Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη: Ισόβια στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες – «Δικαίωση, αλλά το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω»

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές καθείρξεις (με εκτιτέα τα 20 έτη). Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης τιμωρήθηκαν όσοι καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί στην πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, στην περίπτωση του Άλκη. Οι πρόσκαιρες κάθειρξης επιβλήθηκαν σε όσους για την ίδια περίπτωση κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί.

Στο άκουσμα των ποινών φίλοι και συγγενείς του Άλκη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε τις εξής ποινές στους 12 καταδικασθέντες:

  • Στον 1ο, συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
  • Στον 2ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 3ο και στον 4ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών
  • Στον 5ο, συνολική ποινή κάθειρξης 24 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
  • Στον 6ο, συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 7ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 8ο, συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών
  • Στον 9ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 10ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών
  • Στον 11ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 12ο, συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)

Συγκλονίζουν οι γονείς του Άλκη Καμπανού: «Υπήρξε έγκλημα και υπήρξε τιμωρία»

«Ευχαριστώ τη Δικαιοσύνη αλλά το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω» δήλωσε η μητέρα του Άλκη Καμπανού, εξερχόμενη από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, μετά το τέλος της δίκης για τη δολοφονία του 19χρονου γιου της.

«Ευχαριστώ την ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι μία μεγάλη ηθική δικαίωση για την οικογένειά μας. Αλλά το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω» είχε χαρακτηριστικά η μητέρα του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, Μελίνα Κακουλίδου.

«Ευχαριστώ και εγώ από τη δική μου πλευρά, τη δικαιοσύνη και τον κόσμο που μας συμπαραστάθηκε σε αυτόν τον μαραθώνιο δικαστικό αγώνα. Ευχαριστώ τους δικηγόρους μας. Δεν θέλαμε την εξόντωση των δολοφόνων του Άλκη. Επιθυμούσαμε δικαιοσύνη. Υπήρξε έγκλημα και υπήρξε τιμωρία» σημείωσε από πλευράς του ο πατέρας του Άλκη, Αριστείδης Καμπανός.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, κληθείς να σχολιάσει αν χαρακτηρίζει ως εξοντωτικές τις ποινές, ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη, είπε πως οι ποινές ήταν στο πλαίσιο του ειδεχθούς εγκλήματος προς τον Άλκη και τα υπόλοιπα παιδιά.

Ερωτηθείς για τις πιο δύσκολες στιγμές εντός της δικαστικής αίθουσας ο κ. Καμπανός απάντησε: «Υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές μέσα στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια που κατέθεταν κυρίως οι ιατροδικαστές. Προσπαθούσα να κρατήσω την ψυχραιμία μου, μαζί με τη σύζυγο μου που μου συμπαραστάθηκε όλο αυτό το διάστημα. Νομίζω ότι επήλθε δικαίωση μετά την απόφαση του δικαστηρίου».

Νωρίτερα, το δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες. Η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα στην εισήγησή της ανέφερε: «τα ελαφρυντικά που αιτούνται δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Προτείνω την απόρριψη τους».

«Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν πως ομολόγησαν, κάτι που δεν ισχύει. Ομολόγησαν την παρουσία τους και όχι τη συμμετοχή τους. Ομολογίες δεν ακούστηκαν σε αυτή την αίθουσα. Ακούσαμε συγγνώμη αλλά δεν εννοούνταν. Άλλο ένα στοιχείο της έλλειψης μεταμέλειας» ανέφερε αρχικά η εισαγγελέας.

«Οι 12 δήλωσαν όλοι πως συμβουλευθήκαν δικηγόρους κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρξε μεταμέλεια. Απλά στάθμισαν τα υπέρ και τα κατά. Έχουμε 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Είναι νέοι αλλά όχι ανώριμοι. Δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδια σαν όλα τα αλλά. Ήταν συνειδητή επιλογή και ώριμη πράξη με σχεδιασμό. Ακολουθούσαν την ομάδα τους ακόμη και κατά την περίοδο των απαγορεύσεων του Covid. Παραδέχθηκαν μόνο αυτά που δεν μπορούσαν να αντικρούσουν και τα παρουσίασαν όπως τους συνέφερε. Εκμεταλλεύτηκαν το λευκό ποινικοί μητρώο τους. Προσχηματική η καλή συμπεριφορά μέσα στο κατάστημα κράτησης. Αν είχαν βελτιωθεί θα είχαν μίλησαν και δεν θα αποδεχόταν επιλεκτικά τη συμμετοχή τους» σημείωσε η Κυριακή Κλιάμπα.

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή και των 12 για την ανθρωποκτονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δυο φίλων του. Η έδρα συμφώνησε με την πρόταση της εισαγγελέως και έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους, τον καθένα ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής του, ενώ διαφοροποιήθηκε και ως προς την αρχική κατηγορία. Η εισαγγελική πρόταση για την κατηγορία κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, για την περίπτωση του Άλκη Καμπανού, μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ορισμένοι κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν αιτηθεί να αναγνωρίσει το δικαστήριο τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και του σύννομου πρότερου βίου, ενώ, κατά περίπτωση, τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ