Διατροφολόγιο για να χάσεις περιφέρεια και ψωμάκια

Διατροφολόγιο για να χάσεις περιφέρεια και ψωμάκια

 

Για να χάσουμε τα «ψωμάκια» και την περιφέρεια, δεν αρκεί μόνο να τρώμε λιγότερο. Χρειάζεται να εστιάσουμε στα τρόφιμα που θα μειώσουν τις κατακρατήσεις και θα μας βοηθήσουν να διώξουμε το τοπικό λίπος.

Γράφει ο  Κλινικός Διαιτολόγος- Βιολόγος, Χάρης Δημοσθενόπουλος MMedSci.SRD, www.dimosthenopoulos.gr

 

Κλασικές Ελληνίδες με σωματότυπο «αχλάδι», φαρδιά περιφέρεια και ενοχλητικά «ψωμάκια»; Καθόλου σπάνιο. Ακόμα κι αν μας ενοχλεί ή μας φαίνεται αντιαισθητικό, πρόκειται για τον απόλυτα κλασικό γυναικείο σωματότυπο, που τείνει να αποθηκεύει λίπος στους γλουτούς, τους μηρούς και τους γοφούς, επειδή έτσι επιτάσσουν οι γυναικείες ορμόνες.

Τα καλά νέα; Εκτός από την πιθανή μας δυσαρέσκεια σχετικά με την εμφάνισή μας, θα πρέπει να νιώθουμε τυχερές σε σχέση με την υγεία μας, καθώς ο εν λόγω σωματότυπος δεν σχετίζεται με προβλήματα υγείας (κυρίως καρδιαγγειακά), όπως συμβαίνει με τις γυναίκες που έχουν σωματότυπο ανδρικού τύπου («μήλο»), όπου το λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι αν το σώμα μας έχει σχήμα αχλαδιού θα ταλαιπωρηθούμε περισσότερο να χάσουμε λίπος και πόντους στα επίμαχα σημεία, ενώ επιπλέον θα έχουμε να πολεμήσουμε με τις κατακρατήσεις και την κυτταρίτιδα, που τείνουν να αντιστέκονται ακόμα και στις πιο αυστηρές δίαιτες.

Η λύση; Σίγουρα το να τρώμε λιγότερο, αλλά κυρίως καλύτερα, επιλέγοντας τρόφιμα που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε λίπος από τα συγκεκριμένα σημεία. Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα; Από τη μία πλευρά οι φυτικές ίνες, που δεσμεύουν τη χοληστερίνη των τροφών και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, και από την άλλη οι πρωτεΐνες, που βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας. Το ιδανικό είναι μάλιστα να αυξήσουμε τη σωματική άσκηση και το νερό που πίνουμε και παράλληλα να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού, ώστε να απαλλαγούμε από τις κατακρατήσεις.

Πώς µας αδυνατίζουν οι φυτικές ίνες;

Με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά μας προσφέρουν κορεσμό (μας χορταίνουν δηλαδή) ευκολότερα, με αποτέλεσμα να τρώμε τελικά μικρότερες ποσότητες φαγητού και κατ’ επέκταση να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Από την άλλη δημιουργούν μία κολλώδη ουσία στο έντερο που επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Τρώγοντας, λοιπόν, γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, αφενός χορταίνουμε ευκολότερα και αφετέρου πεινάμε αργότερα.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ