωμα που παρέχεται στον κρατούμενο από τον σωφρονιστικό κώδικα. Ο κρατούμενος είναι στα χέρια του Κράτους και το μόνο μέσο που έχει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του είναι αυτό», επισήμανε η κα. Κούρτοβικ.

Η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα υποστηρίζει ότι τα δικαστήρια απαντούν ως αναρμόδια στην προσβολή της απόφασης της μεταφοράς του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Δομοκό. «Το δικαστήριο μας λέει ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει την απόφαση της κ. Νικολάου και μας λέει ότι είναι αναρμόδιο. Πήγαμε στα διοικητικά δικαστήρια και μας λένε ότι είναι αναρμόδια. Στον Άρειο Πάγο πήγαμε και δήλωσε αναρμόδιος. Καταθέσαμε αίτηση μεταγωγής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την αγνοούν. Έστειλαν δε έγγραφη απάντηση για να μπλοκάρουν τις διαδικασίες της σημερινής κρίσης του δικαστηρίου» είπε, συμπληρώνοντας ότι όλοι οι καταδικασμένοι για την 17 Νοέμβρη κρατούνται στον Κορυδαλλό.

Ταυτόχρονα η κα. Κούρτοβικ έσπευσε να εξηγήσει και τι εννοούσε με τη δήλωσή που έκανε ότι «για λόγους ασφάλειας του κράτους, της χώρας και δημόσιας τάξης» πρέπει να γίνει η μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό. «Το είπα γιατί το γράφουν όλες οι δεξιές εφημερίδες και γιατί λέγεται ότι έχει καταρτίσει ολόκληρο σχέδιο η ΕΛ.ΑΣ. για να αντιμετωπίσει την αναταραχή που θα προκαλέσει τυχόν κατάληξη του Δημήτρη Κουφοντίνα. Δεν το είπα εγώ. Παραπληροφορούν», επισήμανε.

Γιατροί Κουφοντίνα: Η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετικά κρίσιμη – Τι καταγγέλλουν

«Η κατάσταση υγείας του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε κώμα ή να επέλθει αιφνίδιος θάνατος», αναφέρουν σε δήλωσή τους οι γιατροί του κρατούμενου, Θεόδωρος Ζδούκος και Κατερίνα Ντουζέπη. «Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ως γιατροί της προσωπικής επιλογής του Δ. Κουφοντίνα, που τον έχουμε κατ’ επανάληψη επισκεφτεί και στη Φυλακή Δομοκού, και στην Παθολογική Κλινική και στη ΜΕΘ, ζητήσαμε από τη διοίκηση του Γ.Ν. Λαμίας να μεταβούμε στο νοσοκομείο. Με το αίτημά μας είναι σύμφωνοι και οι συνάδελφοι της ΜΕΘ του Γ.Ν. Λαμίας», αναφέρουν επίσης.

«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε τη σχετική άδεια, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό. Χθες, ο διοικητής του νοσοκομείου Ανδρέας Κολοκυθάς, προφανώς καθ’ υπαγόρευση της κυβέρνησης, αρνήθηκε -με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας για την COVID 19- να μας στείλει τις βεβαιώσεις μετακίνησης. Σήμερα, δεν απαντάει στις κλήσεις μας στο προσωπικό του τηλέφωνο, στο γραφείο του και στα e-mail. Tη μοναδική φορά που καταφέραμε να σηκώσει το τηλέφωνο, προφασίστηκε κλήση από την ΥΠΕ δηλώνοντας ότι θα μας ενημερώσει αργότερα, πράγμα που δεν έγινε», υποστηρίζουν ακόμη.

«Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική και να επιτρέψουν την επίσκεψή μας στον Δ. Κουφοντίνα, αποστέλλοντας τις βεβαιώσεις μετακίνησης», συμπληρώνουν οι προσωπικοί γιατροί.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας

Νέα ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, είχε εκδώσει νωρίτερα σήμερα το νοσοκομείο Λαμίας. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ “δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία και σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της υγείας του, όπως προτάσσει η ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία”. Επίσης, σύμφωνα με το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

“Ενημερώνουμε ότι ο ασθενής του νοσοκομείου μας, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος νοσηλεύεται για 18η ημέρα στην ΜΕΘ, σήμερα 05 Μαρτίου 2021 εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνεπεία της παρατεταμένης άρνησης λήψης τροφής και υγρών.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία και σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της υγείας του, όπως προτάσσει η ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας”.

σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.