Χανιά: Εννέα οι συλλήψεις για το κύκλωμα με παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών – Ο τρόπος δράσης, η «ταρίφα» και οι offshore

Ραγδαίες οι εξελίξεις με το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών που φέρεται να είχε ως έδρα τα Χανιά αλλά η δράση του εξαπλωνόταν σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε χώρες του εξωτερικού. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε εννέα συλλήψεις μελών του κυκλώματος, που σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Χανίων αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απάτη, πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Χανιά: Στα 70.000 ευρώ η «ταρίφα» για κάθε βρέφος – Γνωστό και στην Ιταλία το κέντρο γονιμότητας που ερευνά η αστυνομία

Συγκεκριμένα οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη έξι ατόμων στα Χανιά και τριών ακόμη γυναικών στην υπόλοιπη Ελλάδα και φέρεται να ανήκαν στο κύκλωμα που εξιχνιάστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.grm, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται δύο γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας κλινικός εμβρυολόγος, τέσσερις γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο, μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία που φέρεται να είχε τον ρόλο της «μεσίτριας» -δηλαδή ήταν υπεύθυνη για την παράδοση των μωρών από τα Χανιά στις οικογένειες που θα τα υιοθετούσαν- και μια γυναίκα με καταγωγή από την Γεωργία, η οποία βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και είχε και εκείνη τον ρόλο της «μεσίτριας» καθώς μετέφερε γυναίκες από το εξωτερικό στα Χανιά.

Χανιά: Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για υπόθεση εμπορίας βρεφών – Συνελήφθησαν δύο γιατροί

Επιπλέον, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και μια γυναίκα με καταγωγή από την Ρουμανία, η οποία εντοπίστηκε μαζί με το μωρό της και την φερόμενη ως μεσίτρια με καταγωγή από την Ρουμανία στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Οι δυο γυναίκες μαζί με το μωρό φέρεται να προσπαθούσαν να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί αναζητούν ακόμη μία γυναίκα στη Ρουμανία, η οποία φέρεται να ήταν επιφορτισμένη με τον εντοπισμών γυναικών, τις οποίες στη συνέχεια μετέφερε στην Ελλάδα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

«Εγκέφαλος» του κυκλώματος με έδρα τα Χανιά φέρεται να ήταν ένας γιατρός, ο οποίος είχε ασχοληθεί με υποβοηθούμενες αναπαραγωγές στα Χανιά, ενώ στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα ένας γιατρός από τα Χανιά και τέσσερις εργαζόμενοι του κέντρου, αλλά και τρεις γυναίκες που είχαν τον ρόλο των «μεσιτριών», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το κύκλωμα διατηρούσε τρία «μεσιτικά» γραφεία σε όλη την Ελλάδα, ένα που αποτελούσε και την βάση του κυκλώματος στα Χανιά, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Ρουμανία.

Τα μέλη του κυκλώματος φέρεται να έβρισκαν γυναίκες από χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία καθώς και Ρομά που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και στην συνέχεια τις μετέφεραν στην Ελλάδα με προορισμό τα Χανιά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης τους παρέμεναν στα Χανιά και η σπείρα φέρεται να τους εξασφάλιζε τροφή, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ παράλληλα τους πρόσφεραν και ένα μικρό χρηματικό ποσό κάθε μήνα μέχρι την γέννα.

Αφού γεννούσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μητέρες μαζί με την μεσίτρια φέρεται να έδιναν τα μωρά στις οικογένειες, που θα τα υιοθετούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι ήταν κυρίως άτεκνες οικογένειες, ζευγάρια ομοφυλόφιλων καθώς και άτομα τα οποία ήταν μόνα και δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους ποσά που κυμαίνονταν από 70.000 ευρώ και μπορεί να έφταναν έως και τις 120.000 ευρώ.

Ερευνάται η ύπαρξη έξι offshore εταιρειών

Το κύκλωμα βρίσκεται στο στόχαστρο του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ύστερα από καταγγελίες που έφτασαν στις αρχές.

Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος από την Αθήνα μαζί με την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων έστησε επιχείρηση προκειμένου να ελεγχθούν ζητήματα ενδεχόμενων παράνομων υιοθεσιών και παρένθετης μητρότητας καθώς και να ερευνηθεί, αν υπήρξε μέσα από τη διαδικασία αυτή περίπτωση εμπορίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχηματιστεί μια ογκώδης δικογραφία με αρκετά σοβαρές κατηγορίες για αδικήματα, μεταξύ άλλων, όπως η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη διάθεση γενετικού υλικού, η πλαστογραφία, η έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων καθώς και η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Παράλληλα στις έρευνες συμμετέχει και το ΣΔΟΕ καθώς το κύκλωμα φέρεται να συνδέεται με την λειτουργία έξι offshore εταιρειών.

Πάντως οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί περισσότερα από 30 άτομα στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Χανίων, προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ