«Blue Horizon»: Οι καταθέσεις ρίχνουν φως στην τραγωδία – Τι είπαν αυτόπτες μάρτυρες

Tις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η ανθρωποκτονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη προσπαθεί να διαλευκάνει η Εισαγγελία Πειραιά, λαμβάνοντας καταθέσεις και πολλαπλές μαρτυρίες από τους δεκάδες ανθρώπους που είδαν με τα μάτια τους το περιστατικό. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Αρχές έχουν ήδη μιλήσει τόσο με επιβάτες του «Blue Horizon» όσο και με άλλα μέλη του πληρώματος του πλοίου. Αυτοί οι μάρτυρες, μάλιστα, συνέβαλαν ώστε η Εισαγγελία να ασκήσει τις βαρύτατες διώξεις που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις κατηγορούμενοι της υπόθεσης.

Blue Horizon: «Γλίστρησε κι αυτός κι εγώ» υποστήριξε ο ύπαρχος – Συμπληρωματική δίωξη στον πλοίαρχο

Υπενθυμίζεται ότι προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο Πλοίαρχος και ο Ύπαρχος του Blue Horizon. Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκιση ή μη του υποπλοιάρχου και του λοστρόμου και αφέθηκαν ελεύθεροι. Έτσι την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο. Σημειώνεται ότι ο υποπλοίαρχος νοσηλεύεται με ισχαιμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο και μετέβη εκεί η ανακρίτρια, προκειμένου να απολογηθεί.

Του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου – Πηγή: Realnews

Blue Horizon: Αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ καπετάνιου και υπάρχου – «Έπεσε στη θάλασσα… Πρέπει να έχει σκοτωθεί»

Πλέον, με τη βοήθεια και των ανατριχιαστικών βίντεο που έχουν δημοσιοποιηθεί, οι Αρχές έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τον ρόλο που διαδραμάτισε καθένας από τους κατηγορουμένους. Ο ύπαρχος του πλοίου, ο άνθρωπος που φαίνεται στο βίντεο να απωθεί τον 36χρονο προς τη θάλασσα, κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος που φαίνονται δίπλα στον ύπαρχο είναι ο αξιωματικός καταστρώματος και ένας λοστρόμος του «Blue Horizon». Και οι δύο κατηγορούνται για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Αντώνη Καργιώτη, καθώς, σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί, έχουν εμπλακεί στο περιστατικό, εμποδίζοντας αρχικά τον 36χρονο να εισέλθει στο πλοίο. Κακουργηματική, όμως, είναι και η κατηγορία για παράβαση του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου που αντιμετωπίζει ο καπετάνιος. Ο εισαγγελέας είναι βέβαιος ότι ο καπετάνιος γνώριζε για την πτώση ανθρώπου στη θάλασσα, ωστόσο έδωσε εντολή να αναχωρήσει το πλοίο κανονικά για το λιμάνι του Ηρακλείου.

Blue Horizon: «Δεν γνώριζα ακριβώς τι είχε συμβεί» – Όσα υποστήριξε ο πλοίαρχος στο υπόμνημά του για τη δολοφονία του Αντώνη

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ακόμη και στην περίπτωση που ο καπετάνιος δεν μπορούσε να σταματήσει τη διαδικασία της αναχώρησης, θα έπρεπε να φτάσει εντός οριοθετημένου σημείου μέσα στο λιμάνι του Πειραιά και έπειτα να γυρίσει πίσω για να δέσει ξανά στον λιμενοβραχίονα. Αντιθέτως, χρειάστηκε να παρέμβει εισαγγελέας ώστε ο καπετάνιος να επιστρέψει στον Πειραιά.

«Όλοι φωνάζαμε»

Το σκηνικό της βίαιης απώθησης του 36χρονου παρακολούθησαν δεκάδες επιβάτες του πλοίου, που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο κατάστρωμα. «Ήταν μεγάλο το σοκ. Τον πέταξαν στη θάλασσα μπροστά μας. Όλοι φωνάζαν με “τι κάνεις, τι κάνεις;”. Ήταν φως φανάρι ότι θα πνιγεί», αναφέρεται σε κατάθεση επιβάτιδας. Παρά τις κινήσεις του πληρώματος, στο επίμαχο βίντεο ο 36χρονος φαίνεται να προσπαθεί να τους εξηγήσει. Εκείνοι, όμως, δεν του έδιναν σημασία. «Όταν τελικά ο άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα, δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Δεν πέταξαν σωσίβιο. Απλά τον κοίταζαν και δεν έκαναν τίποτα», φέρεται να σημείωσε η αυτόπτης μάρτυρας.

Σημαντική θεωρείται και μια άλλη μαρτυρία, ενός ναυτικού που ήταν ανάμεσα στους επιβάτες. «Ήμουν στο κατάστρωμα και ξαφνικά βλέπω έναν άνθρωπο που τρέχει με φόρα να μπει μέσα. Ακολούθησαν φωνές. Ήταν συνολικά τρία άτομα από το καράβι. Τα δύο άρχισαν να τον βρίζουν και να τον σπρώχνουν. «Φύγε, όξω, όξω», του φώναζε δυνατά και επίμονα ο ένας. Το παιδί δεν το άκουγα. Δεν ξέρω τι έλεγε. Το μόνο που κατάλαβα ήταν ότι προσπαθούσε να μπει μέσα στο καράβι. Εκείνος ο άνδρας, αντί να τον αφήσει να μπει, συνέχιζε να τον σπρώχνει και να του φωνάζει. Πραγματικά, δεν ξέρω τι είχαν πάθει», φέρεται να έχει καταθέσει.

Ο 36χρονος Αντώνης Καργιώτης ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και πριν από μερικούς μήνες έχασε τη μητέρα του. Άνθρωπος της βιοπάλης, παρά τα προβλήματα αναπηρίας που αντιμετώπιζε, εργαζόταν σκληρά για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του. Όπως λένε αυτοί που τον γνώριζαν, «ανέβαινε στο ποδήλατό του και δεν έχανε μεροκάματο». Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν σε ένα οπωροπωλείο, ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί στην υπηρεσία καθαριότητας στον δήμο. Συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου Αντώνη απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται και κάνουν λόγο για άγριο έγκλημα.

Το δράμα της οικογένειας

Ο Νίκος Καργιώτης, αδελφός του θύματος, ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει το κακό που έχει συμβεί. «Ο αδελφός μου ήταν καλό, αθώο και συνετό παιδί. Ήταν απάνθρωπο αυτό που του έκαναν. Όλοι έχουμε δει το βίντεο και ξέρουμε τι έχει συμβεί. Είμαι χάλια. Δεν μπορώ να το πιστέψω… Δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχει εισιτήριο, αυτός έκανε το κουμάντο του, πήγε και έκανε τη βόλτα του και γυρνούσε. Απλά δεν ήθελαν αυτοί να τον βάλουν, γιατί είχαν λύσει τα σχοινιά», έχει δηλώσει ο αδελφός του Αντώνη. Για έναν άνθρωπο ευγενικό και ευαίσθητο κάνει λόγο ένας οικογενειακός φίλος του Αντώνη, ο οποίος τον γνώριζε από την πρώτη ημέρα που γεννήθηκε. «Έχω παγώσει. Ακόμα δεν το έχω πιστέψει. Εφυγε τόσο άδικα από τη ζωή. Δεν του άξιζε αυτό το τέλος. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Δεν θα ξαναδώ το χαμογελαστό παιδί», λέει στην «R» ο κάτοικος του Αγίου Νικολάου και τονίζει ότι ο 36χρονος, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, δεν το έβαλε ποτέ κάτω.

«Δεν έχανε την ελπίδα του. Αγωνιζόταν για να μπορέσει να επιβιώσει. Εργαζόταν όπου του έδιναν δουλειά, χωρίς να λέει ποτέ όχι, γιατί χρειαζόταν τα χρήματα. Τους τελευταίους μήνες είχε χάσει τη μητέρα του και αυτό του είχε στοιχίσει πολύ. Ολοι οι κάτοικοι τον βοηθούσαμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε για να ανταπεξέλθουν αυτός και τα αδέλφια του στις ανάγκες που είχαν. Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Αντώνης συχνά έπαιρνε το καράβι για να κάνει διάφορες δουλειές στην Αθήνα», προσθέτει ο φίλος της οικογένειας. «Φρίκη» Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός μιλά για τη βιαιότητα των μελών του πληρώματος του «Blue Horizon» και σημειώνει ότι κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να γίνεται αποδέκτης τέτοιων συμπεριφορών. «Δεν το χωράει ανθρώπινος νους αυτό που συνέβη. Έχω δει το βίντεο δεκάδες φορές και δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτός ο άνδρας βρήκε τέτοιο τραγικό τέλος. Κανείς δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά. Μιλάμε για εικόνες φρίκης. Ούτε τα ζώα δεν έχουν τέτοιες συμπεριφορές, όχι οι άνθρωποι. Ο Αντώνης ήταν ένα καλό παιδί, που πάλευε για το μεροκάματό του. Δεν έλεγε ποτέ όχι σε δουλειά. Είναι φανερό ότι ήταν ένας άνθρωπος με ιδιαιτερότητες και δεν θα έπρεπε να του συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο. Αλήθεια, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε όλο αυτό», λέει στην «R» ο δήμαρχος.

Δείτε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ