Δίκη για το Μάτι: «Τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να κάνουν ρίψεις λόγω καιρικών συνθηκών» κατέθεσε ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ

Στο «ακραίο», όπως το χαρακτήρισε, μετεωρολογικό φαινόμενο που επικρατούσε την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, απέδωσε τη μη χρήση εναέριων μέσων ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνών.

Της Άννας Κανδύλη

«Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο. Ένα ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι καταγεγραμμένο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς» είπε ο κατηγορούμενος κάνοντας αναφορά σε καταγραφές από τον σταθμό της Πεντέλης βάση των οποίων η σταθερή ροή αέρα είναι 6 μποφόρ με ριπές 8 με 9 μποφόρ.

«Ένα πτητικό δεν μπορεί να κάνει επιτυχημένες ρίψεις με αυτές τις συνθήκες. Τι να κάνουμε να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι στείλαμε; Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν ήμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Ειπώθηκαν τραγικά πράγματα στο δικαστήριο σας όπως να έρθει το πετζετέλ από τη Λαμία. Εάν τα είχα προτείνει αυτά θα με είχαν ρίξει από την καρέκλα μου. Σε εμάς προΐσταται πολιτικός προϊστάμενος, που δίνει εντολές και γίνονται αποδεκτές. Αν πει στον αρχηγό κάτι θα το εκτελέσει, είναι πολιτική η δομή».

Σχετικά με την δυνατότητα εκκένωσης είπε πως το 112 όπως λειτουργεί σήμερα, τότε δεν υπήρχε. Χαρακτήρισε δε «κουτό» το ερώτημα για το εάν υπήρχε επιφυλακή καθώς «Παρουσία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επιφυλακή».

Όσον αφορά στην εναέρια επιτήρηση επισήμανε πως δεν υφίσταται με διθέσια πετζετέλ. «Εμείς ζητάμε εναέρια επιτήρηση. Θα μας πει η πολεμική αεροπορία εάν γίνεται με πετζετέλ ή όχι. Από εκεί και πέρα, έχουμε το διθέσιο πετζετέλ που δεν το χορηγεί για δικούς της λόγους. Έγινε η επιτήρηση από αερολέσχη. Μία εναέρια επιτήρηση υφίσταται και από την πολιτική αεροπορία. Κάθε φορά οι πιλότοι μας δίνουν στίγμα».

Η απολογία του κ. Φωστιέρη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ