Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν χορηγήσαμε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα» – Τι λέει εντατικολόγος για τις αντιδράσεις της κατηγορουμένης

Όταν οι γιατροί του Παίδων, τον Ιανουάριο του 2022, κλήθηκαν να κάνουν την ανάνηψη στην Τζωρτζίνα, το παιδί ήταν νεκρό κατέθεσε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο Κωνσταντίνος Τζιούβας, Επιμελητής Α’ Παιδίατρος Εντατικολόγος στη ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού». Ο γιατρός ξεκαθάρισε, δε, πως δεν χορηγήθηκε κατά τη διαδικασία ανάνηψης κεταμίνη στο κορίτσι.

Δίκη Πισπιρίγκου: «Από την αντίδραση της μητέρας δεν κατάλαβα ότι ήταν κάτι επείγον» – Συγκλονίζει η κατάθεση νοσηλεύτριας

Της Άννας Κανδύλη 

Όσον αφορά στην πρώτη του επαφή με την κατηγορούμενη μητέρα του παιδιού, ο μάρτυρας είπε πως του έκανε εντύπωση το ότι όταν την ενημέρωσε πως η Τζωρτζίνα δεν ανταποκρίνεται εκείνη του έκανε μία «τεχνική ερώτηση».

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν χρειαζόταν να δώσουμε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα» – Δραματική περιγραφή παιδιάτρου για την ανάνηψη

Πρόεδρος: Θυμάστε τι είδους ενημέρωση δώσατε στην κατηγορουμένη;

Μάρτυρας: Ήταν έξω από δωμάτιο. Βγήκα, μίλησα με την κυρία Πισπιρίγκου και της είπα πως το παιδί έχει φύγει από τη ζωή και μου είπε να προσπαθήσουμε γιατί στην Πάτρα έκαναν 55 λεπτά. Με ρώτησε εάν δουλεύει ο βηματοδότης, νομίζω μίλαγε με τον κ. Παπαγιάννη εκείνη την ώρα.  Μου έκανε εντύπωση. Αυτή ήταν μία τεχνική ερώτηση. Συνήθως οι άνθρωποι σε αυτές τις  περιπτώσεις, είτε κλαίνε, καταρρέουν, είτε γίνονται επιθετικοί. Η κατηγορούμενη απλά μου είπε εάν δουλεύει ο βηματοδότης».

Δίκη Πισπιρίγκου: «Μου είπε ότι η Τζωρτζίνα βρήκε νεκρή την Ίριδα» – Τι κατέθεσε παιδίατρος του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Όπως σημείωσε επίσης ο μάρτυρας, αυτό που του έκανε εντύπωση είναι το ότι όταν είπε στη μητέρα πως το παιδί είναι νεκρό, δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενε και ήταν στρεσαρισμένη. 

Πρόεδρος: Η εικόνα του παιδιού ποια ήταν;

Μάρτυρας: Ήταν ξαπλωμένο στο κρεβάτι. Ακίνητο, χαλαρό, χωρίς αντίδραση, δεν είχε καμία αντίδραση.

Πρόεδρος: Η κεταμίνη τι ακριβώς είναι;

Μάρτυρας: Είναι φάρμακο για καταστολή και αναλγησία. Είναι συχνό στις ΜΕΘ. Όταν νοσηλεύονται στην εντατική συνήθως παιδιά, θα πάρουν για να μην αισθάνονται πόνο. Υπάρχουν πρωτόκολλα για να την χρησιμοποιήσεις για διασωλήνωση, εμείς στο Αγλαΐα Κυριακού δεν την χρησιμοποιούμε συνήθως.

Πρόεδρος: Από εσάς χορηγήθηκε κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν είχαμε κανένα λόγο. Ποτέ. Δώσαμε δύο φορές ροκουρόνιο. 

Πρόεδρος: Το φιαλίδιο της αδρεναλίνης και της κεταμίνης μοιάζουν;

Μάρτυρας: Κάποιες φορές μοιάζουν κάποιες όχι. Εξαρτάται από ποια εταιρεία είναι.

Πρόεδρος: Αυτά τα φιαλίδια που είχατε εκείνη την ημέρα, μοιάζουν;

Μάρτυρας: Ναι, αλλά έχουν μεγάλες διαφορές για εμάς που το χρησιμοποιούμε. Γράφουν αδρεναλίνη. Έχει κόκκινη γραμμή πάνω. Η κεταμίνη αλλάζουν τα φιαλίδια συνέχεια. Το ροκουρόνιο δεν χρειάζεται διάλυση. Συνήθως το χορηγούμε αδιάλυτο.

Πρόεδρος: Λέτε πως ήταν στρεσαρισμένη η κατηγορούμενη, τι σημαίνει για εσάς αυτός ο όρος; Περιγράψτε πώς ήταν, τι έκανε;

Μάρτυρας: Αυτήν την αντίληψη μου έδωσε. Ήταν πολύ ευγενής. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω.

Πρόεδρος: Όταν την ενημερώσετε πως το τελευταίο παιδί κατέληξε, τι έκανε;

Μάρτυρας: Ήταν σε στρες, φαινόταν.

Πρόεδρος: Πώς; Τι έκανε; Ίδρωνε;

Μάρτυρας: Ήταν ήρεμη σχετικά. Φαινόταν πως μέσα της κάτι έβραζε, στις κινήσεις. Μας ευχαρίστησε για την προσπάθεια, της λέω γιατί με ευχαριστείτε, το παιδί έφυγε. Μας έκανε και μια άλλη ερώτηση εάν το παιδί θα πάει Αθήνα ή Πάτρα για νεκροτομή. Μου έκανε εντύπωση, της είπα ότι εγώ δεν το κανονίζω αυτό.

Πρόεδρος: Δεν σας ρώτησε «μα γιατί έφυγε» το παιδί;

Μάρτυρας: Όχι εμένα δε με ρώτησε.

Πρόεδρος: Ξέρετε εάν δώσουμε υπερβολική δόση κεταμίνης τι μπορεί να προκληθεί;

Μάρτυρας: Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης τίποτα. Στην ανάνηψη δεν θα κάνει τίποτα γιατί δεν υπάρχει ζωή.

Ένορκος: Η αδρεναλίνη εάν δοθεί με άλλο φάρμακο πχ. κεταμίνη τι αποτελέσματα έχει;

Μάρτυρας: Εάν δίναμε κεταμίνη και αδρεναλίνη μαζί, η κεταμίνη δεν θα είχε καμία δράση διότι ο ασθενής ήταν νεκρός και η αδρεναλίνη θα προσπαθούσε να επαναφέρει την καρδιά.

Απαντώντας ο μάρτυρας σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας που εκπροσωπούν τον Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος σήμερα παρέστη στο δικαστήριο, είπε πως όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται καταγράφονται. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν καταγράφηκε κάποιο φάρμακο διότι δεν χρησιμοποιήθηκε. Το παιδί δεν ήταν εν ζωή όταν κατεβήκαμε κάτω, δεν μπορώ να προσδιορίσω την ώρα.  Η προσωπική εκτίμηση είναι πως δεν ήταν πολλή ώρα αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε ακριβώς επήλθε ο θάνατος. Αυτό που είπα στη μητέρα ήταν πως δεν μπορέσαμε να επαναφέρουμε το παιδί στη ζωή».

Αλ. Κούγιας: Έχετε καταλήξει από τι υπέστη ανακοπή το παιδί;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Αλ. Κούγιας: Έχετε μάθει τι ποσότητα κεταμίνης βρέθηκε;

Μάρτυρας:  Όχι.

Αλ. Κούγιας: Έχει σχέση η χορήγηση κεταμίνης με το βάρος;

Μάρτυρας: Ναι. Εάν είχαμε δώσει στη Τζωρτζίνα θα δίναμε 25 ml… Εμείς δώσαμε μόνο ροκουρόνιο», επανέλαβε ο μάρτυρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ