Μπορεί να νηστέψει το παιδί μου;

Μπορεί να νηστέψει το παιδί μου;

Με την έναρξη της Σαρακοστής και την πρώτη ημέρα της Καθαράς Δευτέρας να πλησιάζει, πολλοί γονείς έχουν απορία για το εάν είναι σωστό να νηστέψει και το παιδί μαζί τους ή εάν διατρέχει κάποιο κίνδυνο.

Στο ερώτημα μας απαντά η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Σοφία Ελευθερίου. Η νηστεία λοιπόν τουλάχιστον για την Καθαρά Δευτέρα ή για μεμονωμένες μέρες, όπως Τετάρτη και Παρασκευή, οπότε και αρκετοί άνθρωποι περιορίζονται στα νηστίσιμα φαγητά, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. Άλλωστε, όπως επισημαίνει η διατροφολόγος, όταν για παράδειγμα το παιδί μας πάσχει από γαστρεντερίτιδα δεν συνιστάται η χορήγηση γάλακτος, οπότε το παιδί δεν πρόκειται να πάθει κάτι, εάν νηστέψει για μία μέρα.

Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε σε μία περίοδο μακράς νηστείας, όπως η Σαρακοστή, τα πράγματα αλλάζουν και εκεί εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων, εάν το παιδί μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα νηστείας της υπόλοιπης οικογένειας.

Σε αυτή την περίπτωση, αν και γενικά δεν συνιστάται σε μικρά παιδιά η μακρά νηστεία, παίζουν παράγοντες, όπως το βάρος του παιδιού, η σωματική ανάπτυξη, η ηλικία, η φυσική κατάσταση, η έλλειψη βασικών συστατικών, όπως σιδήρου και μιλάμε για την αναιμία και φυσικά τυχόν προβλήματα υγείας, οπότε καθίσταται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή.

Οπότε για την επόμενη Δευτέρα μπορείτε άφοβα να δώσετε στο παιδί σας τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα και να περιοριστείτε σε αυτά για μία ημέρα, μακριά από τις συνήθεις λιχουδιές που ενδεχομένως το παιδί σας να ζητάει συχνά.

Πηγή: infokids.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ