Δείτε πώς θα γίνει το δέρμα σας αν κοιμάστε μόνο 6 ώρες – ΦΩΤΟ

Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε επτά με οκτώ ώρες την ημέρα ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε επαρκώς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας αλλά και να διατηρήσουμε την εμφάνισή μας όσο το δυνατόν πιο νεανική.

Συχνά όμως δεν καταφέρνουμε να απολαύσουμε όσο ύπνο θέλουμε, καθώς οι υποχρεώσεις της σύγχρονης ζωής δεν μας το επιτρέπουν.

Η Σάρα Τσάλμερς αποφάσισε να συμμετάσχει σε ένα πρωτότυπο πείραμα για τον ύπνο και παρουσιάζει την ιστορία της στη Daily Mail. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ύπνου επί της οδού Χάρλεϊ στο Λονδίνο.

Sarah Chalmers (pictured after eight hours sleep) took part in a study organised by the London-based Sleep School to find out what impact modern sleeping habits are having on our mind and bodies

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να στερηθούν πολύτιμο ύπνο ώστε να μελετηθούν οι επιδράσεις της έλλειψης στη μνήμη, τη συγκέντρωση αλλά και την εμφάνισή τους.

Την πρώτη ημέρα του πειράματος οι συμμετέχοντες έπρεπε να κοιμηθούν μόλις 4 ώρες. Μετά από ένα διάλειμμα τριών ημερών, τους ζητήθηκε να κοιμηθούν για 6 μόλις ώρες για 5 συνεχόμενες ημέρες.

Όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, η επίδραση της έλλειψης ύπνου στην όψη της 46χρονης Σάρα είναι εμφανής.

Sarah (pictured after six hours sleep) found that her pores had doubled in size, her face had reddened and she even developed some spots on her chin

Η σχέση μεταξύ ποιοτικού ύπνου και εξωτερικής εμφάνισης έχει μελετηθεί εκτενώς από τους επιστήμονες. Η έλλειψη ύπνου κάνει το δέρμα άτονο, προωθεί το σχηματισμό ρυτίδων και λεπτών γραμμών και συμβάλλει στην εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.

Όταν στερούμαστε ύπνο, ο οργανισμός απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, μιας ορμόνης που διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, συστατικά που κανονικά διατηρούν το δέρμα λείο, απαλό και ελαστικό. Επίσης, αυξάνεται η παραγωγή ελαίων με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι και παράγονται λιγότερες ποσότητες αυξητικής ορμόνης, η οποία προωθεί την ανανέωση των κυττάρων. Τέλος, το πρόσωπο κοκκινίζει επειδή αυξάνεται η ευαισθησία του δέρματος στα βακτήρια.

Όπως δηλώνει η ίδια η Σάρα, μετά το πείραμα παρατήρησε σημαντικές αλλαγές στην εμφάνισή της, ενώ παράλληλα διαπίστωσε ότι ξεχνούσε πολύ εύκολα, εκνευριζόταν με το παραμικρό, πεινούσε συνέχεια και “ξέμενε” από ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακόμη λοιπόν κι αν οι υποχρεώσεις “τρέχουν”, το οφείλουμε στον εαυτό μας να απολαμβάνουμε αρκετό και ποιοτικό ύπνο ώστε να διατηρήσουμε τη σωματική και πνευματική μας ευεξία.

Πηγή: Daily Mail

 

Διαβάστε επίσης:

Πρέπει να κοιμάται το παιδί στο κρεβάτι των γονιών;

Τι λένε τα στατιστικά για το ροχαλητό;

Οι τροφές που επιταχύνουν το μαύρισμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ