Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Νομίζεις πως ξέρεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τη συνοικία; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Με το πέρασμα των αιώνων το αστικό τοπίο της Αθήνας έχει αλλάξει πολύ. Οι γνωστές συνοικίες, οι πολυσύχναστοι δρόμοι και οι δημοφιλείς περιοχές που ξέρουμε σήμερα δεν ήταν πάντα έτσι ούτε είχαν τη μορφή που έχουν αποκτήσει σήμερα.

Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες θα διαπιστώσεις πως ειδικά το κέντρο της πρωτεύουσας έχει «μεταμορφωθεί» αρκετές φορές. Μπορεί τα ονόματα περιοχών και λεωφόρων να μένουν ίδια αλλά πλέον έχουν γεμίσει με καταστήματα, εστιατόρια, κ.α. που έχουν μεταβάλει πολύ την όψη και τον «χαρακτήρα» τους.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

Μία φωτογραφία που αποδεικνύει αυτή τη φοβερή αλλαγή της Αθήνας είναι και η παρακάτω.

Μπορείς να αναγνωρίσεις την οδό; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι από τις πιο γνωστές

– Πειραιώς

– Ερμού

– Κατεχάκη

Κοίταξε καλά τη φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια!

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία φαίνεται μία άποψη της οδού Ερμού στο ύψος της πλατείας των Αγίων Ασωμάτων. Στη φωτογραφία, η οποία ανήκει στο πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ και στη συλλογή Πέτρου Πουλίδη, διακρίνεται στα αριστερά το σπίτι του γιατρού E. Treiber.

Η Οδός Ερμού είναι εμπορικός δρόμος στο ιστορικό τρίγωνο της παλαιάς πόλης της Αθήνας. Το όνομά της προέρχεται από τον Ερμή, τον αγγελιαφόρο των Θεών και προστάτη του εμπορίου και αναπτύσσεται παραλλήλως της οδού Ηφαίστου, όπου λειτουργεί το Δημοπρατήριο των Αθηνών. Βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας με τη Βαρβάκειο συνοικιακή αγορά στην Αθηνάς και το υπαίθριο παζάρι παλαιοπωλών στην Πλατεία Αβησσυνίας να αναπτύσσονται περιμετρικά.

Το μήκος της οδού φτάνει το 1,5 χιλιόμετρο ενώ κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως από το 1988 έχει αδελφοποιηθεί με την οδό Okurayama στο νομό Kanagawa της Ιαπωνίας.

Διαχρονικά αποτελεί τόπο ανάπτυξης του ντόπιου εμπορίου και ιστορικό σημείο ανάδειξης της μεσαίας τάξης των εμπόρων με ελληνικά υφάσματα, υποδήματα, είδη ρουχισμού και είδη προικός, λόγω της γειτνίασης με το Μεταξουργείο και τη βιοτεχνική ζώνη στα δυτικά των Αθηνών. Πρόκειται για την 5η ακριβότερη εμπορική περιοχή στην Ευρώπη και η 10η στον κόσμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ